Als kersverse gildekoning loopt Ad van Boxtel over het vaandel van Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Albert Stolwijk).
Als kersverse gildekoning loopt Ad van Boxtel over het vaandel van Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

KRUISBOOGSCHUTTER AD VAN BOXTEL NIEUWE GILDEKONING

Gilde verschalkt koningsvogel in recordtempo

Ad van Boxtel (77) heeft zondag het tweejaarlijkse koningschieten van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris gewonnen. Zeven gildebroeders spanden hun kruisboog om hun pijlen op de houten vogel te richten. Die gaf zich op het Essche Heike al na een kleine drie kwartier en 44 treffers gewonnen, een record...

Enigszins beduusd nam Van Boxtel de felicitaties na zijn gewonnen wedstrijd in ontvangst. En zo onderging hij als kersverse gildekoning ook de installatieplechtigheid die met het nodige ceremonieel werd omgeven. Sinds de heroprichting van het gilde in 1996 nam Van Boxtel deel aan alle edities van de belangrijkste clubwedstrijd. Jarenlang was hij een van de topschutters en aasde dus ook op de hoogste titel. Telkens greep hij ernaast.

Maar zondag was het dan eindelijk raak. In de zevende ronde, nadat een schot van aftredend koning Guus Eltink de 'papegaai' had opengespleten, was een treffer van Van Boxtel voldoende om het koningszilver op te eisen. De wedstrijd begon met het 'vrij schieten' van de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Dat gebeurde door locoburgemeester Peter van de Wiel, beschermvrouwe Ine Jonkers en hoofdman Jacques Habraken. Alle drie wisten ze het doel te raken.

Het Boxtelse koningschieten werd gehouden in de gildetuin van Sint-Barbara & Sint-Joris aan het Essche Heike. Daar werd het vorig jaar in gebruik genomen nieuwe vaandel op het wedstrijdterrein neergelegd zodat de koning erover heen kon lopen. Een voorrecht dat alleen de hoogste representant van het gilde te beurt valt.

Na afloop werd de nieuwe koning met het gilde ontvangen in het gemeentehuis waar burgemeester Mark Buijs op de erewijn trakteerde. In gildehuis Rembrandt werd aansluitend tijdens het koningsmaal nog nagekaart over de succesvol verlopen feestdag.