MARKT DEELS OVERDEKT EN VERWARMD

Boxtels Oranje Festival: impuls voor Koningsdag

HENK VAN WEERT

De Boxtelse Markt wordt vanavond en morgen omgetoverd tot festivalterrein. Het plein wordt deels overdekt en er worden terrasverwarmers geplaatst tijdens de eerste editie van het Boxtels Oranje Festival. ,,Afgekort tot BOF. Boxtelaren zijn allemaal 'boffers' dankzij een vernieuwde en geïntensiveerde samenwerking tussen onder meer Markthoreca, Boxtel Vooruit, Centrummanagement, Brabants Centrum en de gemeente", aldus burgemeester Mark Buijs.

Buijs lanceerde vorige maand samen met voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit de plannen voor de Oranjefeesten. Die hebben de laatste jaren wat aan populariteit ingeboet. In de jaren tachtig en negentig werd op de Boxtelse Markt rondom het verjaardagsfeest van de toenmalige koningin Beatrix een muziek- en activiteitenprogramma gepresenteerd dat zijn weerga in de omtrek niet kende. ,,Door uiteenlopende redenen is het de laatste jaren allemaal wat minder geworden. Als we nu geen kleur bekennen, is het over twee jaar helemaal gedaan met de Oranjepret in Boxtel. En dat willen we voorkomen", aldus Ketelaars.

HOUSE EN RAP

Al snel schoof zanger/entertainer Jordy van den Boer aan. ,,Jordy heeft prima contacten in de muziekwereld en weet als geen ander hoe hij een feestje moet bouwen dat aanslaat bij een jongere generatie. En die willen we graag bereiken", aldus de voorzitter van Boxtel Vooruit. Burgemeester Buijs heeft toestemming gegeven om een uur langer muziek te draaien in de wetenschap dat jongeren vandaag de dag relatief laat in de avond op stap gaan: ,,Maar ik ga er daarbij wel vanuit dat in dat laatste uur het muziekprogramma wordt afgebouwd en dat er geen harde housebeats meer klinken." Buijs heeft hierover ook al gesproken met de omwonenden.

De aftrap van het Boxtels Oranje Festival belooft vanavond wat. Presentator Jordy van den Boer heeft met zijn evenementenbureau Dutch Event in opdracht van de gezamenlijke Markthoreca een daverend muziekprogramma voor jongeren op touw gezet onder de titel Kingsnight Fissa. Deejay Jip van Krieken (Mr. JeePee) draait vanaf 19.00 uur muziek en er zijn diverse live-optredens. Roy Donders zingt zijn single 'Ik wil jou' jou'. Ook Theodoor en Arjon Oostrom vertolken Nederlandstalig repertoire. De houseformatie Buren van de Brandweer uit Kaatsheuvel zorgt voor 'interactieve chaos'; rapper Jebroer vertolkt zijn hit 'Kind van de duivel'.

GEDECOREERDEN

Morgen, donderdag 27 april is er het vertrouwde programma voor de gedecoreerden met een ontvangst in de raadzaal, een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, een toespraak van reus Jas de Keistamper en aubade door Boxtel's Harmonie. Aansluitend vinden kinderactiviteiten plaats. Maar ook het muziekprogramma op de avond van Koningsdag krijgt een impuls. Boxtel Zingt, wordt in uitgebreide vorm gepresenteerd door Kees Berkelmans en Dorien Habraken. Daarover is elders in deze krant meer te lezen. Bovendien heeft deze editie een extra katern met alle songteksten.

Boxtel Oranje Festival is gratis toegankelijk. Het afgebakende en overdekte festivalterrein wordt door de gezamenlijke Markthoreca, onder aanvoering van Sjef van Asveldt van rockcafé Dok 12 geëxploiteerd. Bezoekers kunnen er speciale consumptiemunten kopen.