Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EERSTE EXEMPLAAR VOOR BURGEMEESTER MARK BUIJS

Stripboek met hoofdrol voor Boxtel

De nieuwe huiskamer van de gemeente Boxtel in de ruimte rechts naast de hoofdingang wordt steeds fleuriger. Sinds gistermiddag hangen er twee lijsten met stripverhalen in het vertrek: een selectie uit het nieuwste album Anders-Man: Fool control van Boxtelaar Ralph Dikmans. Hij overhandigde het eerste exemplaar gisteren aan burgemeester Mark Buijs. Die is zelf, net als vele Boxtelaren en lokale taferelen, opgenomen in het album...

Dikmans verzon en tekende op jonge leeftijd al stripverhalen. De tekenblokken verdwenen vervolgens in de kast, maar sinds enkele jaren heeft de Boxtelaar het striptekenen weer opgepakt. Vorig jaar verscheen zijn eerste album over Anders-Man. Het hoofdpersonage denkt dat hij een fantastische superheld is, maar in werkelijkheid gaat er van alles mis als hij in de buurt is. Het tweede album verscheen kort daarna en sinds gister is het derde stripboek een feit. Dikmans werkt samen met Peter Busschots aan de albums. ,,Hij verzint het grootste gedeelte van het verhaal en ik zorg voor de striptekeningen", legt de Boxtelaar uit. ,,Gelukkig krijg ik veel vrijheid. Zo mocht ik het decor schetsen waarin het verhaal zich afspeelde en was er ook ruimte voor zelfverzonnen grapjes."

Als échte Boxtelaar vindt hij dat het verhaal van Anders-Man zich maar op één plek kon afspelen: Boxtel. En dus zijn plekken als de Sint-Petrusbasiliek, het gemeentehuis en de dojo van taekwondoschool Dekker in sportcomplex De Braken opgenomen in het derde album waarin Anders-Man er alleen voor staat, omdat alle superhelden verdwijnen. ,,Geweldig", vond burgemeester Buijs. ,,Dit album toont aan dat we allemaal trots mogen zijn op Boxtel." En zo'n stripboek hoort uiteraard gesigneerd te zijn. Uit de losse pols tekende Dikmans binnen enkele minuten een Anders-Man die zijn hoed voor de burgemeester afnam. ,,Ik kan beter mijn hoed voor jou afnemen", zei burgemeester Buijs tegen Dikmans, die zich duidelijk vereerd voelde door alle aandacht. ,,Een kennis van me uit de stripwereld komt binnenkort naar Boxtel om de plekken te bezoeken die in mijn album zijn opgenomen. Fantastisch toch?"

FOTO ONDER: Burgemeester Mark Buijs ontving gistermiddag uit handen van Ralph Dikmans het eerste exemplaar van het nieuwe stripalbum 'Anders-Man: Fool control' én twee lijsten met striptekeningen uit het album. (Foto: Peter de Koning).