Bierpompfeest met doorlopend programma in Esch

Traditiegetrouw vindt op Hemelvaartsdag, dit jaar op donderdag 25 mei, het Essche Bierpompfeest plaats. Ook bij de 52e editie draait alles om het uitgebreid welkom heten van de nieuwe inwoners van Esch. Nieuw dit jaar is dat het programma doorlopend is: van 14.00 uur tot 23.00 uur.

Nieuwe inwoners van Esch krijgen tijdens het Bierpompfeest een lunch aangeboden, waarna ze, onder begeleiding van het gilde, in stoet naar de Essche Bierpomp gaan. Daar worden ze toegesproken door burgemeester Jeannette Zwijnenburg, en slaat vervolgens de biertapper een vat bier aan.

Het bier wordt als eerste uitgedeeld aan de nieuwe Esschenaren. De traditie stamt uit 1965, maar is nog springlevend. Er zijn gedurende de middag en avond allerlei (muzikale) optredens en activiteiten op en rond het Marktplein en de bierpomp. Dit jaar is het programma voor het eerst doorlopend.

Veel plaatselijke bedrijven, verenigingen en stichtingen presenteren zich 's middags in een marktkraam. Een marktkraam reserveren kan nog via de website www.deesschebierpomp.nl. Ook bedrijven en verenigingen uit de gemeente Boxtel zijn welkom.


Carnavalsthema

'We zette Esch op zunne kop'. Dat is het Essche carnavalsthema voor 2018. Tijdens een bedankavond voor de inzet van alle vrijwilligers tijdens carnaval, werd het thema in braille bekendgemaakt. ,,Een beetje in de lijn van de KenEscHquiz; de dorpsquiz van De Knoestjes", zegt Mariƫlle van de Ven, voorzitter van stichting De Oggelvorsen, die verantwoordelijk is voor de organisatie van openbaar carnaval in de Oggelvorsenpoel. ,,Mensen pakten meteen hun smartphone om het te ontcijferen." Carnaval 2018 is van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari. Ook vorig jaar was het carnavalsthema al vroeg bekend, op verzoek van fanatieke wagenbouwers en andere carnavalsclubs. Zo kunnen zij op tijd gaan brainstormen over plannen voor de optocht.