Yvon Jaspers wordt begroet door Christ van Eekelen (links) en koster Fons van Heesch. (Foto: Peter de Koning).
Yvon Jaspers wordt begroet door Christ van Eekelen (links) en koster Fons van Heesch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• EERBETOON AAN VADER JAN JASPERS • RESTAURATIE CARILLON IN EINDFASE

Yvon Jaspers hangt klok in Boxtels carillon

MARC CLEUTJENS

Yvon Jaspers heeft vanochtend een klokje opgehangen in het gerestaureerde carillon van de Sint-Petrusbasiliek. De in Boxtel geboren en getogen tv-presentatrice van onder meer 'Boer zoekt vrouw' kreeg het klokje uit handen van leerlingen van het Baanderherencollege, die meewerken aan de opknapbeurt van het klokkenspel. Het klokje draagt de naam van Yvons vader Jan, die zich tot zijn dood in februari 2016 vele jaren inzette voor kerk en toren.

Aan de komst van Yvon Jaspers was vooraf geen ruchtbaarheid gegeven. Op nadrukkelijk verzoek van de tv-presentatrice werden zonder publiek filmopnamen gemaakt van de overdracht van het klokje. Zowel op het kerkplein als bovenin de Sint-Petrustoren werden scènes opgenomen die onderdeel worden van een film die zaterdag 10 juni tijdens het concert 'Toeters en Bellen' vertoond wordt op een groot led-scherm.

Tijdens 'Toeters en Bellen' wordt niet alleen het carillon feestelijk in gebruik genomen, maar zal de Gildenbondsharmonie in de Oude Kerkstraat een concert verzorgen. De muzikanten worden muzikaal ondersteund door het spel van verschillende beiaardiers. Aan dit promconcert wordt ook medewerking verleend door gitarist Harry Hendriks en de zangers Fenne van Wuijtswinkel en Rob Hazenberg.

KLOKKENSTOEL

Volgens waarnemend secretaris Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting is Yvon Jaspers benaderd om het carillonklokje in ontvangst te nemen. ,,Yvon groeide op in de Oude Kerkstraat, aan de voet van de kerktoren", lichtte Van Eekelen deze week toe. ,,Vader Jan heeft vele jaren veel betekend voor het carillon, maar ook voor de basiliek. Hij verzorgde ook rondleidingen in en om de kerk."

Niet geheel toevallig ontving de tv-presentatrice het klokje uit handen van scholieren van het Baanderherencollege. Zij werken niet alleen mee aan de restauratie van het carillon, maar zitten bovendien op de school waar Jan Jaspers vele jaren lesgaf.

Na de overdracht van het klokje op het kerkplein, toog Yvon Jaspers naar de klokkenstoel boven in de toren. Daar hing ze het klokje net boven het speelhuis in het carillon. Na de montage sloeg ze met haar hand tegen het klokje waarmee de toon voor het eerst te horen was. Tijdens het concert 'Toeters en Bellen' zal tijdens de vertoning van de film ook het klokje te horen zijn.

HEILIG BLOEDPROCESSIE

Niet alleen het klokje is een eerbetoon aan Jan Jaspers. Het kruisje dat tijdens zijn begrafenisplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek werd gebruikt, zal nog voor de uitvoering van het promconcert een plek krijgen bij het carillon. Het wordt volgens waarnemend secretaris Van Eekelen van de Heilig Bloedstichting bevestigd aan een van de balken bij het instrument.

Tijdens een persconferentie, die na afloop van de filmopnamen bij het carillon werd gehouden, riep Yvon Jaspers inwoners van Boxtel op mee te blijven doen aan de ommegang die elk jaar op Drievuldigheidszondag door de straten van Boxtel trekt. De Heilig Bloedprocessie, die op 11 juni wordt gehouden, hoort bij Boxtel en is onderdeel van het cultureel erfgoed, zo vertelde de tv-presentatrice.