Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Kunstenaars maandag aan de slag

Kioskvloer klaar voor Liempds ganzenbord

PÅL JANSEN

De vloer van de kiosk in het Liempdse Concordiapark is klaar om beschilderd te worden. Zes kunstenaars gaan maandag van start met het schilderen van de kioskvloer, wat uiteindelijk een Liempds ganzenbord moet worden.

Afgelopen zaterdag was de laatste droogtemeting van de vloer. ,,Die werd positief bevonden", vertelt Ton de Rooij van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). ,,Zaterdag worden de hoofdlijnen uitgetekend op de vloer en maandag gaan de kunstschilders aan de slag."

In totaal zijn er 63 vakjes in het ganzenbord waarvan een groot deel ingevuld wordt met afbeeldingen van typische Liempdse bezienswaardigheden, zoals de brug van de Herscheweg over de Dommel. Welke het nog meer worden, blijft een verrassing laat De Rooij van SPPiLL weten. ,,Bovendien geven de kunstenaars hier een eigen invulling aan, dus hoe dat er precies uit komt te zien, kan nog niet verteld worden. Zij gaan in ieder geval geen plaatjes nabootsen."

Het is wel de bedoeling dat de kunstenaars straks alle Liempdse bezienswaardigheden in dezelfde stijl uit gaan beelden, vertelt De Rooij. ,,We hebben ook twaalf kleuren uitgekozen waar zij mee moeten werken."

DE KUNSTENAARS

In totaal gaan er vanaf maandag vijf Liempdse kunstenaars aan de slag met de vloerschilderingen. Dat zijn Jan Verhoeven, Gerda van Boeckel, Jessica Braken, Falco van der Velden en Helena Verspeek.

Illustrator Carro Lenselink uit Sint-Oedenrode bewaakt de hoofdlijnen en coördineert alle 63 vakjes tot een geheel zodat het Liempds ganzenbord, dat normaal rond is, ook goed passend op de achthoekige vloer van de kiosk komt te liggen.

Liempdenaar Leo de Beer diende het plan voor een ganzenbord op de vloer van de kiosk begin 2016 bij SPPiLL in. Dat was naar aanleiding van een wedstrijd die de organisatie in het begin van dat jaar uitzette. Uit elf inzenders werd het idee van De Beer gekozen waarna hij samen met de assistentie van illustrator Lenselink het idee verder uitwerkte.

Wanneer de werkzaamheden helemaal klaar zijn, kon SPPiLL nog niet bekend maken. Afgelopen week is de kiosk afgezet met een groen zeil om de nodige beschutting te geven aan de schilders.

FOTO ONDER: De kiosk in het Liempdse Concordiapark tijdens de restauratiewerkzaamheden in juni 2015. Maandag gaan vijf Liempdse kunstschilders onder aanvoering van illustrator Carro Lenselink aan de slag met de vloerschildering dat een Liempds ganzenbord wordt. (Foto: Peter de Koning).


Wandeling Heempark

Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 7 mei een wandeling door Heempark De Blekert aan de Beemdstraat 60 in Schijndel. In het park is een grote variëteit aan bijzondere planten. Bovendien heeft De Blekert sinds kort een vleermuiskelder van 250 kubieke meter waar de grootoorvleermuis al zijn intrede deed. Geïnteresseerden kunnen om om 09.00 uur verzamelen bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Van daaruit wordt gecarpoold naar het Heempark.