Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOUWPLAN NIEUWE BOXTELSE WOONWIJK IN PROCEDURE

Hobbendonk: verkoop start vóór zomer

LONNEKE HOONDERT

,,Een kwaliteitsimpuls voor de entree van Boxtel", bestempelt wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel het plan 'Hobbendonk' van projectontwikkelaar Imvest uit Schijndel. Die wil een terrein aan de Eindhovenseweg - waar voorheen Joris Meubelen gevestigd was - omtoveren tot een kleinschalige woonwijk 'midden in de natuur'. Het bouwplan, waarin ruimte is voor 24 koopwoningen, wordt zo snel mogelijk in procedure gebracht. Imvest hoopt vóór de zomer met de verkoop te kunnen starten.

Boxtel en Imvest ondertekenden deze week een anterieure overeenkomst. Die vormt de opmaat voor het in procedure brengen van het bouwplan. Ook het bestemmingsplan moet voor het bouwproject Hobbendonk gewijzigd worden. Op het gebied, dat ligt ingeklemd tussen grasland van waterschap De Dommel, kasteelpark Stapelen, natuurgebied Dommelbimd en de Eindhovenseweg, rust nu nog geen woonbestemming. ,,Daar werken we graag aan mee", aldus wethouder Van de Wiel.

Roland van Heeswijk van Imvest stelt 'geen gekke dingen te verwachten' tijdens de procedure. Hij benadrukt dat het bedrijf al het mogelijke voorwerk heeft gedaan om problemen te voorkomen. ,,We hebben zorgvuldig én in samenspraak met alle betrokken partijen de plannen voor Hobbendonk ontwikkeld." Zo werd in samenwerking met Heemkunde Boxtel archeologisch onderzoek verricht, werd een boomcommissie ingevlogen vanwege de monumentale bomen die op het terrein staan én overleg gepleegd met stichting Dommelbimd die de projectontwikkelaar advies gaf over de flora en fauna in het gebied.

OPWAARDERING

Op het terrein, waar vóór Joris Meubelen nog een wasserij zat, verrijzen in 2018 24 koopwoningen. Die moeten tussen de 220.000 en 450.000 euro gaan kosten. Er komen enkele vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen, woon-werkateliers en rijtjeshuizen. Het monumentale hoofdgebouw dat er nu staat wordt behouden, daar komen twee luxe appartementen in. Ook de negentiende-eeuwse woning naast het complex wordt gerestaureerd. Andere bebouwing verdwijnt. In totaal worden achttien nieuwe huizen gebouwd en vier bestaande panden getransformeerd tot woningen.

Het project wordt met respect voor de natuur gerealiseerd. Zo heeft Imvest zich samen met de gemeente Boxtel ten doel gesteld de ecologische verbindingszone - die achter de bebouwing ligt - te versterken. Van Heeswijk: ,,Hobbendonk moet ook een entree worden voor Stapelen en Dommelbimd. We willen de woonwijk integreren in het wandelgebied."

Van de Wiel spreekt van een opwaardering van het gebied. ,,Een ontsierende bedrijfslocatie aan de entree van Boxtel maakt plaats voor een fraaie woonwijk. Imvest zoekt met Hobbendonk nadrukkelijk de verbinding met Stapelen én natuurgebied Dommelbimd. Dat juich ik toe."

Vóór het hoofdgebouw wordt in samenwerking met de gemeente straks een kunstwerk geplaatst dat moet verwijzen naar de wasserij die er in het verleden zat. ,,Dat past perfect bij de plannen voor stadslandgoed Stapelen. Het zou bijvoorbeeld een mooi startpunt kunnen zijn van de kunstroute die in het stadspark wordt gerealiseerd", besluit Van de Wiel.

Meer informatie over het bouwproject is te vinden op www.hobbendonk.nl.

FOTO BOVEN: Het terrein aan de Eindhovenseweg, waar vroeger Joris Meubelen zijn onderkomen had, transformeert in 2018 tot een kleine woonwijk waar de natuur centraal staat. (Foto: Peter de Koning).


'Psycholance'

gaat ook rijden

in regio Boxtel

Boxtel gaat met andere gemeenten in de Meierij meedoen aan de psycholance. Dat is een ambulance die wordt ingezet voor de opvang en begeleiding van verwarde mensen. Een psycholance biedt volgens de gemeente sneller passende zorg en het juiste vervoer.

Gemeenten, politie, regionale ambulancevoorziening (RAV) en Reinier van Arkel (RvA) hebben afspraken gemaakt met BAS Ambulanceservice. Ook hebben ze hun werkwijze bij personen met verward gedrag aangescherpt.

Op het moment dat iemand met verward gedrag overlast veroorzaakt, is de politie vaak het eerste ter plaatse. Zij zorgt dan voor vervoer naar de Eerste Hulp, het politiebureau of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dit vervoer is voor de betrokken personen vaak traumatiserend. Te vaak neemt de politie ze geboeid mee en belanden ze in de cel terwijl dit niet nodig is.

Vanaf nu zorgt de regionale ambulancevoorziening voor het vervoer van verwarde personen met een medische indicatie. Het gaat dan om die gevallen waarbij er bijvoorbeeld sprake is van een levensbedreigende situatie. In alle andere gevallen vervoert een psycholance de verwarde persoon naar de juiste plek.

De psycholance is een aangepast voertuig met ambulanceverpleegkundigen en/of psychiatrisch verpleegkundigen. De thuisbasis van het voertuig is Halsteren in West-Brabant. Dat is ongeveer een tot anderhalf uur rijden naar de Meierijgemeenten. Bij die gevallen waar snel vervoer belangrijk is, verzorgt de RAV het vervoer.

...De Psycholance...