Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (op de foto) als bij het Indiëmonument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders).
Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (op de foto) als bij het Indiëmonument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

EXTRA PLECHTIGHEID TIJDENS DODENHERDENKING OP DONDERDAG 4 MEI

Boxtel eert onbekende oorlogsstrijders uit WOII

HENK VAN WEERT

Boxtel krijgt een gedenkteken voor onbekende strijders die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op initiatief van Sybilla Buisman wordt een monumentje onthuld tijdens dodenherdenking op donderdag 4 mei. Het komt te staan op het Heilig Hartkerkhof en wordt onder meer opgedragen aan de in Boxtel omgekomen Amerikaanse jachtpiloot Daniel B. Nazzarett.

De Boxtelse dodenherdenking start volgende week donderdag om 18.30 uur met een plechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek. Tijdens de dienst, die wordt opgeluisterd door het Sint-Petruskoor én een klarinetensemble van de Gildenbondsharmonie, wordt een overweging uitgesproken door voorganger Nico Bulter. Bovendien komt een vluchteling aan het woord. Dat past in het nationale thema dat het Comité 4 en 5 mei heeft gekozen: de kracht van het persoonlijke verhaal.

STILLE TOCHT

Vanuit de basiliek start om 19.20 uur een stille tocht die wordt vergezeld door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Dat brengt een vendelgroet bij het Indië-monument aan de Koppel. Daar wordt ook een krans gelegd namens Stichting Veteranen Boxtel. De tocht leidt naar het Heilig Hartkerkhof aan de Baroniestraat. Daar worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Het gemeentebestuur legt een krans bij graven van de omgekomen RAF-piloten en aansluitend ook bij de graven van de burgerslachtoffers van de V2-bom die enkele weken na de bevrijding van Boxtel dood en verderf zaaide in de Mijlstraat. Op de begraafplaats speelt een koperensemble van de Gildenbondsharmonie koralen en het Wilhelmus. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht bij de zowel de oorlogsgraven als het Indiëmonument.

NIEUW GEDENKTEKEN

Aan het einde van de bijeenkomst op het kerkhof vindt dan de onthulling plaats van het nieuwe gedenkteken dat wordt geplaatst op initiatief van Sybilla Buisman. Het monumentje komt tot stand ter nagedachtenis aan alle strijders die in Boxtel vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van hen was de 22-jarige Amerikaanse jachtvlieger Daniel B. Nazzarett. Hij werd in februari 1944 boven Tongeren neergeschoten en overleed. Zijn naam wordt op het monument weergegeven en symboliseert alle onbekende gevallenen in Boxtel.

Buisman onderhoudt de oorlogsgraven bij de voormalige Heilig Hartkerk. Vorig jaar realiseerde zij zich tijdens een slapeloze nacht vóór dodenherdenking dat een herdenkingsmonument voor onbekende strijders uit de periode 1940-1945 in Boxtel ontbrak. Ze kaartte dit aan bij wethouder Herman van Wanrooij. Na overleg is besloten tot de plaatsing van een nieuw gedenkteken, dat Buisman zelf financierde. Dat de naam van Nazzarett op gedenkteken komt te staan, heeft alles te maken met het feit dat de stoffelijke resten van deze Amerikaanse jachtpiloot twee dagen begraven lagen op het Heilig Hartkerkhof. Daarna is hij tijdelijk herbegraven in Woensel, om uiteindelijk zijn laatste rustplaats te vinden op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten.

Daags nadat het jachtvliegtuig van Nazzarett was neergestort, was de achtjarige Piet Snijders als misdienaar aanwezig bij de teraardebestelling van de piloot, samen met kapelaan Jan van der Rijdt en koster Karel van den Braak. Een dag eerder had hij, achterop de fiets bij zijn vader, het neergehaalde toestel op Tongeren gezien en dat maakte indruk. Snijders, inmiddels 85, correspondeert sinds enkele jaren via internet met Joe Porreca uit de Verenigde Staten. Hij is de zoon van Nazzarett's zus. Porreca komt voor de onthulling van het monument naar Boxtel. Net als Hub en Christine uit Zuid-Limburg overigens. Zij adopteerden het graf van Nazzarett in Margraten en onderhouden het al vele jaren.

Het gemeentebestuur van Boxtel biedt de deelnemers aan de plechtigheden na afloop koffie en thee aan in zaal De Adelaar (Baroniestraat). De organisatie van de herdenking is dit jaar in handen van Kubra Atalay en Olga Zwaneveld namens evenementenstichting Boxtel Vooruit.