Afbeelding
Foto:

'Echte tonderzwam' tast boom in Stationsstraat aan

Kap dreigt voor majestueuze esdoorn

PÅL JANSEN

Op de monumentale esdoorn voor de Rabobank aan de Stationsstraat is een 'echte tonderzwam' geconstateerd. De gemeente heeft daarom voor de boom al begin januari een kapvergunning bij zichzelf aangevraagd. Onderzoek moet echter eerst uitwijzen of kap noodzakelijk is...

De echte tonderzwam is een parasiet die groeit op verzwakte of dode bomen. Doordat de werknemers van de groenvoorziening ook andere vormen van aftakeling zagen op de monumentale esdoorn, is er op 5 januari een kapvergunning aangevraagd.

Aan de buitenkant van bomen die aangetast zijn met de parasiet, is vaak niet te zien wat de schade binnenin is. De gemeente laat daarom eerst een deskundige kijken naar de boom voordat er gekapt wordt.

Het meest recente onderzoek dat is uitgevoerd, stamt uit 2011 en dat is te lang geleden om er een goed oordeel over te vormen, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Daarom laat we de boom nu opnieuw onderzoeken voordat er een besluit komt over de aangevraagde vergunning."

BESLUITVORMING

De boom mag pas gekapt worden wanneer een deskundige oordeelt dat deze onveilig is voor de directe omgeving. Aan de esdoorn is namelijk een bijzondere status verleend binnen het bomenbeleidsplan van de gemeente. ,,Slechte en dode takken worden gesnoeid voordat ze voor gevaar zorgen, maar het grootste risico zit in verzwakking van de stam door de aantasting met de zwammen. Oftewel, dat de boom kan omvallen", licht de woordvoerder toe. ,,De stabiliteit en breukvastheid van de boom worden in dat onderzoek vastgesteld."

Op basis van daarvan neemt de gemeente een beslissing over de aanvraag van de kapvergunning. Dat had al gedaan moeten zijn omdat de beslistermijn voor de vergunningsaanvraag inmiddels is verstreken. Maar eerst moet het onderzoek worden uitgevoerd zodat duidelijk wordt of de boom ook echt onveilig is geworden door de echte tonderzwam. ,,Daarom is de termijn verlengd. Momenteel hebben we een offerte opgevraagd, dus de exacte kosten en het moment van uitvoeren zijn nog niet bekend. We nemen uiterlijk 11 mei een besluit nemen over de aanvraag. Voor die tijd moet alles onderzocht en duidelijk zijn", zegt de woordvoerder.

In de Rechterstraat nabij de Zwaanse Brug was eerder een grote kastanjeboom onderwerp van discussie. Voor deze boom was eveneens een kapvergunning aangevraagd. Veel inwoners tekenden protest aan omdat de kastanjeboom beeldbepalend is. Nader onderzoek wees uit dat de boom vooralsnog niet hoeft te wijken. En dus bloeit de kastanjeboom nabij restaurant De rechter in villa het Hof ook dit jaar weer fraai.

FOTO BOVEN: Zicht op de monumentale esdoorn aan de Stationsstraat. De beeldbepalende boom moet mogelijk gekapt worden omdat hij is aangetast door de echte tonderzwam. (Foto: Marc Cleutjens).


Koningsspelen

In de aanloop naar de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander worden morgen, vrijdag 21 april, de jaarlijkse Koningsspelen gehouden. In Boxtel doen aan de vierde editie van het festijn 827 kinderen mee aan sport en spel in sportpark Den Wielakker. De organisatie is in handen van Buurtsport Boxtel, dat ondersteund wordt door leerlingen van de opleiding Sport & Bewegen.