Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CONCORDIAPARK STRALEND MIDDELPUNT VAN ORANJEFESTIVITEITEN

Koningsdag in hagelnieuw dorpshart

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat: Liempdenaren die graag de verjaardag van de vorst willen vieren, kunnen op Koningsdag hun hart ophalen. Het Liempdse feestprogramma staat namelijk bol van de activiteiten. Het merendeel daarvan vindt uiteraard plaats in het heringerichte centrum dat nog niet zo lang geleden feestelijk werd geopend.

Stichting Algemeen Belang Liempde heeft weer een dag vol activiteiten op het programma staan. Fanfare Concordia trapt traditiegetrouw het Koningsdagprogramma af. Evenals voorgaande jaren staan de muzikanten voor dag en dauw op om vervolgens om 06.00 uur 's ochtends een muzikale tocht van tien kilometer door Liempde af te leggen. Deelnemers verzamelen zich om 05.45 uur bij café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. Halverwege kunnen deelnemers aanschuiven voor een ontbijt op een bijzondere locatie.

De Liempdse gedecoreerden worden om 09.00 uur op het bordes van het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein in het zonnetje gezet. De fanfare brengt hen een kwartier later een aubade, waarna de lintjesdragers per bus naar het Boxtelse gemeentehuis vertrekken voor een feestelijk ontvangst in de raadzaal.

WOESTE DRAAK

Tussen 11.00 en 16.00 uur vormt het vernieuwde Concordiapark het stralende middelpunt van allerlei festiviteiten. 'De woeste draak' - het metershoge grote opblaaskussen in de vorm van een draak - keert na het succes van vorig jaar terug. Toen stonden ondanks de regen tientallen kinderen te dringen om in de grote mechanische bek van het monster te klauteren. Ook komt er een heuse buikschuifbaan.

Uiteraard vindt de jaarlijkse vrijmarkt plaats waar kinderen allerlei spulletjes kunnen verkopen. Voor ouderen is het ook goed vertoeven in het dorpshart: er is een terras waar men kan genieten van een kop koffie óf een oranjebittertje.

DUOFIETS

Koningsdag in Liempde kent nóg een officieel momentje. Om 14.00 uur wordt de nieuwe duofiets officieel in gebruik worden genomen door wethouder Eric van den Broek én een van de initiatiefnemers. Zij leggen tijdens het Oranjefeest de eerste meters af. Het rijwiel is bedoeld voor


Ridderorde
voor Esschenaar

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren heeft Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (51) vanochtend in zijn woning verrast met een koninklijke onderscheiding. De Esschenaar werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Bouwdijk Bastiaanse, directeur van de ABN/Amro in 's-Hertogenbosch, heeft tal van verdiensten op zijn naam staan. Momenteel is hij bestuurslid van de stichting Streekfonds Het Groene Woud, penningmeester van Brabants Landschap, voorzitter van stichting Heerenzitting Den Bosch en initiatiefnemer van de Kids Rally waarmee geld wordt ingezameld voor Villa Pardoes. Ook nam hij het initiatief om buurtschap De Ruiting op te richten. Deze stichting heeft als doel het vormgeven en uitvoeren van ontwikkelingsplannen ter versterking van natuurontwikkeling in De Ruiting.

Eerder organiseerde hij ruim tien jaar het nationale gehandicaptenkamp voor de Soevereine Militaire Ode van Malta, was hij initiatiefnemer en penningmeester van de stichting Kilsdonkse Molen en betrokken bij onder meer The Sharepeople Foundation, Oranje Fonds en de Commissie Hospice van het Illustre Lieve Vrouwen Broederschap. Naast al deze activiteiten was hij ook een van de mantelzorgers van zijn schoonvader die bij hem in huis heeft gewoond.

mensen met een beperking die met een begeleider naast hen tochtjes kunnen maken. De duofiets is mogelijk gemaakt door de gemeente Boxtel, Stichting Behoud Gemeenschap Liempde en Dorpsberaad Liempde.

's Avonds is de Liempdse jeugd van 9 tot en met 15 jaar tussen 19.30 en 21.30 uur welkom in jeugdhuis Pius X aan de Heidonk waar een soos wordt georganiseerd. Toegang tot de disco is gratis en de kinderen krijgen ook één consumptie.

FOTO BOVEN: 'De woeste draak' was vorig jaar tijdens het Oranjefeest in Liempde populair onder de jeugd. Dit jaar verrijst het monster weer in het Concordiapark. (Foto's: Peter de Koning).


Ontbijten en knutselen in Lennisheuvel

Het Oranjefeest in Lennisheuvel gaat morgen, donderdag 27 april al vroeg van start. Alle kinderen uit het dorp en hun ouders zijn om 08.30 uur welkom in gemeenschapshuis Orion voor een lekker ontbijt. Vervolgens wordt een knutselactiviteit georganiseerd.

In plaats van het traditionele fietsen versieren maken de kinderen dit jaar een kroontje. Aanvankelijk was het de bedoeling dat fanfare Sint-Arnoldus morgenochtend een optreden op de kiosk zou verzorgen. In plaats daarvan verzorgt het muziekkorps vanavond, woensdag 26 april een serenade voor Helma Rombouts, die vanochtend koninklijk werd onderscheiden. Zij krijgt van 17.30 tot 19.00 een receptie aangeboden in het gemeenschapshuis.

Het Oranjeprogramma van Liempde kent uiteraard een vrijmarkt.
In Lennisheuvel kunnen kinderen kroontjes versieren.