Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WATERGRAAF: 'HET IS NU ACUUT GEWORDEN'

Plan Leven-de-Dommel tegen wateroverlast

MARC CLEUTJENS

,,We zijn de urgentie voorbij, het is nu acuut geworden." Met die woorden heeft watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel in Boxtel deze week een plan met 24 maatregelen gepresenteerd. Het plan Leven-de-Dommel moet het stroomgebied van de beek in tijden van extreme wateroverlast en aanhoudende droogte behoeden voor grote overlast.

Het bestuur van het waterschap heeft vorige week unaniem ingestemd met Leven-de-Dommel en investeert de komende jaren tussen de 10 en 15 miljoen euro extra om het watersysteem in het stroomgebied van de Dommel klimaatbestendiger te maken. ,,Het actieplan moet ervoor zorgen dat het watersysteem tegen een stootje kan", licht watergraaf Glas toe. Aanleiding voor het plan is de wateroverlast die in juni 2016 ontstond na weken van uitzonderlijke regenval.

ONAANGENAAM

De wateroverlast kwam volgens het waterschap als een onaangename verrassing. In de hele maand juni werd het gebied van Tilburg tot Venlo opgeschrikt door extreem veel regen, lokaal meer dan driehonderd millimeter. Dat is tot vijfmaal zoveel als gemiddeld in juni. Ongekend is dat verschillende buien elkaar in één maand opvolgden en steeds in hetzelfde gebied vielen. Sloten en beken en rioleringen konden al dat water niet aan en overstroomden. ,,Het was klets- en kletsnat", aldus een woordvoerster van het waterschap. ,,Dat gaf veel schade en overlast, vooral bij agrariërs. In deze periode is het normaal gesproken eerder te droog dan te nat. Ook in de nieuwste klimaatscenario's van het KNMI geldt driehonderd millimeter regen in één maand als een extreme situatie."

EERSTE STRESSTEST

Vooralsnog wordt de calamiteit door het waterschap beschouwd als 'een eerste stresstest' voor de toekomstbestendigheid van het watersysteem. ,,De klimaatverandering gaat meer extreme perioden brengen", zo verwacht het waterschap. ,,Daarom wordt juni 2016 niet als incident gezien, maar als een alarmsignaal. Niet alleen voor het waterschap, maar ook voor gemeenten, bewoners en bedrijven. ,,Overstromingen als in 1995 en wateroverlast van 2016 leren ons dat de situatie niet alleen urgent is, maar nu ook acuut", aldus watergraaf Glas.

De uitvoering van het actieplan moet zorgen voor een stabiel watersysteem dat in extreem natte én droge situaties stand houdt. ,,Een waterschap kan wateroverlast nooit met honderd procent zekerheid voorkomen", stelt Glas. ,,Wel is het onze verantwoordelijkheid om schade door extreme neerslag of droogte in de toekomst te beperken. En dat kan alleen samen met alle partners in het gebied, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt."

SCHADE BEPERKEN

Het actieplan 'Leven-de-Dommel' zet volgens Glas 'krachtig' neer waar het waterschap - samen met zijn partners - de komende jaren aan de slag gaat. ,,Een van de belangrijke keuzes is het vergroten van de stuurbaarheid van het watersysteem", aldus de watergraaf. ,,Bovendien heeft water meer ruimte nodig om wateroverlast en schade te beperken, zowel in en rond steden en dorpen als in het landelijke gebied."

FOTO ONDER: Beeld van hoogwater in februari 2016 ter hoogte van de brug over het Smalwater in de Van der Voortweg. Waterschap De Dommel heeft deze week een plan gelanceerd met maatregelen tegen wateroverlast en aanhoudende droogte. (Foto: Peter de Koning).