Gemonde herdenkt

met stille tocht

en vendelgroet

De dodenherdenking in Gemonde op donderdag 4 mei vindt dit jaar plaats in het bijzijn van burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel. Ook de Gemondse gilden Sint-Antonius & Sint-Sebastiaan en Sint-Joris en Sint-Catharina zullen aanwezig zijn.

De herdenking begint om 19.30 uur met een korte overweging in de Sint-Lambertuskerk aan de Sint-Lambertusweg. Een kwartier later kunnen kerkgangers en belangstellenden zich verzamelen op het Kerkplein. Daar start de stille tocht naar de gedenkplaats op de splitsing van de Sint-Lambertusweg en Kerkeind. Die wordt gelopen onder begeleiding van fanfare Sint-Lambertus en beide gilden. Ondertussen worden de kerkklokken geluid.

Om 19.55 uur leest een leerling van de Sint-Lambertusschool een gedicht voor, waarna het taptoe-signaal wordt geblazen door een trompettist. Na de twee minuten stilte speelt de fanfare het eerste en zesde couplet van het Nederlandse volkslied, waarna burgemeester Pommer een korte toespraak zal houden. De herdenking wordt vervolgens opgeluisterd met een vendelgroet van de Gemondse gilden. Ook legt een lid van de familie Van den Akker namens de inwoners van Gemonde als eerste een krans ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Nadat Pommer ook een krans heeft gelegd, worden aanwezigen uitgenodigd bloemen te leggen op de gedenkplaats. Na afloop volgt een samenzijn in zaal De Schuif aan de Dorpstraat.

Gemondenaren wordt gevraagd op de dag van de dodenherdenking vanaf 19.00 uur de vlag halfstok te hangen en bij zonsondergang om 21.10 de vlag te strijken.