Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RENOVATIE BASISSCHOOL IN WIJK BREUKELEN BIJNA KLAAR

Veel daglicht in 'donkere' Angelaschool

MARC CLEUTJENS

De verbouwing van de Angelaschool aan de Baroniestraat is bijna klaar. Deze week is de laatste fase van de renovatie van start gegaan en wordt een nieuwe entree gemaakt aan de Herman Brandtstraat. Zaterdag 13 mei mag heel Boxtel een kijkje komen nemen.

'Diereksie'. Dat woord siert de deur van de nieuwe kamer waar Jos Korsten kantoor houdt. Een prachtige kleutertekening met een verwijzing naar zijn functie siert de gang waar vroeger enkele klaslokalen zaten. Naast de kamer van de directeur zit Henriëtte van Amelsfoort, de adjunct die nu ook een eigen werkplek heeft. En samen hebben ze vanuit grote ramen zicht op de speelplaats. ,,Links en rechts van onze kamer is de nieuwe hoofdingang van de school gemaakt", legt Korsten uit. ,,Architect Sjef van Hoof heeft een fraai ontwerp gemaakt dat onze school een nieuw gezicht geeft."

Een deel van de buitengevel is gesloopt en vervangen door een gebogen houten buitenwand met grote raampartijen. ,,Ook op andere plekken in de school zul je ontdekken dat er veel meer daglicht binnen komt", gaat de directeur verder. ,,Onze school werd door collega's maar ook ouders vaak als donker ervaren. Onder meer door de aanleg van leerpleinen en glazen wanden laten we nu meer daglicht binnen. Dat is esthetisch fraai, maar zorgt vooral voor een betere beleving van dit ruim honderd jaar oude gebouw."

ONDERWIJS VOOROP

Korsten wil geen prijskaartje noemen, maar een rondgang door de Angelaschool leert dat het schoolbestuur flink in de buidel heeft getast om deze metamorfose mogelijk te maken. ,,We zijn altijd zuinig geweest en hebben goed gespaard", glimlacht de directeur. ,,Daarbij komt dat alle investeringen rechtstreeks ten goede komen aan het onderwijs. We hebben nieuwe lokalen gebouwd, leerpleinen ingericht en zelfs een eigen kleine toneelzaal: het Angelatheater. Hier houden we vieringen, optredens en natuurlijk de musical van groep 8."

Onderwijs voorop. Met dat motto werd in 2015 een plan gemaakt om de Angelaschool te verbouwen. ,,We hebben gewerkt aan een meerjarenperspectief waarbij duidelijk werd dat een ander gebouw nodig is om kinderen onderwijs te bieden", vertelt Korsten. ,,De wereld om ons heen verandert en steeds vaker worden andere vaardigheden vereist. We leiden kinderen op om een plekje te vinden in een kennismaatschappij en daarbij hoort een andere school."

MULTIFUNCTIONEEL

Sloop van de Angelaschool was geen optie, benadrukt de directeur. ,,Wel hebben we met de architect gekeken hoe we onze school, die ooit is gebouwd voor het leerstofjaarklassensysteem, omgevormd kon worden. We hebben voor een nieuwe indeling van het gebouw gekozen, die ons in staat stelt de school multifunctioneel in te zetten, bijvoorbeeld voor de buitenschoolse opvang van Kindertuin en de muzieklessen van MuzeBox."

Omdat de Angelaschool net als de meeste andere basisscholen in Boxtel de komende jaren kleiner zal worden - het aantal leerlingen daalt - is in de plannen gekeken hoe zinvol omgesprongen kan worden met de dreigende leegstand van lokalen. ,,Door de school anders te gaan gebruiken en andere partners een plek te bieden, vang je dit probleem op."

Tijdens de verbouwing, die in de zomervakantie van 2016 van start ging, is tevens een stevige post groot onderhoud opgenomen. Zo zijn alle cv-ketels vervangen en zal de gasrekening - mede door nieuwe isolatie - zo'n 25 procent lager uitvallen. Aan de Baroniestraat-zijde van de school zijn op de begane grond en eerste verdieping meer lokalen en alle leerpleinen gerealiseerd. Korsten: ,,Daarmee bieden we meer klassen een prettiger werkklimaat omdat ze aan de schaduwkant van de school zitten en op zomerse dagen dus minder last hebben van de warmte."

PARELTJES

De nieuwe leerpleinen vormen naast de nieuwe entree een van de pareltjes van de vernieuwde Angelaschool. Eén leerplein is uitsluitend ingericht voor wetenschap en techniek; hier worden ook veel ict-lessen verzorgd en leren kinderen programmeren. De twee andere leerpleinen zijn breed inzetbaar, variërend van duo-lezen tot het maken van groepsopdrachten. ,,De inrichting van de leerpleinen is variabel en biedt heel veel nieuwe mogelijkheden", zegt Korsten.

Momenteel werkt een commissie binnen het team van de Angelaschool aan een gebruiksplan; volgend schooljaar wordt ook een rooster gemaakt zodat alle midden- en bovenbouwklassen optimaal van deze lokalen gebruik kunnen maken.

OPEN DAG

De vernieuwde Angelaschool wordt zaterdag 13 mei officieel geopend. Inwoners van Boxtel zijn van 13.00 tot 17.00 uur welkom voor een bezoek aan de open dag. Tijdens die dag worden tal van optredens verzorgd door leerlingen. De jeugd van Angela's Project treedt op, ook de dansgroep en het schoolkoor verzorgen enkele voorstellingen. Leerlingen uit groep 8 gaan interactieve rondleidingen houden.

OP DE FOTO'S: Beeld van de bouw van een nieuwe hoofdingang van de Angelaschool (boven) en zicht op de entree op de speelplaats (onder). Lokalen hebben plaatsgemaakt voor een uitnodigende ingang. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding