Afbeelding
Foto:

SPORTVERENIGINGEN HAAREN ONDERTEKENEN OVEREENKOMSTEN

'De accommodatie is je visitekaartje'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Dit proces is precies gegaan zoals het had moeten gaan: de verenigingen hebben flink dwarsgelegen", aldus wethouder Eric van den Dungen, voordat vertegenwoordigers van voetbalverenigingen Essche Boys, VV Helvoirt, RKSV Nemelaer, voetbalclub Biezenmortel en korfbalvereniging Tovido hun handtekening zetten onder een overeenkomst voor het gebruik van de sportvelden. ,,We hebben gesprekken gevoerd, soms op het scherpst van de snede, maar uiteindelijk zijn we er met z'n allen uitgekomen. En dat is verdomd knap."

Na onderzoek naar de accommodaties in Haaren besloot de gemeente onder meer kunstgrasvelden aan te leggen bij Nemelaer en VV Helvoirt. Hierdoor werden de huurovereenkomsten tussen de gemeente en de verenigingen opnieuw tegen het licht gehouden. Zo werd onder meer gekeken naar het onderhoud van de sportvelden.

Een behoorlijk intensief proces. Zo vatten voorzitter Wim Kuijs en secretaris John van Kasteren van Essche Boys en bestuursleden Marij van Beers en Jan Kloosterman van Tovido de onderhandelingen samen. ,,De gemeente kwam met een leidraad waaruit we al snel concludeerden: als we op deze manier te werk moeten gaan, kunnen we de poort wel sluiten.", aldus Kuijs. ,,Zo werd een aantal taken bij vrijwilligers van onze vereniging neergelegd die te professioneel zijn, zoals het snoeien van bomen. Maar ik heb gemerkt: waar een wil is, is een weg. Uiteindelijk zijn we tot een goede oplossing gekomen waarbij het onderhoud deels bij de gemeente en deels bij de club ligt."

VRIJWILLIGERS

Bestuurslid Van Beers van Tovido geeft aan dat er voor de korfbalvereniging, die


Essche duizendpoot
verrast met lintje

,,Ik wist écht van niks en ben volledig overvallen", zei de tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau gekroonde Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (51) uit Esch vorige week. Hij zou met een vriend gaan lunchen, maar werd terug naar zijn huis aan de Ruiting gebracht, waar burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren hem opwachtte met de koninklijke ridderorde.

Dat de onderscheiding verdiend was, bleek aan de waslijst van vrijwilligerswerk van de Esschenaar, waaronder een bestuursfunctie bij Brabants Landschap, organisator van de Kids Rally en inzet voor restauratie van de Kildonkse molen. Dichterbij huis zet hij zich in voor natuurontwikkeling in buurtschap De Ruiting. Van Bouwdijk Bastiaanse was dit jaar de enige Esschenaar die een lintje ontving. En dan is het nog onduidelijk of hij een Esschenaar is of inwoner van Haaren. Officieel ligt zijn huis net in Haaren, maar in oriëntatie en gevoel ligt de familie dichterbij Esch... (Foto: Albert Stolwijk).

voor buitenwedstrijden gebruikt maakt van een veld op het sportcomplex aan de Witvensedijk, weinig is veranderd door de overeenkomst. ,,Een groot deel van het groenonderhoud namen we al voor onze rekening." Voorzitter Kuijs van Essche Boys knikt instemmend. ,,Je accommodatie is toch je visitekaartje." De huur bij Tovido is wel omhoog gegaan. Van Beers: ,,We hadden aan een half voetbalveld voldoende kunnen hebben, maar hebben er zelf voor gekozen toch het hele perceel te huren", legt Van Beers uit. ,,Zo hebben we de mogelijkheid om extra activiteiten te organiseren én het veld gaat langer mee omdat we een kwart van dit perceel gebruiken tijdens een wedstrijd en met enige regelmaat verplaatsen."

Extra onderhoudstaken voor een sportvereniging betekenen extra vrijwilligers. ,,Dat is niet altijd even makkelijk in een klein dorp als Esch. De vijver om uit te vissen is kleiner. Je wilt mensen niet overvragen", aldus Van Beers. ,,Tovido telt ongeveer 120 leden en we hebben allemaal in ons eigen netwerk gezocht naar vrijwilligers. Dat is aardig gelukt." Bij Essche Boys bleek onlangs dat 71 procent van de leden vrijwilligerswerk verricht. ,,Je kunt dus wel stellen dat veel mensen hun steentje bijdragen aan de vereniging", aldus Kuijs en Van Kasteren. ,,Persoonlijk benaderen werkt nog altijd het beste. Tot nu toe hebben we alles in kunnen vullen. Hopelijk blijft dat zo."

Wethouder Van den Dungen geeft aan dat met het ondertekenen van de overeenkomst het hoofdstuk nog niet afgesloten is. ,,Het blijft lastig om voldoende vrij-


Onderscheiding
voor Leentje
uit Gemonde

Leentje van den Dungen-den Otter (80) uit Gemonde is de dag voor Koningsdag in de raadzaal van het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar inspanningen voor de Sint-Lambertuskerk in het dorp.

Al sinds 1986 is Van den Dungen actief. Ze maakt deel uit van de avondwakegroep en bezoekt familie van overledenen. Ook gaat ze als lector voor in avondwakes. Regelmatig fungeert ze als koster in de kerk. Daarnaast draagt ze sinds 1998 zorg voor alle voorbereidingen van de weekenddiensten. Sinds 2006 heeft ze nog meer taken op zich genomen: ze fleurt wekelijks samen met anderen de kerk op met bloemen, wast en strijkt de kleden en doet de herstelwerkzaamheden aan de priestergewaden. Ook maakt ze samen met andere vrijwilligers regelmatig de kerk schoon en poetst ze het koperwerk. Van den Dungen nam tevens jarenlang het voortouw bij het Driekoningenzingen.

De Gemondse maakt sinds 2012 ook deel uit van de projectgroep woningaanpassing. Ze was betrokken bij de totstandkoming van de folder met tips voor woningaanpassingen, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. (Foto: Gerard Schalkx).

willigers te trekken en het is dan ook belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven, zodat Haaren qua sport een gezonde toekomst tegemoet gaat."

FOTO BOVEN: Een deel van de accommodatie van voetbalvereniging Essche Boys aan de Witvensedijk. Korfbalvereniging Tovido maakt gebruik van een gedeelte van deze plek. Maandag ondertekenden besturen van beide verenigingen en de gemeente Haaren een overeenkomst voor onbepaalde tijd voor het gebruik van de sportvelden. In de verbintenis werden onder meer afspraken over het groenonderhoud vastgelegd. (Foto: Brabants Centrum).

Esch

Avond3daagse

De Essche Avond3daagse vindt dit jaar plaats op woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 18 mei. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer en starten iedere avond vanaf pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos aan de Haarenseweg. Inschrijven voor het evenement is al mogelijk via www.eschavond3daagse.nl, waar ook de verschillende routes te vinden zijn. Bij supermarkt Spar aan de Looiershof liggen inschrijfformulieren. Het is ook mogelijk om op de dagen zelf in te schrijven.

Afbeelding
Afbeelding