Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

FINANCIERING HAVENTJE EN ONTDEKPLEK UIT ALGEMENE RESERVES

Van wie is 'fonds Mannengasthuis'?

CARRY DIRKX

De gemeenteraad van Haaren schaarde zich onlangs unaniem achter de plannen voor de aanleg van een haventje en waterontdekplek in Esch. Alleen de financiering - Haaren draagt 70.000 euro bij - komt uit een ander potje dan oorspronkelijk het plan was. Het geld had onttrokken moeten worden uit het 'fonds Oude Mannengasthuis', maar daar was een meerderheid van de raad het niet mee eens. Het haventje en de waterontdekplek worden nu betaald uit de algemene reserves.

Wethouder Eric van den Dungen zei in de discussie die ontstond over de financiering van het haventje: ,,Het zal me een worst wezen waar het geld vandaan komt. Ik vind het haventje vooral een fantastisch initiatief." Eerder had hij al aangegeven dat het geld ook uit de algemene reserves kon komen. Dat idee werd nu naar voren gebracht door het CDA en vervolgens aangenomen door alle andere partijen.

De verkoop van het Oude Mannengasthuis in 2007 leverde bijna 750.000 euro op. De rente over dat bedrag wordt sindsdien besteed aan ouderenzorg in de gemeente Haaren. Als er een hap uit de 750.000 euro genomen zou worden, gaat dat ten koste van de ouderen in de gemeente Haaren, was het argument van de tegenstanders. Onduidelijk voor iedereen was waaraan de 750.000 euro dan wel ooit besteed kan worden. ,,Wat kunnen we daarmee en voor wie is dat geld bedoeld?", was de vraag van raadsleden. Daarover beloofde wethouder Van den Dungen in overleg te gaan met de gemeenteraad.

RENTE

Bij het college van B. en W., maar ook bij de gemeenteraadsleden, wist niemand zeker waarvoor de 750.000 precies is geoormerkt. Ook is niet duidelijk of dat geld alleen bestemd is voor Essche doelen of de hele gemeente Haaren. Piet den Ouden, oud-wethouder van Esch, en in het bezit van veel plaatselijke historische (politieke) kennis, weet ook niet precies hoe het zit. Maar: ,,Als de afspraak is dat de rente van het fonds besteed wordt aan ouderenzorg in Haaren, dan is impliciet ook de afspraak dat het hoofdbedrag niet wordt uitgegeven. In mijn ogen is de rente geoormerkt, en niet het bedrag van 750.000 euro zelf." Daarbij is het niet logisch, als je onderdeel bent van een gemeente, dat er een bepaald bedrag voor een specifiek dorp wordt gereserveerd, zegt hij.
Toch hebben onlangs enkele Esschenaren de gemeente een brief gestuurd, waarin gevraagd werd het bedrag terug te geven aan Esch, helemaal als de gemeente Haaren zou gaan opsplitsen. De brief was onder andere geschreven door Adri Verbruggen. Ook hem is niet bekend of de 7,5 ton nu een specifieke bestemming heeft. ,,Volgens mij gaan ze het daar juist binnenkort over hebben." Het Oude Man-

Liempde

Vogelmarkt Liempde

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 29 april van 07.30 tot 11.00 uur de maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt bij de doelen van handboogschutterij L'Union aan de Heidezoom 2. Uitgezonderd zijn (sier)pluimvee, loopvogels en postduiven. Er wordt door de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit streng gecontroleerd. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.

nengasthuis was ooit een schenking aan Esch, als onderdeel van het Legaat van Cooth, zegt hij. ,,Moreel hoort het geld toe aan de Essche gemeenschap. Dus daar zouden wij het graag terugzien, in een stichting die goede dingen doet voor Esch. En niet in de reservepot van een gemeente, ook niet als die gemeente straks Boxtel wordt."

De gemeente Haaren kon op het moment van dit schrijven geen duidelijkheid geven of aan de 750.000 euro een specifieke bestemming is gegeven. Wordt dus vervolgd.

FOTO BOVEN: De plek waar het haventje moet verrijzen. (Foto: Carry Dirkx).


Haaren houdt vast
aan eigen tempo

In een uitgebreide brief aan de provincie Noord-Brabant geeft de gemeenteraad van Haaren opnieuw aan geen haast te willen maken met de opsplitsing van de gemeente. 'Wij gaan voor zorgvuldigheid. Wij vinden het belangrijk dat er onder onze inwoners een breed draagvlak is voor de te maken keuze', valt te lezen in de brief. De gemeenteraad houdt daarmee vast aan haar eigen tijdspad en een bevolkingsraadpleging na de zomer. De provincie liet gisteren weten een onderzoek te starten naar de bestuurskracht van de gemeente.

Vier van de vijf partijen in de raad hadden de brief opgesteld. Alleen Progressief '96 kon zich niet vinden in de inhoud van de brief. ,, Stekelig en wantrouwend richting de buurgemeenten en de provincie", zei Carine Blom namens deze partij. De andere partijen begrijpen echter niet waarom de provincie de druk zo opvoert. 'We achten de druk die u (…) op het proces van onze raad en ons College legt, ongebruikelijk in Nederlandse bestuurlijke verhoudingen', staat in de brief.

Het schrijven was een antwoord op een brief van de provincie, begin april, waarin ze aangaf een bevolkingsraadpleging over de herindeling te willen organiseren voor de zomer. De gemeenteraad wil dat pas na de zomer en wil eerst de bewoners informeren over de gevolgen van een eventuele opsplitsing.

Medio gaat gaat een extern bureau aan de slag met een onderzoek naar het functioneren van de gemeente in brede zin, zo liet de provincie Noord-Brabant gisteren weten. Zowel de provincie en gemeente kunnen de resultaten gebruiken als basis voor het formele traject van de herindeling van Haaren. Gedeputeerde Staten (GS) laat weten er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat Haaren een effectief vervolg geeft aan het raadsbesluit tot splitsing van de gemeente Haaren. Dit komt mede door de gebrekkige samenwerking met buurgemeenten en onvoldoende urgentiebesef, zo concludeert GS op basis van diverse gesprekken en briefwisselingen in de afgelopen maanden.