De Dommelse Watermolen in Valkenswaard. Van de oorspronkelijke negentien watermolens zijn er nog enkele ‘in dienst’, of in elk geval te bezichtigen.
De Dommelse Watermolen in Valkenswaard. Van de oorspronkelijke negentien watermolens zijn er nog enkele ‘in dienst’, of in elk geval te bezichtigen. Foto: Minke Veldhoen

in drie dagen 90 kilometer wandelen, van Neerpelt naar Boxtel

Drie dagen onthaasten bij de Dommel

We kozen de Dommel omdat die in en rond Boxtel zo mooi stroomt. Pas onderweg leerden we dat het een laaglandbeek is, met steile wanden die door een breed dal meandert en zich voedt via sloten met regenwater. Zo'n type beek is zeldzaam geworden; velen zijn rechtgetrokken en uitgediept omwille van landbouw.

Dit maakt onze reis nog wat bijzonderder. De rivier werd al in het jaar 704 vermeld (als 'Dutmala') en de naam kwam tijdens onze reis op talloze manieren terug: Dommelstraat, Dommelweg, Café De Dommel, 't Dommeltje, het dorp Dommelen, Dommeldal, Dommelbos…

Klaphekjes

De 33 kilometers van de eerste wandeldag waren erg afwisselend. Bij de start in Neerpelt werd het nog smalle stroompje ónder het kanaal Bocholt-Herentals doorgeleid. Na de mooie natuurgebieden Hageven en de Plateaux kwamen we bij grenspaal 184 ons land binnen.

Daarna over de Kempervennen vol heide en zacht zand, door weilanden met knotwilgen en tig klaphekjes en overstapjes vlakbij Borkel. Toen even Valkenswaard in voor koffie en een warm visje, tot we vlakbij Waalre onze B&B bereikten.

De route die we volgden is nauwkeurig beschreven door Thea van Beek in het boekje Dommel Routes. Met dat boekje kun je de 120 kilometer lange Dommel volgen, helemaal van de oorsprong bij Peer (België) tot aan de Dieze in 's-Hertogenbosch. Langs een rivier wandelen bracht bij ons een soort jachtgevoel naar boven. Na een poosje wil je echt het liefst de hele tijd zo dicht mogelijk langs het water lopen!

Beton en natuur

De verrassing van onze reis was Eindhoven, op de tweede wandeldag. Ik had me ingesteld op een stadse dag: straten, wijken, kruispunten, drukte. Niets bleek minder waar. Bij een stoffig pad onder Veldhoven doemde de snelweg met hoogbouw voor ons op, maar de route leidde ons onder de viaducten van knooppunt De Hogt door, pal langs de Dommel – een prachtige mix van beton en natuur.

Vervolgens langs de groene buitenrand van de wijk Gestel en door de deftige Genneper Parken. De drukte leek heel ver weg, tot we plots vlakbij het Van Abbemuseum stonden. Daarna over verscholen groene paadjes, over het weidse terrein van de TU en door het statige Park Eckart, tot we via Nederwetten en over het Wilhelminakanaal na 26 kilometer bij ons hotel in Son aankwamen.

Gastvrije bakker

Op de derde dag liepen we vanuit Son via Nijnsel tot voorbij Sint-Oedenrode vooral over asfaltwegen, amper in de buurt van de Dommel – jammer! Vlak voor Nijnsel werden we ook nog eens overvallen door de enige regenbui van onze vakantie. Onverwacht doorweekt liepen we het dorp binnen, op zoek naar koffie en een schuilplaats. Maar alles was nog gesloten die ochtend. Dan maar schuilen bij een bakker. Zij bood ons zomaar koffie aan… Top!

De tweede helft van de dag was erg mooi: de weilanden en akkers rond Olland en Liempde, met het Sint-Janspontje bij Liempde, en het gebied rond Kasteren. Daarna wandelden we over het Duits Lijntje, het fietspad bij Boxtel-Oost en kasteel Stapelen ons dorp in. Na een blije thuiskomst ('Papa! Mama!') viel ik 's avonds in slaap met warme tintelende moeie voeten, zware benen, en een hoofd nog vol wandelaanwijzingen* – LAH, RD, op T-splitsing RA…

Drie dagen doorkruisten we samen met de Dommel natuurgebieden, weilanden en akkers, diverse dorpen en één grote stad. Op een paar hondenuitlaters na, kwamen we amper andere wandelaars tegen. En dat terwijl de omgeving steeds zo ruim en groen en prachtig was! Als je weet waar te lopen, hoef je niet naar exotische oorden om tot rust te komen en even helemaal weg te zijn.

* LAH = links aanhouden, RD = rechtdoor, RA = rechtsaf

Kijk voor meer informatie over het boekje Dommel Routes op www.dommelroutes.nl. Verkoopadressen in Boxtel: eetcafé De Oude Ketting (Bosscheweg) en VVV Boxtel (Markt).

Door klaphekjes en over overstapjes ten zuiden van Borkel. De Dommel is een meanderende beek met steile wanden die loopt door een breed dal en zich voedt via sloten met regenwater. (Foto's: Minke Veldhoen).
Wandelpark Eckart in Eindhoven.
Met hond op het knuppelbruggetje bij de Kempervennen.
De Dommel is een (zeldzaam geworden) laaglandbeek.
De kerk van Nederwetten werd in 1899 afgebroken maar de toren bleef staan. In 1938 waaide de spits van de toren af.