PROJECTSTART 'MUZIEK IS DE SLEUTEL'

'Iedereen kan meedoen in muziektheaterorkest'

MARC CLEUTJENS

Met 'Muziek is de sleutel' worden dit voorjaar onder regie van consulent muziekeducatie Michel Bergman van Cultuurbox tal van initiatieven ontplooid om het muziekonderwijs te versterken. Een van de eerste acties is de oprichting van een muziektheaterorkest waaraan iedereen - jong én oud - kan meedoen die één jaar muziekles heeft gehad. De eerste repetitie is vrijdag 12 mei in Muziekhuis Boxtel.

De leden van het Boxtelse muziektheaterorkest gaan repeteren om samen een fragment uit de musical 'Het geheim van de Toverkruiers' te spelen. Dat wordt op 1 juli uitgevoerd in het Muziekhuis aan Passage Riche; een week later is de opvoering van de complete musical in theater De Enck in Oirschot. Musicalschool F-Act verleent haar medewerking aan het project.

GROTE DIVERSITEIT

Volgens Paul van Alphen, voorzitter van Boxtel's Harmonie en met Bergman een van de werkgroepleden van 'Muziek is de sleutel', gaat het te vormen muziektheaterorkest de spelers van F-Act muzikaal begeleiden. De muziek wordt op maat gearrangeerd voor de muzikanten op de verschillende instrumenten en niveaus. ,,Het doel van het project is om de combinatie van theater en muziek te ervaren en uit te voeren met een grote diversiteit van instrumentalisten", aldus Van Alphen. ,,Maar het is ook belangrijk dat iedereen die meedoet veel plezier beleeft aan het samen muziek en theater maken."

Muzikanten in alle leeftijden kunnen zich vanaf heden aanmelden voor het muziektheaterorkest. Voorwaarde is dat deelnemers minimaal één jaar muziekles hebben gehad en een instrument kunnen bespelen. Zowel de repetities als de uitvoering staan onder leiding van professionals uit de muziek- en theaterwereld. Deelname kost eenmalig 15 euro.

De repetities starten vrijdag 12 mei om 18.30 uur in Muziekhuis Boxtel, de thuishaven van Boxtel's Harmonie. Er wordt op die plek ook gerepeteerd op de vrijdagen 2 en 9 juni. Woensdag 14 juni om 15.00 uur is de gezamenlijke repetitie met de acteurs in brede school De Wilgenbroek. Na een oefensessie op vrijdag 23 juni in Muziekhuis Boxtel (18.30 uur), volgt woensdag 28 juni vanaf 15.00 uur een repetitie met muzikanten en acteurs in De Wilgenbroek. De uitvoering in het Muziekhuis Boxtel begint zaterdag 1 juli om 20.00 uur.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor dit kortlopende project bij Boxtel's Harmonie, e-mail: info@boxtelsharmonie.nl. Voor meer informatie kan men bellen met coördinator Inge IJpelaar, telefoon 06-29 21 62 44.

WERKGROEP

'Muziek is de sleutel' werd dit voorjaar geïntroduceerd in aanwezigheid van wethouder Marusjka Lestrade, die namens de gemeente Boxtel een bedrag van 30.000 euro toezegde ter ondersteuning van muziekeducatie.

De werkgroep die de campagne gaat uitrollen, bestaat naast Bergman en Van Alphen uit Bert van Ruremonde van fanfare Concordia in Liempde, Jeroen Pennings van Modern Classic Music School en Kornelis Lievense van MuzeBox. Het communicatieplan wordt gemaakt door Roeland Heesbeen van Kippenvel Ontwerp en Ferdy Steger van Het Communicatieplein.

Later dit voorjaar wil de werkgroep meer acties lanceren om kinderen op alle basisscholen in Boxtel in aanraking te brengen met muziek en muziekonderwijs.