Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LEUTVORSTEN ESCH EN HAAREN LOSSEN BELOFTE IN

Riktoernooi in Esch met 'zwart geld'

CARRY DIRKX

Het was het gevolg van een belofte die werd gemaakt tijdens het 11-11-bal in Oggelvorsenpoel: in het dorp zou een riktoernooi georganiseerd worden. Omdat zowel de jeugdprins als de 'grote' prins carnaval Ri(c)k heten, stelde leutvorst Wéner XX uit Strûivendûrp (Haaren) voor zo'n activiteit te organiseren. Uiteraard werd destijds die uitdaging aangenomen en vrijdag was het zover.

De zaal van Ons Café aan de Leunisdijk in Esch zat vol met 52 rikkers, onder wie natuurlijk prins Ricardo (Rick van de Ven) uit Esch en prins Wéner XX (David Zijlmans) uit Haaren. Prins Ricardo en zijn adjudant Doortje waren in vol ornaat aanwezig, maar rikten zelf niet mee. ,,Ik kan wel rikken, maar vond het leuker vanavond gastheer te zijn", zei de Essche leutmonarch. ,,Hierna is carnaval 2017 ook echt afgesloten." De Haarense prins carnaval speelde wel mee en had in zijn kielzog een kleine Haarense delegatie meegenomen. Verder waren het met name Esschenaren die meededen: een mix van ervaren spelers en relatieve beginners, zoals jongste deelnemer Judy van Gaal (11), die speelde met haar vader.

WISSELTROFEE

Sommige duo's hadden zich in speciale t-shirts gestoken, zoals 'De Rikkende Rukkers' en enkele vrouwelijke deelnemers die zich 'Troefkes 2.0' noemden. Zoals Anne Trappel. ,,Met zeven vrouwen uit Esch vormen wij een rikclubje, dat om de veertien dagen een avond kaart." Er werd gespeeld over drie rondes en de inzet was 'zwart geld': iedere deelnemer kreeg een bekertje muntdrop om mee te spelen. De eerste prijs, een wisseltrofee ging naar Wim Bekkers. Rolf Looman werd tweede en Anne Trappel derde.

FOTO ONDER: Het carnavaleske riktoernooi in Ons Café aan de Leunisdijk te Esch trok vrijdag ruim vijftig deelnemers. Onder toeziend oog van prins Ricardo van Oggelvorsenpoel legden zij een kaartje. (Foto: Albert Stolwijk).