DOCUMENTAIRE KRIJGT VOLDOENDE STEUN

Geslaagde crowdfunding voor film Herenboeren

PÅL JANSEN

De crowdfunding voor de documentaire Back to Basics over Herenboeren Wilhelminapark is succesvol verlopen. Drie dagen voor het verstrijken van de deadline, krijgen filmmakers Christa Hiddinga en Fleur Born op woensdag 26 april bijval van gemeente Boxtel en stichting OtherWise.

De filmmakers startten de crowdfunding zelf via www.cinecrowd.nl en moesten via die site 80 procent van het streefbedrag van 4.500 euro bij elkaar verzamelen om iets uitgekeerd te krijgen. Het tweetal verzamelde ruim 2.000 euro. Gemeente Boxtel vult vandaag de rest aan om op die 80 procent uit te komen. ,,Het is fantastisch dat twee jonge filmmakers dit zo oppakken", vertelt beleidsmedewerker duurzaamheid Maaike de Wijk, die het voorstel voorlegde aan het college. ,,We willen ook Boxtel op de kaart zetten en laten zien dat we in het kader van Meewerkend Boxtel helpen met initiatieven. Maar het wordt niet ons promofilmpje: Christa en Fleur bepalen de inhoud."

Ook Brabants Centrum steunde het tweetal, iets wat op het gemeentehuis niet onopgemerkt bleef. ,,Naast dat de filmmakers met de documentaire naar festivals willen, helpt Brabants Centrum mee en komt deze in de digitale krant. Dat vonden we hartstikke leuk om te lezen", aldus De Wijk. ,,Omdat we Herenboeren Wilhelminapark een warm hart toedragen en zelf betrokken zijn bij het project, moeten we het natuurlijk breed uitdragen."

OTHERWISE

Stichting OtherWise van de Wageningen Universiteit steunde op de valreep de documentairemakers nog eens met driehonderd euro. OtherWise faciliteert studenten en professionals om innovatieve ideeën uit te werken die positieve sociale veranderingen teweeg brengen. Hiddinga: ,,De stichting gaat de film gebruiken voor educatieve lessen. Zij houdt regelmatig excursies voor studenten naar Herenboeren Wilhelminapark. Dan wordt ook onze documentaire getoond."

Eerder al steunden Ecodigma en Solartricity - bedrijven die oplossingen voor zonne-energie bieden - de crowdfunding.

OPLUCHTING

Hiddinga en Born zijn opgelucht dat de crowdfunding is geslaagd. Born: ,,We waren afgelopen week veel met de filmmontage bezig. Dat was een goede afleiding. Want hoewel er in het begin veel is gedoneerd, zagen we deze laatste dagen op onze crowdfundingsite dat er nauwelijks bedragen meer gestort werden. Dat was telkens slikken. We steken er veel tijd en eigen geld in. Het voelt daarom erg bevredigend dat het gelukt is."

Hiddinga: ,,In ieder geval zijn onze reiskosten en investeringen in apparatuur gedekt. Bovendien is er nog voldoende over voor professionele nabewerking en het laten maken van dvd's."

ACTIE HERENBOEREN

Born en Hiddinga geven aan erg blij te zijn met alle steun die zij ontvingen van iedereen die heeft bijgedragen. Zij hebben nog tot vrijdag om het gehele streefbedrag op te halen. ,,Om de documentaire optimaal uit de verf te laten komen, gaan we voor die 100 procent."

Om extra geïnteresseerden over de streep te trekken, verloten de filmmakers tot en met vrijdag een groentepakket van Herenboeren Wilhelminapark onder donateurs die vanaf vijftig euro bijdragen. Meer informatie op de Facebookpagina van Back to Basics: www.facebook.com/docubacktobasics.