Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

GRAFZERK VOOR PROTESTANTSE KERK HEEFT BIJZONDER VERHAAL

Everard de Burlett, laatste rentmeester van Stapelen...

,,Als je er overheen loopt, zie je niet dat het een grafsteen is", vertelt Ruud van Nooijen van Heemkunde Boxtel aan de deur van de Protestantse kerk in de Clarissenstraat. ,,Maar er zit dus een heel verhaal achter."

Van Nooijen praat over het verhaal van Everard de Burlett, volgens hem de laatst bekende rentmeester van kasteel Stapelen. ,,Hij was een zoon van Amsterdamse ouders en kwam uit een rijke protestantse familie."

Daar had hij waarschijnlijk zijn vermogen vandaan, want De Burlett was een rentenier, vertelt Van Nooijen. ,,Op de geboorteakte van zijn zoon uit mei 1824 staat dat onder 'beroep' aangegeven. Het een sluit het ander niet uit. Hij kon zowel rentmeester zijn als rentenier. Mijn vermoeden is dat hij leefde van zijn rente, maar niet de hele dag niets wilde doen."

KUNSTZINNIGE AANLEG

Dus werd hij rentmeester. Deze conclusie trekt Van Nooijen uit de informatie die hij mondeling kreeg van Cees van den Nieuwenhuijzen uit Tilburg. ,,Die had de informatie weer van Nicolaas Bink senior, die op landgoed Haanwijk woonde. Deze man is jaren geleden al overleden. Hij was getrouwd met een nazaat van Onno Guillaume baron de Senarclens de Grancy. Deze baron werd in 1819 eigenaar van kasteel Stapelen en zocht rond 1822 een rentmeester. Hij woonde zelf niet op het kasteel."

Het rentmeesterschap is een bijzondere positie, weet Van Nooijen. Naast de verantwoordelijkheid voor de verzorging van het kasteel en het landgoed, regelde deze ook alle andere zaken, zoals financiƫn en grondbeleid. Hij verwacht dat De Burlett een 'opleiding naar behoren' genoot in zijn jeugd.

,,Hij had ook een kunstzinnige aanleg", aldus Van Nooijen. ,,Het leuke daarvan is dat hij dat overgebracht heeft op zijn dochter Anne, zelf tekenares en schilderes, die het weer op haar kinderen overbracht. In die familielijn zie je de kunst ook terugkomen. Frans Pfister wees mij op die informatie, een van haar nakomelingen die zelf ook schildert en restaurateur was in het Rijksmuseum. Dat zit dus in de genen."

VERDER ONDERZOEK

De Burlett stierf al op 31-jarige leeftijd. Onbekend is de exacte oorzaak hiervan. Met hem verdween ook het rentmeesterschap van kasteel Stapelen. Althans, tot dusver bekend volgens Van Nooijen. Baron de Senarclens de Grancy verkocht kasteel Stapelen in 1834 aan lakenfabrikant Bogaers waarna het uiteindelijk via de Bosche familie Mahie in 1915 in handen kwam van de paters assumptionisten. ,,Het is in die periode een beetje schimmig. Vaak werd het kasteel verhuurd, maar voor zover we weten zat er geen rentmeester tussen. Er zitten hiaten in de geschiedschrijving."

RENTMEESTER ANNO 2017

Na ruim honderd jaar eigendom te zijn geweest van de paters assumptionisten, zal er binnenkort opnieuw geschiedenis geschreven worden als kasteel Stapelen verkocht wordt. Op de vraag of de nieuwe eigenaar wellicht ook een rentmeester moet overwegen, antwoordt Van Nooijen: ,,Wie er ook eigenaar wordt, er zal goed voor het kasteel gezorgd moeten worden. Er zit zoveel historie aan vast, dat het voor Boxtel behouden moet blijven."

FOTO BOVEN: Een portret van Everard de Burlett Rudolphszoon (links) en van zijn vrouw Susanna de Burlett-Boesses. Everard was op dit portret tien jaar en dat van zijn vrouw werd gemaakt rond haar twintigste. In 1822 verhuisde het tweetal naar kasteel Stapelen. (Foto's: Ruud van Nooijen).


Mantelzorgwandeling

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern in Boxtel houdt maandag 22 mei een wandeling voor mantelzorgers in natuurgebied Kampina. De mantelzorgwandeling duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij de receptie van ContourdeTwern, telefoon (0411) 65 58 99 of via e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. Deelnemers verzamelen om 13.15 uur bij ContourdeTwern (Sint-Ursula 12 in Boxtel).