Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OOK TWEE ECHTPAREN DELEN IN LINTJESREGEN

Boxtel: elf koninklijke schouderklopjes

Waar vorig jaar drie inwoners van Boxtel werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, was er vandaag, woensdag 26 april, een ware lintjesregen in de gemeente. Liefst elf mensen ontvingen vanwege hun verdiensten voor de samenleving 'een koninklijk schouderklopje', zoals de onderscheidingen ook wel genoemd worden. Burgemeester Mark Buijs speldde de lintjes op bij de voorgedragen inwoners, onder wie zelfs twee echtparen.

Burgemeester Buijs speldde vanochtend het eerste lintje op bij Helma Rombouts (59) uit Lennisheuvel. Zij zet zich sinds eind jaren tachtig in voor vier organisaties in de gemeente Boxtel en dat was reden om haar te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zo is ze secretaris van het Vakantiecomité, die activiteiten voor de jeugd in het dorp organiseert, actief voor het Kindervakantiewerk en vrijwilliger voor de Sint-Theresiakerk. Bovendien zet zij zich in voor de plaatselijke EHBO-afdeling.

PLEEGKINDEREN

Sinds 1980 zorgen Peter en Mieke Heijne uit Boxtel voor pleegkinderen. In totaal hebben zij de zorg voor veertien kinderen op zich genomen en vandaag de dag wonen er nog enkele bij hen.

VREUGDE DELEN

Dit was niet het enige echtpaar dat in het gemeentehuis werd onderscheiden. Ook Frans en Jeanne van de Wiel-van den Biggelaar konden tot hun verrassing de vreugde delen. Frans (70), voor zijn pensioen werkzaam bij de WSD in Boxtel, is al sinds 1973 actief bij voetbalvereniging ODC. Zo was hij onder meer lid van het jeugdbestuur, jeugdleider en -trainer. Tegenwoordig begeleidt de Boxtelaar het G-team en schrijft wedstrijdverslagen voor de website. Daarnaast vindt hij nog tijd om zich in te zetten voor de stichting Geitenwei in Boxtel en kanovereniging De Pagaai, onder meer door promotieactiviteiten te verzorgen.

Zijn echtgenote Jeanne (67) is ook een bezige bij. Zo is ze vrijwilliger bij gemeenschapshuizen De Walnoot en De Rots, net als haar man actief voor de Geitenwei en zet ze zich in als activiteitenbegeleider en individueel begeleider voor mensen met een beperking bij de Boxtelse woonvoorziening Ridder.

KWETSBARE MEDEMENS

Diny Stolvoort (69) is voor veel mensen in de gemeente geen onbekende. De Boxtelse gerontoloog zet zich met hart en ziel in voor de kwetsbare medemens, onder meer als lid van de projectgroep van Woonwijs, deelnemer aan Platform Selissen en bestuurslid van de Seniorenraad Boxtel. In 2012 richtte ze de stichting Licht op groen voor kwetsbaarheid op. Die stond aan het roer van een generatie- en bewegingstuin, bedoeld voor mensen van alle leeftijden, die in 2015 tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad is gerealiseerd. Kort daarna werden ook een beweegtuin bij woonzorgcentrum Simeonshof en een generatietuin in Liempde geopend.

JONGSTE DECORANDUS

De jongste decorandus tijdens de Boxtelse lintjesregen is Marcel Baijens (49) uit Liempde. Hij dankt zijn onderscheiding aan zijn inzet voor fanfare Concordia, onder meer als adviseur, secretaris, archivaris en schrijver van een boek over de vereniging.

Tevens was hij medeoprichter en voorzitter van stichting De Serenade, een multifunctionele accommodatie in Liempde. Tussen 2004 en 2014 was hij secretaris van de stichting Boeremèrt en onder meer Jong Actief Sportief Liempde, het jongerenkoor Liempde en de stichting Restauratie Kerkorgel Liempde konden op zijn medewerking rekenen.

CONCORDIA

Naast Baijens werd ook een ander lid van fanfare Concordia onderscheiden: Henriëtte Smulders (57). De adjunct-directeur van basisschool De Oversteek heeft voor een groot deel de jeugdcommissie van de muziekvereniging vormgegeven en houdt zich bezig met werving van nieuwe leden en de opleiding van jeugdleden van Concordia. Daarnaast was ze initiatiefnemer van het orkest Beperkt Houdbaar in Liempde.

DUIZENDPOOT

Burgemeester Buijs riep vanochtend ook Ben Smeltink (70) naar voren om hem koninklijk in het zonnetje te zetten. De Liempdenaar, die bijna twintig jaar werkzaam was als leerkracht op basisschool De Oversteek, mag zich duizendpoot van de voormalige parochie Sint-Jans Onthoofding en de huidige Heilig Hartparochie noemen. Momenteel fungeert hij onder meer als gelegenheidskoster, sleutelbeheerder, ledenadministrateur en lid van de werkgroep Bedevaarten. Ook wandelsportvereniging De Keistampers en de KBO, afdeling Liempde, kunnen op hem rekenen.

EIGEN DORP

Albert van Dijk (75) was, voordat hij in 2016 afzwaaide, ruim twintig jaar actief voor de Psoriasis Vereniging Nederland, onder meer als bestuurslid, secretaris en afgevaardigde in de Verenigingsraad. In zijn dorp Liempde zette hij zich zeven jaar lang in als buurtbuschauffeur en twaalf jaar voor Jeugdbelangen Liempde, de stichting die sporthal en jeugdhuis Pius X beheert. Sinds 2009 is hij chauffeur van woonzorgcentrum De Vlaswiek.

LATER TIJDSTIP

De onderscheiding aan Corry Habraken (71) wordt op een later tijdstip uitgereikt. Vanwege vakantie kon de decorandus vandaag niet in de raadszaal aanwezig zijn. De Liempdse is sinds 1995 vrijwilliger bij dagcentrum De Werf van organisatie Cello, zet zich in voor de Heilig Hartparochie in Liempde en is actief voor De Valkenberg, de stichting die bijzondere vakanties organiseert voor mensen met een lichte tot zware zorgbehoefte en hun familie. Tussen 1996 en 2008 was Habraken ook vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis.

FOTO BOVEN: Een ware lintjesregen in Boxtel vanochtend. In de raadzaal werden liefst elf inwoners uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. (Foto: Peter de Koning).


Kaartverkoop
voor 'Witte Geit'
volop op stoom

Sinds de kaartverkoop voor de theaterproductie Witte Geit vorige week van start ging, zijn er al bijna vierhonderd toegangsbewijzen verkocht. Via de website www.podiumboxtel.nl kunnen mensen nog kaartjes bestellen voor een van de drie voorstellingen in juni.

Het Jacob-Roelandslyceum wordt op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni om 20.15 uur en zondag 18 juni vanaf 14.30 uur omgetoverd tot een camping aan zee waar veel bijzondere Boxtelaren vertoeven. Waar de spelers normaal een onbezorgde zomer beleven, is dit jaar alles anders.

Negentien spelers, muzikaal leider Dave Hanhart en regisseur Lieke Faber zijn al maanden aan het repeteren voor de nieuwste theaterproductie Witte Geit. Ook stichting Brabants Centrum is intensief betrokken bij de totstandkoming van de lokale productie.De voorstelling bevat zo'n 25 bekende Nederlandse liedjes van toen en nu, die worden afgewisseld met toneelspel.

Afbeelding