Marom Portier (rechts) en haar zoon Andrew uit Gemonde vliegen vandaag, donderdag 20 april naar Biarritz. Daar nemen ze de trein naar Saint Jean Pied de Port. Op die plek begint hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. (Foto: Familie Portier).
Marom Portier (rechts) en haar zoon Andrew uit Gemonde vliegen vandaag, donderdag 20 april naar Biarritz. Daar nemen ze de trein naar Saint Jean Pied de Port. Op die plek begint hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. (Foto: Familie Portier). Foto: Marom Portier

MAROM EN ANDREW PORTIER UIT GEMONDE LOPEN NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Moeder en zoon samen op pelgrimstocht

Een tocht van dertig dagen en met een lengte van achthonderd kilometer. Dát is een behoorlijke uitdaging. Marom Portier en haar zoon Andrew uit Gemonde vertrekken vandaag, donderdag 20 april met het vliegtuig naar Biarritz. Daar nemen ze de trein naar Saint Jean Pied de Port aan de Franse grens om vervolgens de pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela te wandelen.

Het tweetal liep maandag haar zevende en laatste trainingswandeling. Die bedroeg 31 kilometer. De voorbije weken hebben de Gemondenaren flink geoefend om zo veel mogelijk kilometers in de benen te krijgen.

Donderdag stappen Marom en Andrew in de luchthaven van het Belgische Charleroi op het vliegtuig naar Frankrijk. Zaterdag 22 april begint de tocht dan echt. Vanuit Saint Jean Pied de Port lopen moeder en zoon naar het wereldberoemde pelgrimsoord in Spanje. Dat doen ze in navolging van de liefst 262.913 officieel geregistreerde bedevaartgangers die in 2016 de spirituele reis maakten. Dat was overigens een record volgens de officiële instantie die de stempels op de zogenoemde 'pelgrimspas' zet.

EINDE VAN DE WERELD

Vanaf de Franse grens willen Marom en Andrew in dertig dagen naar Santiago de Compostela lopen. Een route van achthonderd kilometer. Daar houdt hun reis overigens niet op. Het tweetal gaat dan nog drie dagen en ongeveer negentig


Woonscan Gemonde

De KBO-afdelingen van Gemonde en Sint-Michielsgestel bieden een gratis woonscan aan voor senioren. Tijdens een dergelijke scan worden de woningen van ouderen beoordeeld en wordt er een advies uitgebracht. De KBO hoopt dat op die manier senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De woonscan is gratis en vrijblijvend. Kijk voor meer informatie op www.kbo-afdeling-sint-michielsgestel.nl.

kilometer verder naar de kliffen van het Spaanse Finisterre dat door de Romeinen 'het einde van de wereld' werd genoemd. Die plek wordt traditioneel gezien als het werkelijke eindpunt van de pelgrimstochten. Daar staat dan ook het bordje met 0,00 kilometer: een teken dat de reis volbracht is. Marom en Andrew hopen maandag 29 mei weer terug te zijn in Gemonde.

Marom Portier-Ayoubi (55 jaar) is gemeenteraadslid namens politieke partij D66 in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel. Ook is ze ambassadeur tegen armoede en bestuurslid bij lokale omroep Lokaal 7 in de gemeente. Daarnaast is ze voorzitter van dorpshuis De Kei in Gemonde en heeft ze een eigen psychologiepraktijk voor ouders en kinderen. De pelgrimstocht en de spirituele ervaring die daar bijhoort, wil ze gebruiken voor nieuw te ontwikkelen producten zoals boeken en ondersteuningsmaterialen voor ouders met jonge kinderen en tieners. ,,Ik hoop dat ik dankzij deze reis alle boeken die ik in mijn hoofd heb of half heb uitgewerkt eindelijk ga afmaken en uitbrengen", vertelt Marom. Ze vindt het fantastisch dat haar zoon met haar meegaat. ,,Dat is ook een manier om te onderzoeken wat een dergelijke pelgrimstocht voor jongeren kan betekenen. Ook voor jeugd die niet zo goed weet welke kant ze op wil in het leven."

GRIFFIE

Andrew Portier (23 jaar) heeft net zijn scriptie ingeleverd en wacht nog op zijn eindbeoordeling. De bedoeling is dat hij op 7 juni zijn titel Master of Science van de opleiding Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen behaalt. In april startte hij als medewerker van de griffie bij de gemeente Boxtel. Zijn nieuwe werkgever geeft hem alle ruimte om de reis te ondernemen.

Marom en Andrew zijn tijdens hun reis te volgen via de website www.facebook.com/opvoedersvannu.