Afbeelding
Foto:

IN KADER VAN WISSELEXPOSITIE OVER WEVERIJEN IN BOXTEL

MuBo op excursie naar Textielmuseum

Museum MuBo aan de Baroniestraat organiseert vrijdag 2 juni een excursie naar het Textielmuseum in Tilburg. Dat gebeurt in het kader van de wisselexpositie 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang', die van zaterdag 27 mei tot en met zondag 13 augustus te zien is in het museum.

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Textielmuseum. Bezoekers van de tentoonstelling zien in woord en beeld de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel. Ook maken ze kennis met het proces van het weven van linnen en damast.

Tijdens de excursie naar het Tilburgse museum ligt het accent op een rondleiding in het TextielLab. Dat is het 'kloppend hart' van het museum. Dagelijks werken in deze proeftuin experts samen met designers en kunstenaars aan bijzondere textiele producten. Deelnemers aan de excursie wandelen langs de vele technieken: weven, breien, laseren, borduren, tuften en passement.

ORANJE BOVEN

Na de rondleiding is er gelegenheid om zelf rond te kijken in het museum. Zo wanen bezoekers zich even terug in de tijd in de nagebootste wollendekenfabriek uit de periode 1900-1940. Ook is er een tentoonstelling over de zogenaamde trijpweefsels die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veelvuldig terug te vinden waren in interieurs in de stijl van de Amsterdamse School. Daarnaast kunnen deelnemers een kijkje nemen bij de tentoonstelling 'Oranje Boven': bezoekers kunnen zich vergapen aan fleurige gedenkdoeken en glanzend wit damasten tafelgoed met ingeweven koninklijke portretten, vlaggen en kronen.

De excursie duurt van 12.45 uur, wanneer de deelnemers zich bij MuBo verzamelen, tot 17.00 uur, wanneer de groep terugkeert naar Boxtel. De kosten bedragen 23,50 euro met museumkaart en 35,50 euro zonder museumkaart. Dat bedrag kan overgemaakt worden op rekeningnummer NL25RABO0138438684 onder vermelding van 'excursie textielmuseum'. Aanmelden kan tot dinsdag 16 mei via e-mail: info@muboboxtel.nl of via telefoon: 06-16 04 18 98.

FOTO BOVEN: Een weefgetouw in Textielmuseum Tilburg. (Foto: MuBo).