Het moederhuis van de Witte Zusters was gelegen aan de Gestelseweg in Esch. De laatste zusters verruilden Sancta Monica ruim tien jaar geleden voor een aanleunwoning bij zorgcentrum Molenweide. (Foto: Albert Stolwijk, 2005).
Het moederhuis van de Witte Zusters was gelegen aan de Gestelseweg in Esch. De laatste zusters verruilden Sancta Monica ruim tien jaar geleden voor een aanleunwoning bij zorgcentrum Molenweide. (Foto: Albert Stolwijk, 2005). Foto: Albert Stolwijk

WITTE ZUSTERS VERTELLEN OVER HUN MISSIE, IN AFRIKA ÉN HIER

'Naar Afrika om stokje door te geven...'

Vele jaren woonden de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika in Esch. Daar, in klooster Sanca Monica, was het moederhuis gevestigd en keerden de zusters terug, vaak na vele decennia in Afrika te hebben verbleven. Hun verhalen zijn nu opgetekend in de publicatie 'Dragers van Hoop', die zondag is gepresenteerd in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint-Agatha.

In het boek vertellen twaalf zusters, allen tachtig jaar of ouder, over hun missie in Afrika en Europa. Als laatste generatie van Nederlandse missionarissen vertellen ze over een tijdperk dat zo goed als achter ons ligt.

Openhartig vertellen de zusters over hun missie om meisjes en vrouwen in Afrika 'op eigen benen' te krijgen. Ook vertellen de zusters hoe zij in Afrika lokale initiatieven en geloofsgemeenschappen ondersteunen. Immers, vanaf het begin (1868) hamert stichter Lavigerie op een internationaal georiënteerde congregatie die zichzelf overbodig moet maken. Of zoals zuster Tiny Hölscher verwoordt: ,,Wij hebben altijd geweten dat wij naar Afrika gingen om het stokje door te geven. Het echte werk wordt gedaan door de mensen zelf."

'Dragers van Hoop' is te bestellen bij de Missiezusters OLV van Afrika in Boxtel, e-mail: info@wittezusters.nl. Maak 14,50 euro inclusief verzendkosten over op bankrekening NL85 INGB 0001 0967 24. Tot oktober houdt het Erfgoedcentrum een tentoonstelling over 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika.