Afbeelding
Foto:

AFSLUITING SEIZOEN MET FILMSPROOKJE

FilmPodiumScopia vindt onderdak in Muziekhuis

HENK VAN WEERT

FilmPodiumScopia verruilt de ridderzaal van kasteel Stapelen na de zomervakantie voor Muziekhuis Boxtel. Daar worden in het nieuwe seizoen zeven van de negen maandelijkse films vertoond. Niet op donderdag, zoals de laatste jaren gebruikelijk was, maar op maandagavond. De andere twee voorstellingen zijn in Podium Boxtel, waar de filmclub van Wim van Liempt en Jos Vervoort in 2009 het levenslicht zag.

,,Vorig jaar kwamen gemiddeld zo'n vijftig mensen naar de filmvoorstellingen. Dit jaar zijn dat er iets minder, zo'n veertig", vertelt Vervoort als hij gevraagd wordt naar de belangstelling voor de maandelijkse filmavond van FilmPodiumScopia. Dat aantal is te klein om uit de kosten te komen in Podium Boxtel. En daarom werd enkele jaren geleden al besloten een aantal vertoningen over te hevelen naar de ridderzaal van kasteel Stapelen; daar hielden de bewoners, de paters assumptionisten, ook al regelmatig filmavonden.

,,Maar nu bekend is geworden dat het kasteel wordt verkocht door de paters moesten Wim en ik op zoek naar een andere locatie. We brainstormden hierover met Paul van Alphen, de voorzitter van stichting Podium Boxtel. Hij opperde het idee om eens in Muziekhuis Boxtel te gaan kijken. Niet zo verwonderlijk, aangezien Paul ook voorzitter is van Boxtel's Harmonie dat in die nieuwe zaal repeteert", vertelt Vervoort.

PROEFVERTONING

In maart werd voor een groep genodigden bij wijze van proef de Britse tragikomedie Brassed Off uit 1996 vertoond in het Muziekhuis. ,,Een toepasselijke keuze van mijn kompaan Wim. De film in het repetitielokaal van de harmonie gaat immers over een muziekkorps..." Iedereen was na afloop te spreken over de zaal, de gastvrije ontvangst en de mogelijkheden om na afloop even na te praten over de film. We zijn erg content dat we terecht kunnen in Muziekhuis Boxtel. Dat lukt echter niet op donderdag omdat de zaal dan in gebruik is door De Aggemarvanhuisaf Band. Op maandag was er echter wél plek, dan repeteert er één keer in de twee weken de Stripe Big Band. Op een van de andere maandagen kunnen wij dan onze voorstelling plannen. Misschien werkt het juist wel positief voor de publieke belangstelling."

Dat FilmPodiumScopia neerstrijkt in het Muziekhuis aan de Passage Riche haalt voor Van Liempt en Vervoort ook jeugdherinneringen naar boven. ,,Als tieners gingen wij destijds al naar de Nieuwe Bioscoop, gevestigd achter het voormalige hotel Riche, nu modecentrum Theelen. Al op 13-jarige leeftijd knipte ik de filmrecensies uit de radiogids. Ik heb ze nog steeds", grinnikt de 65-jarige Vervoort, net als Van Liempt een échte filmliefhebber. Van 1935 tot het einde van de jaren zestig werden in de Nieuwe Bioscoop films vertoond.

FILMSPROOKJE

Komende week wordt, samen met de jaarplanning van Podium Boxtel, bekend welke rolprenten in het seizoen 2017-2018 te zien zijn bij FilmPodiumScopia. Donderdag 18 september is de eerste vertoning in Podium Boxtel. Zeven van de acht overige voorstellingen vinden vervolgens plaats in Muziekhuis Boxtel. Voor het zover staat eerst nog de laatste filmavond van dit seizoen op de rol. Donderdag 18 mei is in Podium Boxtel aan de Burgakker het Franse filmsprookje 'Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain' uit 2001 van regisseur Jean-Pierre Jeunet te zien. Het is de tweede en laatste film binnen het thema 'Geluk? Dat dwing je af!'

Kaartjes zijn voor 7,50 euro per stuk vooraf verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Entreebewijzen kunnen ook op de avond zelf voor aanvang van de voorstelling in Podium Boxtel aan de Burgakker worden gekocht. De film wordt zoals gebruikelijk om 20.15 uur voorafgegaan door een korte inleiding, deze keer door Jos Vervoort.

FOTO ONDER: Advertentie van de Nieuwe Bioscoop die op oudejaarsdag 1965 in Brabants Centrum verscheen. De bioscoop stond op de plek van de huidige Passage Riche. Aan die steeg is sinds vorig jaar Muziekhuis Boxtel gevestigd, waar FilmPodiumScopia komend seizoen neerstrijkt.