Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GROEP 8 THERESIASCHOOL PLOETERT OP LANDELIJKE EINDTOETS

Cito-toets mét aardbeienkwarktaart

LONNEKE HOONDERT

Vanille- en chocoladecake, stroopwafelgebak en aardbeienkwarktaart. De Sint-Theresiaschool draagt het predicaat 'gezonde school', maar tijdens de Cito-toets éven niet. ,,De leerlingen moeten hard werken, maar we maken er tussendoor een feestje van", zegt juf Leonie van Alebeek. De dertien achtstegroepers van de school in Lennisheuvel ploeterden dinsdag, woensdag én vandaag, donderdag 20 april, op de landelijke eindtoets.

Taal, rekenen en wereldoriëntatie worden afgewisseld met extra pauzemomenten op de speelplaats én zelfgemaakte lekkernijen. Elke dag bakt een groepje leerlingen een lekkere cake of taart die ze - tussen het zwoegen door - samen opsnoepen. Van Olivier van Oosterhout (12) mag de Cito-toets elke dag wel op het lesprogramma staan. ,,Het is eigenlijk heel gezellig. We gaan vaker naar buiten én er is elke dag gebak", glundert hij.

Even later is het muisstil in de klas. Er moet namelijk óók gewerkt worden. Sommige kinderen maken de vragen aan de hand van een vragenboekje, anderen met behulp van een discman. Zo ook Livia Heuvelman (12): ,,Ik heb dyslexie en dan is het fijner als de vragen voorgelezen worden. Ik ben niet zo goed in rekenen, maar ik vind de Cito-toets tot nu toe meevallen." De leerlinge heeft al een middelbare school uitgekozen. ,,Ik ga straks naar het Baanderherencollege. Ik vind de leraren daar heel erg aardig."

Mart van Esch (11) laat tijdens de eindtoets niets aan het toeval over. Een flesje water, kauwgom én een leuk leesboek voor als hij eerder klaar is, liggen op zijn tafel. ,,Ik ben wel heel erg zenuwachtig hoor", verzucht hij. ,,Ik heb namelijk veel aan mijn hoofd. Ik heb mijn kruisbanden verrekt met judo en ik doe tussendoor ook nog mee aan een boekenclub." Tot nu toe verloopt de Cito-toets echter prima voor de leerling. ,,Ik ben goed in rekenen, maar tegen taal zie ik wel op. Vooral vragen waar je de betekenis moet geven van sommige woorden vind ik moeilijk."

ORIËNTEREN

Waar tot enkele jaren terug alle leerlingen de Centrale Eindtoets - oftewel de Cito-toets - van de overheid maakten, kunnen scholen tegenwoordig kiezen uit liefst zes verschillende, door het Ministerie van Onderwijs goedgekeurde, eindtoetsen. Een aantal scholen in Boxtel heeft bijvoorbeeld gekozen voor de IEP-toets. De Theresiaschool houdt voorlopig vast aan de Cito-toets. ,,We gaan ons wel oriënteren op andere eindtoetsen, maar we hebben ons nog niet voldoende verdiept in alle mogelijkheden. Wordt het volgend jaar misschien de IEP? Geen idee. We willen een goede keuze maken die past bij de school én de kinderen", vertelt Van Alebeek.

Sinds 2015 is niet meer de uitkomst van de eindtoets, maar het schooladvies van de leerkracht leidend bij de keuze voor een middelbare school. Van Alebeek: ,,De kinderen weten vóór het afleggen van de Cito-toets al of ze naar het vmbo, de havo of het vwo gaan. Dat geeft heel veel rust. Ze zijn dan ook minder zenuwachtig voor de toets." De leerkracht benadrukt dat een advies weloverwogen wordt uitgebracht. ,,Ik kijk niet alleen naar resultaten, maar ook naar het kind zelf. Als een leerling boven verwachting presteert tijdens de eindtoets, kijken we natuurlijk opnieuw naar het advies dat we gegeven hebben."

FOTO BOVEN: Leerlingen van de Sint-Theresiaschool legden deze week de Cito-toets af. (Foto: Peter de Koning).