De avondwandelvierdaagse, zowel in Boxtel als Gemonde, is een van de activiteiten waarbij veel verkeersregelaars nodig zijn. (Foto: Hans Verberk, 2016).
De avondwandelvierdaagse, zowel in Boxtel als Gemonde, is een van de activiteiten waarbij veel verkeersregelaars nodig zijn. (Foto: Hans Verberk, 2016). Foto: Hans Verberk

DRINGEND VRIJWILLIGERS NODIG TIJDENS EVENEMENTEN BOXTEL EN GEMONDE

Pool van verkeersregelaars droogt op...

HENK VAN WEERT

Evenementen waarbij de openbare weg tijdelijk moet worden afgesloten, kunnen alleen plaatsvinden als organisatoren verkeersregelaars inzetten. Je kent ze wel: de vrijwilligers in reflecterende hesjes die aanwijzingen geven om te zorgen dat optochten en andere feestelijkheden in goede orde verlopen. In Boxtel is er echter een drastisch tekort...

Mensen of organisaties die bij de gemeente Boxtel een evenementenvergunning aanvragen, werden jarenlang doorverwezen naar de plaatselijke wandelsportvereniging De Keistampers om aan verkeersregelaars te komen. Maar inmiddels is deze taak losgekoppeld van de wandelclub, vertellen Gerard Spijkers en Lian Bolwerk, respectievelijk vicevoorzitter/secretaris en tweede secretaris van De Keistampers.

Buiten de vereniging om coƶrdineert het tweetal nog altijd de verkeersregelaars in Boxtel, Gemonde en Lennisheuvel. ,,Niet in Liempde, want daar hebben ze een eigen groep verkeersregelaars", vertelt Bolwerk. Voor evenementen in de andere drie dorpen wordt de spoeling echter dun, geeft Spijkers aan: ,,Om ervoor te zorgen dat we niet steeds een beroep op dezelfde mensen moeten doen, is een pool van zo'n veertig vrijwilligers nodig. Door vergrijzing is het aantal beschikbare verkeersregelaars echter teruggelopen tot dertien. En van jonge aanwas is geen sprake. Het droogt op. We hopen echt dat mensen zich aanmelden om af en toe mee te helpen."

HET HELE JAAR DOOR...

Het hele jaar door zijn verkeersregelaars nodig. Bolwerk somt op: ,,De open dagen van scholen als het Jacob-Roelandslyceum, SintLucas en Helicon, de carnavalsoptochten, Palmpaasoptocht, dodenherdenking, Heilig Bloedprocessie, de avondvierdaagse en andere wandeltochten, de intocht van Sinterklaas en noem maar op." Spijkers knikt: ,,Maar ook als de spiegeltent straks weer in kasteelpark Stapelen staat, zijn verkeersregelaars nodig. De ZLM Toer komt dit jaar niet in Boxtel, dus die valt af, maar ook bij andere sportwedstrijden worden we gevraagd."

DIGITALE CURSUS

Wie zich aanmeldt als verkeersregelaar volgt via internet een cursus waarin een aantal vragen beantwoord moet worden. ,,Wat er tegenover staat? Tja, het is vrijwilligerswerk natuurlijk. Maar een kopje koffie en een paar consumptiebonnen levert het meestal wel op. En heel veel gezelligheid. Meestal ben je in een paar uurtjes klaar", zegt Bolwerk. ,,We hopen echt dat mensen opstaan om zich in te zetten tijdens evenementen. Want momenteel kunnen we niet alle aanvragen honoreren", aldus Spijkers.

Tijdelijke afsluitingen kunnen nog wel eens tot boze reacties leiden van mensen die moeten wachten tot de weg weer open is om moeten omrijden. Spijkers: ,,Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Het meest wordt gemopperd bij slecht weer, dan zijn mensen sowieso wat chagrijniger. Maar ook daarmee kunnen we prima omgaan."

AANMELDEN

Wie verkeersregelaar wil worden dient minimaal 18 jaar te zijn; vanaf 16 jaar mogen vrijwilligers onder toezicht meehelpen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Gerard Spijkers, telefoonnummer 06-16 21 17 03 of Lian Bolwerk, 06-20 03 98 82.

Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: naar dekeistampers@live.nl.

Boxtel

Koningschieten gilde

De leden van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris spannen zondag 23 april vanaf 14.45 uur hun kruisboog voor het tweejaarlijkse koningschieten. Guus Eltink verdedigt zijn titel. De pijlen in de gildetuin aan het Essche Heike worden gericht op een houten koningsvogel die op een ruim twaalf meter hoge schutsboom wordt geplaatst. Voorafgaand aan de wedstrijd vindt vanaf 14.00 uur een ceremoniƫle plechtigheid plaats. Naar verwachting zal rond de klok van 17.00 uur de koningsvogel zich gewonnen geven.