Afbeelding
Foto: Roy Beusker

BOXTELAAR SPEELT VIJFTIG THEATERVOORSTELLINGEN

Nando schittert in hoofdrol Drs. Down

LONNEKE HOONDERT

Vijftig toneelvoorstellingen door het hele land zijn al geboekt. En als het even meezit, komt er óók nog een tweede seizoen van Drs. Down in de Nederlandse theaters. Daar zit overigens een Boxtels tintje aan: Nando Liebregts (21) speelt één van de hoofdrollen. Hij portretteert de jongere versie van Lucas, een jongen met het syndroom van Down die met succes wordt toegelaten tot de universiteit. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot...

Rutger Messerschmidt (27) uit Roosendaal speelt de oudere versie van Lucas. Tv-persoonlijkheid Ivo Niehe schreef het script, dat hij baseerde op de verfilming van het waargebeurde verhaal van Pablo Pineda Ferrer uit Spanje. Hij wist als enige jongen met Down een universitaire graad te behalen.

In Drs. Down is het theaterpubliek getuige van het levensverhaal van Lucas. Daarin komen allerlei situaties aan bod die een gezin, waarin een kind met het syndroom van Down wordt geboren, voor haar kiezen krijgt. Ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, pesterijen, het aanbod om in te grijpen met plastische chirurgie én de onbereikbare liefde.

DELAMAR THEATER

Nando is verguld met zijn rol als Lucas. ,,Dit is een droom die uitkomt. Ik heb altijd al willen acteren. Ik houd van drama", glundert hij. Grappend: ,,Sommige mensen noemen mij zelfs een dramaqueen."

De Boxtelaar werd vorig jaar in april al gecast. Daarna volgden een aantal proefopnames. Vervolgens moest de financiering rondgebreid worden. Dat lukte en vanaf augustus staan er vijftig voorstellingen gepland. Na twee try-outs in Rijswijk speelt Nando vijftien optredens in het befaamde DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist hij kriskras door Nederland. Van Groningen tot Maastricht en van Den Haag naar Eindhoven. Plankenkoorts heeft hij echter geenszins: ,,Er kunnen negenhonderd mensen in de zaal van het DeLaMar. Dat vind ik niet eng. Juist leuk!"

Als hoofdrolspeler heeft Nando veel tekst. Maar ook daar is hij niet huiverig voor. ,,Ik heb gelukkig een heel goed geheugen en mijn ouders en zus helpen mee." De jonge acteur komt, in tegenstelling tot zijn personage Lucas, uit een gezin waarin de familieleden al zijn dromen ondersteunen. ,,Mijn leven is heel anders dan dat van Lucas. Zijn vader en broer kunnen niet accepteren dat hij een afwijking heeft. Ondanks dat doet Lucas gewoon zijn eigen ding. Hij bewijst dat mensen met Down ook normale mensen zijn. Lucas laat zien wie hij is en uiteindelijk krijgt hij veel bewondering van zijn familie."

OVEREENKOMSTEN

Toch ziet Nando ook veel overeenkomsten tussen hem en Lucas. ,,Hij volgt ook zijn dromen. In het stuk moet Lucas de zin zeggen: 'Je moet niet leven met je ogen dicht, maar dromen met je ogen open'. Dat past heel goed bij mij." Ook de wens om een leven zoals ieder ander te leiden, hebben Nando en zijn fictieve karakter gemeen. ,,En om een vriendinnetje te hebben", voegt hij lachend toe. De dromen en wensen van Lucas én Nando sluiten aan bij de overkoepelende boodschap van Drs. Down. Het publiek wordt tijdens de voorstelling op het hart gedrukt om bij jongeren met een verstandelijke beperking vooral te kijken naar wat zij wel kunnen in plaats van de nadruk te leggen op die beperking.

VOORUITSTREVEND

De theaterproductie belooft een waar spektakel te worden. ,,Het is een vooruitstrevende productie", vertelt Jean-Pierre Liebregts, de vader van Nando. ,,Musicalnummers worden gecombineerd met gesproken stukken en een interactief videoscherm. Spelers gaan tijdens de voorstelling in gesprek met elkaar, met de personages op het videoscherm én richten zich tot het publiek."

Nando staat dus niet alleen op de bühne, hij zal ook voor de camera verschijnen. Ongeveer zestig procent van zijn rol speelt zich af op het witte doek. De filmopnames voor het video-gedeelte vinden voor de zomer plaats. Daarna zal de cast gaan repeteren voor de voorstelling. In augustus sluiten Nando en Rutger aan bij de repetities.

Niehe roemt de chemie tussen Nando en Rutger. Tijdens de castingsdagen was het al snel duidelijk dat zij de hoofdrollen zouden krijgen. ,,De keus viel op Nando omdat hij goed zichzelf kan blijven en de castingdirectors waren onder de indruk van zijn presentatie en uitstraling", aldus Jean-Pierre. Inmiddels heeft Nando schrijver Niehe al enkele malen ontmoet. ,,Hij is heel sympathiek", vindt de Boxtelaar.

GOEDE TIJDEN

Met een hoofdrol als Lucas op zak hoopt Nando dat hij vaker op zal vallen bij castingbureaus. ,,Want ik wil heel graag doorgaan met acteren." Zijn grootste wens is een rol in de soap 'Goede tijden, slechte tijden'. Nando weet al precies wélke rol hij wil gaan spelen. ,,Ik wil de nieuwe bad guy van Meerdijk worden", droomt hij hardop. ,,Een personage als Ludo Sanders spreekt me wel aan."

Voorlopig heeft de Boxtelaar echter geen tijd voor een carrière als soapie. Hij heeft vijftig toneelvoorstellingen voor de boeg staan. Daarnaast is hij geenszins van plan zijn baan bij lunchroom Brownies en Downies in de Croonpassage op te geven. ,,Ik blijf mezelf. Nando uit Boxtel. Ik mag van mijn ouders namelijk niet naast mijn schoenen gaan lopen."

Nieuwsgierig naar Drs. Down? Kijk op www.ntk.nl/voorstelling/drs-down voor meer informatie.

FOTO BOVEN: Nando Liebregts (rechts) speelt samen met Rutger Messerschmidt de hoofdrol in de theatervoorstelling Drs. Down. (Foto: Roy Beusker).


Schapen scheren

Schaapsscheerder Henri van Weert is zondag 28 mei vanaf 14.00 uur te gast bij Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad om schapen te scheren. Kinderen kunnen die dag ook een schaapje knutselen.