Tijdens Koningsdag trekt in Gemonde een kleurige optocht van versierde fietsen door de straten. (Archieffoto: Gerard Schalkx).
Tijdens Koningsdag trekt in Gemonde een kleurige optocht van versierde fietsen door de straten. (Archieffoto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DAG VOL ORANJEFESTIVITEITEN

Irene onthult nieuw scorebord op Koningsdag

Koningsdag in Gemonde krijgt dit jaar wederom een sportief tintje, met onder meer een zeskamp en een zes-tegen-zes-voetbaltoernooi. Daarnaast zit er ook een extra feestelijk randje aan: voetbalclub Irene onthult deze dag haar nieuwe scorebord. Dat werd gesponsord door Geerts Adviesgroep.

Het oranjeprogramma begint al vroeg: om 09.00 uur zijn kinderen welkom op het schoolplein van de Sint-Lambertusschool aan de Sint-Lambertusweg. Daar kunnen ze naar hartelust hun fiets versieren. Om 09.30 uur fietst de kleurige colonne kinderen via Kerkeind, Laan ten Habraken, Boomstraat en de Laamhoef om weer terug te keren via de Sint-Lambertusweg.

In sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg volgt om 10.00 uur een feestelijke openingsceremonie. Niet veel later, om 10.15 uur, start de zeskamp voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Om 12.30 uur volgt de prijsuitreiking. 's Middags volgt vanaf 13.00 uur een zeskamp voor de jeugd tussen de 12 en 16 jaar oud.

SCOREBORD

Meteen na de prijsuitreiking van de zeskamp wordt het nieuwe scorebord van Irene onthuld onder toeziend oog van een lid van het college van B. en W. van Sint-Michielsgestel. Het scorebord werd geschonken door Gemondse hoofdsponsor Geerts Adviesgroep. ,,Die is vijfentwintig jaar hoofdsponsor van de club, daar zijn we érg trots op", aldus Koen van Esch van de activiteitencommissie van Irene.

De Gemondse voetbalvereniging organiseert vanaf 13.00 uur voor de jeugd van 16 jaar en ouder een zes-tegen-zes-voetbaltoernooi op de sportvelden. Teams uit de hele regio nemen deel aan de competitie. Die wordt opgevrolijkt door een deejay, diverse live optredens en ook zal het de sporters aan eten en drinken niet ontbreken.


Gemondse krijgt

koninklijke

onderscheiding

Leentje van den Dungen- den Otter (80) uit Gemonde is vandaag in de raadzaal van het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de koninklijke onderscheiding voor haar inspanningen voor de Sint-Lambertuskerk in het dorp.

Al sinds 1986 is Van den Dungen actief. Ze maakt deel uit van de avondwakegroep en bezoekt familie van overledenen. Ook gaat ze als lector voor in avondwakes. Regelmatig fungeert ze als koster in de kerk. Daarnaast draagt ze sinds 1998 zorg voor alle voorbereidingen van de weekenddiensten. Sinds 2006 heeft ze nog meer taken op zich genomen: ze fleurt wekelijks samen met anderen de kerk op met bloemen, wast en strijkt de kleden en doet de herstelwerkzaamheden aan de priestergewaden. Ook maakt ze samen met andere vrijwilligers regelmatig de kerk schoon en poetst ze het koperwerk. Van den Dungen nam tevens jarenlang het voortouw bij het Driekoningenzingen.

De Gemondse maakt sinds 2012 ook deel uit van de projectgroep woningaanpassing. Ze was betrokken bij de totstandkoming van de folder met tips voor woningaanpassingen, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.