FAMILIE VOS BERAADT ZICH OP STAPPEN

Boxtel trekt vergunning bouw varkensstal in

HENK VAN WEERT

De vergunning die de gemeente Boxtel verleende aan Toon en Erica Vos uit Liempde voor de bouw van een extra stal voor ruim tweeduizend vleesvarkens bij hun agrarisch bedrijf aan de Vrilkhovenseweg is dinsdag ingetrokken. ,,De agrarische ondernemers hebben niet aan kunnen tonen dat de financiering van hun bouwplan rond is", stelt wethouder Peter van de Wiel. De familie Vos wil nog niet inhoudelijk reageren, maar beraadt zich op nadere stappen.

In juni vorig jaar besloot het college van B. en W. de vergunning nog in stand te houden. ,,We wilden het echtpaar Vos graag in staat stellen haar bouwplan te realiseren. Maar dan was het wel nodig dat het financieringsplan rond zou komen." Enkele buurtbewoners tekenden echter bezwaar aan tegen de bouw van de stal en de onafhankelijke bezwaarcommissie van de gemeente adviseerde het college de uit 2010 stammende vergunning toch in te trekken. ,,De bezwaarcommissie gaf aan dat er onvoldoende zicht was dat het bouwplan daadwerkelijk gerealiseerd zou worden", aldus wethouder Van de Wiel, die deze week portefeuillehouder Herman van Wanrooij in de kwestie verving.

Ondanks dit voor Vos negatieve advies besloot het college in januari van dit jaar toch opnieuw om de vergunning voor de varkensstal in stand te houden. Dat kwam mede omdat de varkenshouder duidelijk maakte dat afspraken waren gemaakt met een bouwbedrijf. Er was op dat moment een bouwput uitgegraven en later is ook een betonvloer gestort.

RECHTBANK

De bezwaarmakers stapten echter naar de rechtbank in 's-Hertogenbosch en werden daar opnieuw in het gelijk gesteld. Ook de rechter vond dat onvoldoende duidelijk was of de bouw daadwerkelijk gerealiseerd zou worden en vernietigde de vergunning. Boxtel kreeg daarbij de opdracht uiterlijk op 2 mei een nieuw besluit te nemen. ,,Vóór die deadline had de familie Vos moeten kunnen aantonen dat ze de financiering van de varkensstal had geregeld. Dat is niet gebeurd en dus konden we deze week niet anders dan de vergunning in trekken", aldus Van de Wiel.

Mede namens haar man Toon wil Erica Vos niet inhoudelijk reageren. ,,Een uur voordat de pers over dit besluit is geïnformeerd zijn wij op de hoogte gesteld. We beraden ons op de te nemen stappen, maar hebben daarover nog geen contact kunnen leggen met onze advocaat. Wij zijn in hart en nieren varkenshouder en dat willen we graag blijven. Daarvoor is een uitbreiding van ons bedrijf noodzakelijk."

'NIET EENVOUDIG'

De aangevraagde vergunning is al zeven jaar oud. De bouw zou binnen drie jaar gerealiseerd moeten zijn, maar de crisis gooide roet in het eten. ,,Wij tellen vanaf 2014, het moment dat een nieuwe wet van kracht werd. En dus wilden we de familie Vos tot het einde van dit jaar de gelegenheid bieden de varkensstal te bouwen", meldde wethouder Van de Wiel gistermiddag. Hij gaf aan dat het geen eenvoudig besluit was voor het college. ,,We snappen dat dit heel erg is voor de ondernemer. Die kan overigens nog in beroep gaan tegen ons besluit." Het feit dat Erica Vos lid is van de gemeenteraad speelde bij de hele gang van zaken geen enkele rol, benadrukte de wethouder.

Of de betonvloer weer verwijderd moet worden, staat volgens Van de Wiel nog niet vast. ,,Mogelijk kan die nog bij een ander bouwplan betrokken worden. Het pas immers in het bouwblok dat hier is toegestaan."

Boxtel

Fietsstad 2018

De Fietsersbond is begin maart gestart met Nederlands grootste fietsonderzoek. Via de website www.fietsersbond.nl kunnen mensen deze week nog vragen beantwoorden over het fietsklimaat in hun gemeente. Boxtel heeft de grens van minimaal vijftig ingevulde enquêtes nog niet gehaald. De antwoorden worden samen met objectieve data uit de Fietsersbond Routeplanner door experts verwerkt. Rond de jaarwisseling wordt de definitieve lijst gepresenteerd en wordt duidelijk wie zich Fietsstad 2018 van Nederland mag noemen.