Het Basilius College tijdens het concert Ravissant, eind januari vorig jaar. (Foto: Eric Ideler).
Het Basilius College tijdens het concert Ravissant, eind januari vorig jaar. (Foto: Eric Ideler). Foto:

Basilius College vertolkt een
'gelooflijk duet' in Sint-Petrus

Kamerkoor Basilius College brengt vrijdag 19 mei een klassiek concert ten gehore in de Sint-Petrusbasiliek. Vanaf 20.15 uur speelt het koor het zogenaamde klassieke muziekprogramma 'Een gelooflijk duet', georganiseerd door de Boxtelse werkgroep Klassiek in de kerken.

Het Basilius College speelt tijdens het concert onder meer Omaggio a Marenzio van Hendrik Andriessen en Super Omnia van Albert de Klerk. Volgens Basiliuszanger Kees Doevendans van de werkgroep Klassiek in de kerken zijn het meesterwerken. ,,Deze componisten vormen een belangrijke schakel in de rijke geschiedenis van kerkmusici. Wereldberoemde componisten als Palestrina en Bach gingen hen voor en later namen componisten als Louis Toebosch en Maurice Pirenne het stokje over."

De werken van deze componisten hebben een 'typisch Nederlandse stijl', volgens dirigent Bas Ramselaar. ,,In de Engelse kerk heerst een rijke muziek­traditie, maar deze stijl is daar onbekend. De Britten smullen ervan als je deze muziek zingt."

Volgens de organisatie zijn de twee componisten een belangrijke inspiratiebron voor musici die de Nederlandse kerkmuziek internationaal op hoog niveau houden. Doevendans: ,,De werkgroep Klassiek in de kerken beveelt dit concert dan ook van harte aan."

MUZIKANTEN

Het Basilius College is in Boxtel onder meer bekend van het koorfestival Ravissant, dat vorig jaar in januari werd gehouden in een overvolle Sint-Petrusbasiliek.

In het kamerkoor spelen verschillende beroepsmusici onder leiding van Ramselaar, die het concert in de Boxtelse basiliek dirigeert. Voorafgaand aan het concert zal de dirigent een korte lezing houden.

Organist Bert Mooiman zal tevens het koor vergezellen. Hij won al verschillende internationale prijzen voor zijn artistieke prestaties en doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Kaartjes zijn te koop via www.basiliuscollege.nl voor 13 euro. Kinderen tot achttien jaar betalen 6,50 euro. Aan de kassa kosten de tickets 15 euro en 7,50 euro per stuk. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij Kees Doevendans via 0411-673952 of door te mailen naar k.doevendans@telfort.nl.