Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERBOUWING MAGAZIJN ZORGGROEP ELDE METEEN VAN START

Nieuwe Voedselbank in oktober klaar

MARC CLEUTJENS

Pas in juli gaat de Voedselbank huurpenningen betalen, maar sinds maandag 1 mei mag het bestuur zich officieel huurder noemen van het voormalig facilitair gebouw van woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat in Boxtel. Nadat manager vastgoed Mario Knoops van de Zorggroep Elde 's ochtends de sleutel had overgedragen aan voorzitter Arjen Witteveen, stroomden de eerste aannemers binnen om de verbouwing voor te bereiden.

De Voedselbank richt in het vroegere magazijn van Molenweide haar hoofdvestiging in. Vanuit deze locatie worden cliënten in Boxtel, maar ook Sint-Michielsgestel, Haaren en Sint-Oedenrode bediend. In die dorpen zijn kleine distributiecentra waar voedselpakketten worden uitgegeven. Witteveen verwacht dat de verbouwing spoedig zal verlopen en de oplevering en misschien zelfs de officiële opening in oktober zal plaatsvinden. ,,Maar ik houd een slag om de arm omdat we veelal werken met vrijwilligers die in hun eigen tijd voor ons werken."

De voorzitter is blij dat hij van manager Knoops het groene licht kreeg om al aan de slag te gaan aan de Achterberghstraat. ,,Het huurcontract gaat in op 1 juli, maar de Voedselbank krijgt nu al de sleutel zodat ze alvast aan de slag kunnen", legde Knoops maandagochtend uit. ,,Dit gebouw uit 1994 zou zijn functie verliezen omdat deze wordt overgeheveld naar het hoofdgebouw. Voor zowel de Voedselbank als de Zorggroep Elde is dit een mooie oplossing waarin we elkaar snel hebben gevonden. Een facilitair gebouw met veel ruimte en veel ingangen, op een mooie centrale locatie."

De bouwtekening van sKin Architects laat zien dat volop ruimte beschikbaar is voor publieke ruimten waar cliënten worden ontvangen, intakegesprekken voeren of een voedselpakket in ontvangst kunnen nemen. ,,Daarnaast is er plaats genoeg voor de opslag van voedsel, ook in koel- en vriescellen die we hier gaan plaatsen", vertelt voorzitter Witteveen. Hij hoop dat naast het pand aan de zijde van de Achterberghstraat enkele parkeerplaatsen voor bezoekers gerealiseerd kunnen worden.

VEILING

Watergraaf Peter Glas was maandagmiddag de eerste 'officiële' bezoeker van de nieuwe Voedselbank. Hij kwam een cheque overhandigen ter waarde van ruim 2.515 euro. ,,Het geld is samengebracht door de medewerkers van waterschap De Dommel. Die hebben meegedaan aan een veiling van onder meer kantoormeubilair en afgeschreven computers. Het geld hebben we gespaard voor een goed doel." Glas legde uit dat het waterschap geen subsidie kon geven aan de verbouwing van de Voedselbank. ,,Ik vraag altijd of een project nat is. Als dat niet het geval is, kunnen we helaas niets doen. Maar dankzij dit potje kunnen we toch iets betekenen voor deze belangrijke voorziening in Boxtel."

Tal van andere organisaties, instellingen en bedrijven dragen een steentje bij aan de nieuwe Voedselbank. Het bestuur heeft de verbouwing van het nieuwe onderkomen geraamd op ongeveer 100.000 euro. ,,We gaan dat bedrag zeker halen hoor", verwacht Witteveen. Het bestuur kan rekenen op bijdragen van onder meer het Oranjefonds en Voedselbank Nederland. Daarnaast wordt veel ondersteuning in natura geboden.

Zo start plaatselijk aannemer Van Pinxteren deze week al met de sloop van enkele tussenwanden, zodat de verbouwing kan beginnen. Bij die verbouwing spelen woonstichting Sint-Joseph en de firma Bouwservice Liempde een rol van betekenis. Dat geldt ook voor installatiebedrijven zoals Voermans en Van Dongen, woninginrichter Den Ouden en leverancier Unilux van onder meer rolgordijnen. ,,Heel veel lokale partijen zijn bereid om zich voor de Voedselbank in te zetten en dat geeft een warm gevoel", aldus voorzitter Witteveen. ,,We zijn iedereen dankbaar die ons ondersteunt."

Zodra deze week een begin is gemaakt met de sloop van enkele tussenwanden, kan de verbouwing van de Voedselbank van start gaan. Gelet op de massale aanwezigheid van alle betrokkenen bedrijven én vrijwilligers, wordt deze klus voortvarend opgepakt en beschikt de Voedselbank in oktober over een nieuwe thuisbasis. Dicht bij de Dommel. En dat doet de watergraaf dan weer deugd...

FOTO BOVEN: De bestuursleden van de Voedselbank namen maandag een kijkje in het voormalig facilitair centrum van Molenweide. (Foto: Peter de Koning).

Een toost op het nieuwe onderkomen van de Voedselbank in Boxtel. Rechts  manager vastgoed Mario Knoops  van Zorggroep Elde. Naast hem van links naar rechts Henk Schalen (teamleider technische dienst) en de bestuursleden Arjen Witteveen, Jan Geerts en Jan de Vreede van de Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).
Watergraaf Peter Glas overhandigde als eerste een cheque aan voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank. (Foto: Marc Cleutjens).