RAAD HAAREN VERGADERT VANAVOND

Provincie blijft hameren op snelheid opsplitsing

CARRY DIRKX

Opnieuw moet de gemeenteraad van Haaren zich buigen over een antwoord op een brief van de provincie Noord-Brabant. De provincie schrijft daarin dat ze nog vóór de zomer een referendum over de opsplitsing van de gemeente Haaren wil houden, waartoe ook het dorp Esch behoort. De raad zelf wil zo'n referendum pas na de zomer en bespreekt de brief vanavond, donderdag 20 april, tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De snelheid van opsplitsen - en eigenlijk ook: de noodzaak tot opsplitsen - lijkt voorlopig een twistpunt te blijven tussen de gemeente Haaren en de provincie. Noord-Brabant vindt dat opsplitsen eerder al besloten is door de gemeenteraad en stuurt nu in een brief opnieuw aan op snelheid: een referendum voor de zomer en uiteindelijk opsplitsen per januari 2020. En in die volksraadpleging moet volgens de provincie ook niet de vraag gesteld worden of Haaren opgesplitst moet worden, maar naar welke gemeente de inwoners van de dorpen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel zouden willen gaan.

De gemeenteraad blijft tot nu toe bij het standpunt dat er geen opsplitsingsbesluit is genomen, maar een toekomstvisie is uitgesproken, waarbij de gemeente Haaren op termijn opgeheven wordt. 'Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid', is daarbij het veelgehoorde credo van raadsleden. De gemeenteraad wil dan ook eerst de inwoners vragen of ze überhaupt wel een opsplitsing willen. Mocht dat zo zijn, dan is de eerst haalbare optie januari 2022, vindt de raad. ,,De provincie gaat ervan uit dat snelle opsplitsing nodig is, maar geeft niet aan waar dat gevoel van urgentie op gebaseerd is", zegt wethouder Eric van den Dungen over het verschil in inzicht tussen gemeente en provincie. ,,Maar de raad is nu aan zet." Vanavond buigt de gemeenteraad zich over de brief van de provincie en formuleert dan hoogstwaarschijnlijk een reactie.


Liempde krijgt een duofiets op Koningsdag

Op Koningsdag, donderdag 27 april wordt in Liempde een nieuwe duofiets officieel in gebruik worden genomen. Samen met een van de initiatiefnemers legt wethouder Eric van den Broek om 14.00 uur de eerste meters af tijdens het Oranjefeest in het Concordiapark.

Het rijwiel is bedoeld voor mensen met een beperking die met een begeleider naast hen tochtjes kunnen maken. De duofiets is mogelijk gemaakt door de gemeente Boxtel, Stichting Behoud Gemeenschap Liempde en Dorpsberaad Liempde. Binnenkort wordt bekendgemaakt onder welke voorwaarden en voor welke prijs mensen de fiets kunnen huren, meldt voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad.


Dauwtrappen Concordia

Fanfare Concordia uit Liempde gaat weer dauwtrappen op Koningsdag. Wie mee wil lopen, kan zich donderdag om 05.45 uur melden bij café Het Wapen van Liempde. Stipt om 06.00 uur begint de ochtendwandeling van tien kilometer vanaf het Raadhuisplein. Halverwege de tocht staat een ontbijt klaar; dient aan te melden via e-mail bestuur@fanfareconcordialiempde.nl of telefoonnummer 06-53 25 36 16.