Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE STICHTING NAARSTIG OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS

Voedseltuin: planttijd is aangebroken

Venkel, andijvie, rucola, rode biet, tuinbonen: sinds vorige week zijn duizenden plantjes de grond in gegaan in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. De verwachting is dat cliënten van Voedselbank Boxtel, voor wie de tuin bedoeld is, over acht weken kunnen beschikken over verse groenten. Om de tuin te laten draaien, is stichting Voedseltuin Boxtel dringend op zoek naar vrijwilligers.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nog nooit had Rien van de Laar (72), die voor zijn pensioen werkzaam was als hovenier, een stap op het terrein van De Kleine Aarde gezet voordat hij tuinbaas werd van de Boxtelse voedseltuin. ,,Het is er nooit van gekomen", grinnikt de Liempdenaar. ,,Maar ik ben er achter gekomen dat dit het meest prachtige stukje van Boxtel is. Ik werk met veel plezier in de tuin én ik weet zeker dat de oogst goed besteed wordt."

Nadat duidelijk werd op welke percelen van De Kleine Aarde de tuin zou verrijzen, werd in sneltreinvaart een deel van het terrein plantklaar gemaakt, zodat nog dit jaar geoogst kan worden voor cliënten van de Voedselbank. ,,Het terrein waar het haagdoolhof stond, is jarenlang verwaarloosd", vertelt Van de Laar. ,,We hebben veertien kuub stalmest gebruikt voordat we aan de slag konden met planten." Deze week wordt de afrastering geplaatst. Binnenkort komen er ook enkele honderden 'bonenstaken' op het terrein: oude bamboestokken die een boomkweker uit Gemonde heeft gesponsord. Het andere perceel van de Voedseltuin, waar nu nog de half ontmantelde ecowoning staat, wordt volgend jaar aangepakt.

Om volop te kunnen planten en oogsten, zijn nog behoorlijk wat vrijwilligers nodig. De verwachting is dat ook mensen via de WSD in de tuin aan de slag gaan. ,,Het belangrijkste is dat mensen het leuk vinden om te doen", aldus tuinbaas Van de Laar. ,,We kunnen iedereen alles leren." Hij hoopt dan ook dat vrijwilligers zich melden. Ook een tweede tuinbaas is gewenst. Belangstellenden kunnen voor meer informatie kijken op www.voedseltuinboxtel.nl of contact opnemen met Theodoor van Leeuwen via 06-53 15 53 61.

FOTO BOVEN: Vrijwilliger Jan van Bragt van Voedseltuin Boxtel plantte gisterochtend een rijtje rode bieten op het perceel van De Kleine Aarde. De verwachting is dat over acht weken de cliënten van de Voedselbank Boxtel voorzien worden van de eerste groenten. (Foto: Peter de Koning).