Tientallen kinderen trokken tijdens Koningsdag met hun versierde fietsen van kasteel Stapelen naar de Markt in Boxtel. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Mark Buijs. (Foto: Hans van Doorn).
Tientallen kinderen trokken tijdens Koningsdag met hun versierde fietsen van kasteel Stapelen naar de Markt in Boxtel. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Mark Buijs. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VETTE KINGSNIGHT FISSA ÉN GESLAAGDE KONINGSDAG OP DE MARKT

Oranje Festival smaakt naar meer...

Het feestgedruis startte woensdagavond met een door Jordy van den Boer georganiseerde muziekavond voor jongeren onder de veelbelovende naam Kingsnight Fissa. In het afgebakende en overdekte festivalterrein zat de stemming er goed in. Met artiesten als paillettenkoning Roy Donders, houseformatie Buren van de Brandweer, rapper Jebroer en de Boxtelse deejay Jip van Krieken (Mr. JeePee) ging het spreekwoordelijke dak er dan ook af. De zeventienjarige Eva Schuit had het samen met haar vriendinnen prima naar haar zin. ,,Ik vind het vet gezellig. Bijna iedereen die ik ken is er en ik vind het vooral leuk dat Roy Donders en Jebroer er zijn", glunderde ze.

Ook Ankie van der Sloot (43) beleefde een fijne avond: ,,Ik vind het hartstikke gezellig. Het is lekker druk en er zijn leuke artiesten. Ik vind het top dat Boxtel dit evenement georganiseerd heeft, zeker ook voor de jeugd. Het is een beetje koud, maar van deze muziek krijg ik het vanzelf warm", zo vertelde de Boxtelse.

Ondanks het koude weer en een aantal buien kan Boxtel óók terugkijken op een geslaagde Koningsdag. De dag begon al vroeg toen alle gedecoreerden werden ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis waar zij werden toegesproken door burgemeester Mark Buijs.

SIERSTUUPKE

Even later volgde de traditionele vendelgroet van gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, waarna reus Jas de Keistamper zijn opwachting maakte, in gezelschap van zijn Liempdse vriendin Hanne mî de Moor en Jasband De Keiknoepers. De reus sprak de hoop uit volgend jaar een 'sierstuupke' te mogen leggen als de Markt een metamorfose ondergaat. Het was Jas niet ontgaan dat op diverse plekken in de gemeente herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan de bestrating: ,,Tja, de verkiezingen staan voor de deur..." Het toeristische initiatief om virtuele dinosaurussen in Boxtel te gaan vangen met een mobieltje, juichte Jas toe. ,,Ik denk dat Hanne en ik zo'n reuzen-reptiel als huisdier gaan nemen..."

Tijdens de aubade van Boxtel's Harmonie die volgde, dirigeerde burgemeester Buijs het 'Lang zullen ze leven'. Niet alleen omdat hij onlangs deelnam aan dirigeerwedstrijd Maestro, maar ook omdat tamboer-maître Marcel Baijens daags tevoren een van de elf mensen was die werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. En dus verdiende hij ook een muzikale hulde.

De harmonie haalde ook de kinderen op die in kasteelpark Stapelen hun fietsen hadden versierd en in een defilé over de Markt reden. Daarna vermaakte de jeugd zich onder meer op de vrijmarkt en met diverse spelletjes. Het koude en soms natte weer deerde de zesjarige Pip niet: ,,Ik vond het heel leuk om mijn fiets te versieren. Ik ga straks nog dansen en heb net een feeëntuin gekocht. Straks ga ik nog meer kopen…" Lieze (8) liet zich schminken als oranje prinses. ,,En hierna ga ik dansen en daarna nog op het springkussen", zei ze verlegen. Ondertussen speelde muziekkapel De Volle Bloas enkele malen vrolijke deuntjes.

De vernieuwde opzet van Boxtel Zingt! leidde tot een spetterende afsluiting van het Oranje Festival. Het katern met songteksten dat Brabants Centrum daags voor Koningsdag uitbracht, bleek een schot in de roos. Net als een groot led-scherm naast het podium. Enkele honderden bezoekers zongen uit volle borst de liedjes mee die voorbij kwamen. Samen met popkoor JukeBox en de cast van muziektheater Witte Geit zorgden Kees Berkelmans en Dorien Habraken er donderdagavond voor dat niemand op de Markt stil bleef staan. Gastoptredens van Rooie Rico en De Dorini's deden daar nog een schepje bovenop.

SUCCES

Dankzij de inzet van de samenwerkende partijen én veel vrijwilligers is sprake van een geslaagd Boxtels Oranje Festival. Dat vond ook voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. ,,Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. We hebben hierover zelfs complimenten van de politie gekregen." Ludy Meister, namens Boxtel Vooruit festivalcoördinator, bevestigde dit. ,,Geloof me… het was spannend bij aanvang van Koningsnacht. Vanaf half acht stroomde de Markt vol met prachtig uitgedoste jongeren en ontstond een deinende massa. Complimenten aan de jeugd die er massaal een geweldig feest van heeft gemaakt. Zoveel mensen, zoveel geluid, zoveel plezier en geen incidenten. Zo moet een feest zijn."

Kijk voor meer foto's én filmpjes in de digitale dinsdageditie van deze krant. Nog geen lid? Waardeer je abonnement dan nu gratis op: www.brabantscentrum.nl/opwaarderen.

Kingsnight Fissa met artiesten als Roy Donders en Jebroer op woensdagavond trok veel jongeren naar de Markt. Boxtel Vooruit schat dat er 1.500 bezoekers waren. (Foto: Peter de Koning).
Jas de Keistamper sprak de gedecoreerden toe. (Foto: Hans van Doorn).
Tijdens Boxtel Zingt stroomde de Markt wéér vol. (Foto: Peter de Koning).
De Oranjebraderie vormde zondag de kers op de taart. (Foto: Peter de Koning).
Liefst tien Boxtelaren werden de dag vóór Koningsdag verrast met een lintje. V.l.n.r. Helma Rombouts, Mieke en Peter Heijne, Ben Smeltink, het burgemeestersechtpaar Christel en Mark Buijs, Frans en Jeanne van de Wiel, Marcel Baijens, Diny Stolvoort, Albert van Dijk en Henriëtte Smulders. (Foto: Pål Jansen).