De opnames van de educatieve film over de Sint-Petrusbasiliek in het Jacob-Roelandslyceum deden aan als een filmset in Hollywood. (Foto: Peter de Koning).
De opnames van de educatieve film over de Sint-Petrusbasiliek in het Jacob-Roelandslyceum deden aan als een filmset in Hollywood. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOUWHISTORIE SINT-PETRUS CENTRAAL IN FILMPROJECT

Ronddwalen door verleden van basiliek

LONNEKE HOONDERT

Uitgedost in middeleeuws ogende mutsjes en tunieken dwalen acteurs door de Sint-Petrusbasiliek van de dertiende eeuw. Dat doen ze niet letterlijk, maar middels een zogeheten green screen in de gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum waar beelden op worden geprojecteerd. Deze week vinden de filmopnamens plaats voor 'De Sint-Petrus in Boxtel: basiliek met een kleurrijk verleden'.

Heemkunde Boxtel wil met de film de historie van de basiliek en daarmee óók de cultuurgeschiedenis van Boxtel op een aantrekkelijke manier overbrengen op scholieren uit groep 8 en leerlingen van de middelbare school tot 15 jaar. Kinderen uit 2017 reizen in de film terug in de tijd. Zo leren ze over de historie van de Sint-Petrusbasiliek vanaf de vroege middeleeuwen, toen er een motteburcht op de heuvel aan de huidige Kerkstraat stond, tot het heden. Met behulp van driedimensionale animaties blijkt dat een ware ontdekkingsreis te zijn.

Maandag werd onder meer een scène opgenomen waarin de acteurs het Romaanse verleden van de basiliek ontdekken. Een dertiende-eeuwse timmerman vertelt de nieuwsgierige tijdreizigers hoe hij de Romaanse halfronde boogramen maakt, die kenmerkend voor die periode zijn. De film is onderdeel van een lessenpakket dat op scholen in Boxtel wordt aangeboden. ,,De groei van de Sint-Petrus van een Romaanse kerk naar een bedevaartsoord - waar jaarlijks duizenden mensen op af kwamen om de heilige bloeddoek te aanschouwen - had veel impact op de sociaal-economische ontwikkeling van Boxtel", vertelt Hans van Liempt, die zich met Jos Vervoort over het educatieve aspect van het project buigt.

Pater Hans de Visser, die aan de wieg stond van het project, geniet stilletjes op de filmset. ,,De leerlingen verdiepen zich aan de hand van onderwerpen uit de film in de historie van de basiliek én Boxtel. Dat doen ze onder meer door middel van een app. Ik hoop dat scholieren dankzij dit project de waarde van de Sint-Petrusbasiliek voor de geschiedenis van Boxtel ontdekken."