OPNAMEN GAAN DEZE MAAND VAN START

Hoofdrol Petrusbasiliek in educatief filmproject

MARC CLEUTJENS

De Sint-Petrusbasiliek staat centraal in een filmproject waarvoor de opnamen deze week van start gaan. De geschiedenis van de Boxtelse kerk, die werd gebouwd in de middeleeuwen, staat centraal in een film die vooral bedoeld is om de bouwhistorie op een aansprekende manier zichtbaar te maken voor leerlingen uit groep 8 en scholieren tot 15 jaar.

De film 'Basiliek met een kleurrijk verleden' zal niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van een lessenpakket dat op scholen in de regio Boxtel wordt aangeboden. Met het project willen de initiatiefnemers het grote historische belang van de basiliek voor de ontwikkeling van Boxtel verbeelden. Het script voor de film is geschreven door filmmaker Guus Bekooy en tekenaar/regisseur Maarten Melis.

Niet minder dan veertien acteurs gaan een rol spelen in de film, waarvoor de eerste opnamen komende week al gemaakt worden in een sportzaal van het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd. De beelden worden gemaakt voor een zogeheten green screen waarop achtergronden geprojecteerd kunnen worden. Ook wordt gebruik gemaakt van driedimensionale animaties die gemaakt zijn door Menno Schelle. Na afronding van de laatste opnamen begint de montage en de technische bewerking van beeld en geluid.

WERKGROEP

De film over de Sint-Petrusbasiliek is een initiatief van Heemkunde Boxtel en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Heilig Bloedstichting, Heilig Hartparochie, gemeente Boxtel, stichting Petrusmonumenten, stichting Hartje Boxtel, Prins Bernhard Cultuurfonds en stichting Brabants Centrum.

De filmmakers die verenigd zijn in een werkgroep, werken voor de totstandkoming van de productie nauw samen met andere instellingen, zoals MuBo, Cultuurbox, stichting Brede Scholen Boxtel Erfgoed Brabant en de gemeente. Daarnaast leveren scholen voor basis- en voortgezet onderwijs een bijdrage.

MEER FILMS

De werkgroep van Heemkunde Boxtel die thans betrokken is bij de film over de Sint-Petrusbasiliek, nam al meer initiatieven voor filmproducties. Leidraad is de canon van Boxtel waarin de belangrijkste historische gebeurtenissen uit de lokale geschiedenis staan.

Als eerste werd de film 'Het is een wonder' opgenomen. Die gaat over de historie van de Heilig Bloedprocessie. Twee jaar geleden werd in samenwerking met pater Hans de Visser de film 'Leenbrief van Boxtel uit 1356' opgenomen. Hierin werd verbeeld hoe cruciaal een middeleeuwse leenbrief is geweest voor de bijzondere positie van Boxtel.

De film over de Sint-Petrusbasiliek richt zich in eerste instantie op scholieren, maar is ook de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in Boxtels cultureel erfgoed.

IMPRESSIE

Brabants Centrum doet volgende week uitgebreid verslag van de eerste filmopnamen van 'Basiliek met een kleurrijk verleden'. De impressie is te zien in de digitale editie van dinsdag 25 april en de papieren krant, die vanwege Koningsdag op woensdag 26 april verschijnt.