'VRAGENLIJST INVULLEN ONBEGONNEN WERK'

Boxtelse raad worstelt met verkeersevaluatie

HENK VAN WEERT

De Boxtelse gemeenteraad boog zich dinsdagavond samen met andere belangstellenden over de evaluatie van de verkeersplannen uit de afgelopen jaren: het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP, uit 2008) en fietsplan Boxtel Bicycle (2010). Doel was om uitgangspunten te formuleren voor een nieuw beleidsplan Move '31 dat vanaf 2020 de leidraad moet zijn voor te nemen verkeersmaatregelen.

De acht raadsfracties hadden zonder uitzondering moeite met de uitgebreide vragenlijst die zij vooraf in hadden moeten vullen. Oppositiepartij Balans had zelfs besloten helemaal niet mee te doen aan de enquête, die Ruud van Dam (door het gemeentebestuur ingehuurd als projectleider van de evaluatie) had rondgestuurd. ,,We hebben de vragen niet ingevuld omdat we de burgers missen in deze evaluatie", gaf raadslid Willy van Zuijlen namens Balans aan.

Fractievoorzitter Peter Manniën van Combinatie95 gaf aan dat zijn partij de vragenlijst wél had doorgeworsteld, maar stelde dat aan de uitkomsten daarvan geen stellige conclusies kunnen worden verbonden. ,,We hebben grotendeels op gevoel de antwoorden gegeven. Simpelweg omdat objectieve gegevens over wat de voorbije jaren aan verkeersmaatregelen is uitgevoerd niet voorhanden zijn. Die gegevens hadden ambtenaren toch aan kunnen leveren? Op deze manier was het onbegonnen werk om dit werkstuk tot een goed einde te brengen", stelde Manniën.

Nico Bulter, raadslid voor PvdA/GroenLinks, de fractie die vorig jaar via een amendement om de evaluatie had gevraagd, viel Manniën bij. ,,De scores uit deze enquête zijn gebaseerd op subjectieve waarnemingen. Het is natuurlijk aardig om te weten wat wij als raadsleden allemaal vinden, maar het is interessanter een mening te vormen op basis van wat feitelijk wel en niet is gerealiseerd. Dat moet toch te beschrijven zijn?"

'GIGANTISCHE KEUZES'

Als voorzitter van de beeldvormende vergadering gaf Ineke van Giersbergen (raadslid van Combinatie95) aan dat ook de ambtenaren aan een evaluatie werken en dat daarbij concrete cijfers worden gebruikt. Projectleider Van Dam: ,,De bedoeling is om de evaluatie van de gemeenteraadsleden toe te voegen en zo een eindrapport samen te stellen."

Uit de enquête onder de raadsleden komt naar voren dat zo'n 60 procent van mening is dat zowel de in het GVVP en Boxtel Bicycle geformuleerde ambities als maatregelen redelijk tot goed zijn gerealiseerd.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij gaf de gemeenteraad mee dat Boxtel de komende jaren voor 'gigantische keuzes' komt te staan, mede als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Daarover werden de fracties vorige week al uitgebreid bijgepraat en dat leidde tot zoveel vragen dat er nog een vervolgbijeenkomst moet worden gepland. ,,Boxtel blinkt uit in het opstellen van mooie visies, maar vaak loopt het spaak op de financiële middelen die de raad daarvoor beschikbaar moet stellen", aldus Van Wanrooij.

KRUIMELDENKEN

Frans van der Eerden, bewoner van de Eindhovenseweg, mengde zich ook in de discussie. Net als diverse raadsleden pleitte hij voor een integraal verkeersplan. ,,Stop met kruimeldenken. Boxtel lost zijn verkeersproblemen niet op door rotondes te vervangen door verkeerslichten. De dubbele overweg wordt straks afgesloten voor auto's en dat zorgt voor heel meer verkeer op de noord/zuid-as. En daar komt nog meer bij als er nieuwe woningen gebouwd worden op Selissen en op het terrein Hobbendonk (voorheen Joris Meubelen - red.)." Wie daar gaat wonen, komt de wijk niet meer uit, voorspelde Van der Eerden.

Guus Eltink (steunfractie INbox) knikte instemmend: ,,Als je verkeersmaatregelen neemt, houd dan ook rekening met de gevolgen." Zijn partijgenoot, raadslid Jan de Koning, wakkerde een aloude discussie aan: ,,Ik weet dat het in deze raadzaal vloeken in de kerk is. Maar we moeten toch eens kijken naar een noordelijke ontsluitingsweg door Sparrenrijk. Het is immers slechts een productiebos..."

Wethouder Van Wanrooij blikte aan het einde van de raadsbijeenkomst terug. ,,We hebben gekozen voor een nieuwe manier van evalueren. Als je iets nieuws probeert, stoot je wel eens je hoofd. Ik had wel verwacht dat er kritiek zou komen, maar uiteindelijk was het toch een zinvolle discussie."


                * COMMENTAAR *

Boxtel staat de komende jaren voor 'gigantische keuzes' op verkeersgebied. Dat zei wethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond tijdens een raadsvergadering. Hij zal beslist gelijk hebben. Maar de belangrijkste keuze is in november 2013 toch al gemaakt? Toen werd besloten om de dubbele overweg in de Tongersestraat op termijn te vervangen door een fietstunnel. Een ingreep die nodig is om de problemen het hoofd te bieden als gevolg van de voorspelde toename van treinverkeer. Met de keuze om de dubbele overweg te sluiten, bepaalde de raad óók dat elders in Boxtel maatregelen genomen dienen te worden voor flankerend beleid. In simpel Nederlands: de toename van verkeer op andere wegen mag daar niet leiden tot onveilige situaties. Vorige week werden de raadsleden voor het eerst in het openbaar bijgepraat over de verkeersmaatregelen die worden ontwikkeld. Dat leidde tot een stortvloed aan vragen en opmerkingen waarover op een nog te plannen tweede bijeenkomst verder wordt gepraat. Zowel vorige als deze week drongen raadsleden aan op een integrale verkeersvisie. Daar is natuurlijk niets op tegen. Sterker nog: je mag het als vanzelfsprekend beschouwen dat aan zo'n allesomvattende plan wordt gewerkt door de deskundigen. Maar als we nu wéér gaan discussiëren hoe de verkeersstructuur het best vorm kan krijgen, komen we geen stap verder. Het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) en fietsplan Boxtel Bicylcle werden dinsdag geëvalueerd omdat ze bijna 'over de datum' zijn. Prima om op deze manier bouwstenen aan te dragen voor een toekomstig verkeersplan waarvoor de titel al is bedacht: Move '31. Mooi allemaal, die plannenmakerij. Wellicht ook noodzakelijk. Maar laat het er niet toe leiden dat we alleen maar práten over verkeersoplossingen. Een oud stokpaardje werd dinsdag maar weer eens van stal gehaald: een noordelijke ontsluitingsweg door Sparrenrijk. Over deze verkeersoplossing vlogen voor- en tegenstanders elkaar rond de eeuwwisseling al in de haren. Als die exercitie andermaal op de politieke agenda komt, kun je er van op aan dat het nog jaren duurt voordat daadwerkelijk ergens de schop in de grond gaat...

Reageren? Mail naar bc@brabantscentrum.nl