Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BON SALON STRIJKT DRIE WEKEN NEER IN PARK STAPELEN

Spiegeltent als vliegwiel voor Boxtel

MARC CLEUTJENS

In kasteelpark Stapelen staat in juni drie weken lang Bon Salon. De historische spiegeltent, die in 2015 enkele maanden in Boxtel stond, keert terug en wordt ook ditmaal een podium voor een groot aantal culturele activiteiten. De finale is op zondag 25 juni als het evenement Boxtel en Route in de spiegeltent wordt afgesloten.

Wim Ketelaars, voorzitter van evenementenstichting Boxtel Vooruit, is vrijwel dagelijks met een werkgroep bezig om alle puntjes op de i te zetten en de komst van Bon Salon in goede banen te leiden. Over een kleine maand begint de opbouw van de spiegeltent, die doorgaans in depot staat maar in park Stapelen weer spic en span zal glimmen en de thuisbasis zal zijn voor tientallen muziekgroepen, koren, serviceclubs en maatschappelijke organisaties.

Ketelaars is nog altijd 'positief verrast' dat de terugkeer van Bon Salon zo is omarmd. ,,Stichting Brabants Centrum publiceerde als onze partner tweemaal een oproepje in de krant en eigenlijk waren alle dagdelen meteen gevuld", blikt de werkgroepvoorzitter terug. ,,Ik denk dat 98 procent van alle beschikbare data en tijdblokken is volgeboekt. En dus kunnen we nu al stellen dat de komst van de spiegeltent weer een succes gaat worden."

Burgemeester Mark Buijs beloofde bij de afsluiting van de festiviteiten rond kasteel Stapelen in 2015 al dat Bon Salon zou terugkeren. Toen bood de spiegeltent plaats aan festiviteiten die werden geïnitieerd door de paters assumptionisten. Die woonden toen honderd jaar op Stapelen en wilden een cadeautje geven aan de Boxtelse gemeenschap. Een cadeautje dat enthousiast werd uitgepakt...

MEEWERKEND BOXTEL

De terugkeer van Bon Salon is een initiatief van de gemeente Boxtel, die de laatste paters assumptionisten van Stapelen bereid heeft gevonden om opnieuw het park open te stellen voor de tent. ,,Je zou kunnen zeggen dat de spiegeltent in 2015 iets teweeg heeft gebracht dat eerder niet vertoond is", zegt Ketelaars. ,,Bon Salon was een vliegwiel voor Boxtel en heeft inwoners en organisaties met elkaar verbonden."

Niet gek dus dat het motto van Bon Salon in 2017 'verbinden 'luidt. Het sluit aan bij de gemeentelijke werkwijze 'Meewerkend Boxtel', die er vanuit gaat dat inwoners niet meer door de gemeente aan de hand worden genomen, maar dat mensen zelf de handen uit de mouwen steken. De gemeente faciliteert en ondersteunt. Onlangs kreeg de campagne een impuls met slogans als 'Dat krijg je ervan als je meewerkt...'.

,,Je zou kunnen zeggen dat dankzij de werkwijze van Meewerkend Boxtel de kiem is gelegd voor een evenement als Stapel op Sint", zegt Ketelaars. ,,Dat evenement trok twee jaar op rijd duizenden bezoekers, maar kon bijna met gesloten beurzen georganiseerd worden. Waarom? Omdat de gemeente, ondernemers en ook heel veel vrijwilligers graag meewerken om iets moois te realiseren."

MARKTHORECA

Het doet de werkgroepvoorzitter van Bon Salon deugd dat die vernieuwende werkwijze ook elders in Boxtel wordt opgepikt. Hij duidt op de nieuwe aanpak van Boxtel Zingt, maar nadrukkelijk ook op de Koningsnacht. ,,Samen met de verenigde Markthoreca is het gelukt om een geweldig evenement neer te zetten. Waar vroeger iedereen eerst keek naar alle barrières en belemmeringen, zie je nu dat we samen kijken naar wat wél kan. En dat is verfrissend."

TOVERKETTING

Spiegeltent Bon Salon opent haar deuren op zaterdag 3 juni met een evenement van de werkgroep Fairtrade Boxtel, een muzikale middag voor ouderen met popgroep Mateus en stichting Met je Hart en het concert 'Back to the 60's' met Two of Us en De Volle Bloas. Rode draad in het programma wordt poppenkastvoorstelling De Toverketting, die aan alle kleuters van Boxtelse basisscholen wordt aangeboden.

FOTO BOVEN: Zicht op de bouw van spiegeltent Bon Salon in park Stapelen in de lente van 2015. De spiegeltent keert in juni drie weken terug naar Boxtel en biedt onderdak aan vele tientallen culturele activiteiten en evenementen. (Foto: Peter de Koning).