Nieuwe natuur in

Het Groene Woud

Nationaal landschap Het Groene Woud gaat samen met projectbureau Orbis nieuwe natuur realiseren in Het Groene Woud. Ze onderzoeken waar ecologische verbindingszones kunnen ontstaan die deel kunnen uitmaken van het Natuurnetwerk Brabant.

Ecologische verbindingszones zijn koppelingen tussen natuurgebieden die het voor dieren en planten mogelijk maken om zich gemakkelijker te verplaatsen en versterken de natuur. ,,In Het Groene Woud ontbreken nog enkele zones", vertelt Koen van Hout van Orbis. Brabants Landschap creƫert momenteel nieuwe natuur in de natuurgebieden De Mortelen en De Scheeken waardoor de ecologische samenhang tussen de gebieden verbetert.


Bijeenkomst
in Esch over
'stapstenen'

Waterschap De Dommel houdt donderdag 11 mei van 15.00 tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst in de Sint-Willibrordusschool aan de Postelstraat in Esch over de waterontdekplek, 't Haventje bij de Haarensebrug en het Essche Loopje ten noorden van de Runsdijk. Deze plekken vormen drie 'ecologische stapstenen' in Esch: natte natuurgebiedjes voor dieren en planten.

De opgave om de oevers van de Essche Stroom natuurvriendelijk in te richten was ingewikkeld stelt het waterschap. Er liggen veel woningen en tuinen direct aan de beek. Inmiddels zijn initiatieven ontplooid voor enkele natte natuurgebiedjes met poelen, houtwallen en loofbosjes. Door initiatieven van inwoners worden allerlei extra's gerealiseerd, zoals een educatieve speelplek achter de Sint-Willibrordusschool en de terugkeer van een haventje dat rond 1800-1860 uit Esch verdween. Tussen de Runsdijk en de Essche Stroom wordt een deel van het Essche Loopje natuurlijker ingericht. De plannen zijn te bekijken op www.dommel.nl/bekendmakingen. De verwachting is dat de werkzaamheden in het najaar van 2017 starten.