Boerinnen wisselen een sinaasappel uit bij de zweefmolen die in het vernieuwde Concordiapark stond opgesteld.
Boerinnen wisselen een sinaasappel uit bij de zweefmolen die in het vernieuwde Concordiapark stond opgesteld. Foto: Gerard Schalkx

FRISSE, ZONNIGE BOEREMÈRT TREKT DUIZENDEN BEZOEKERS

Amerikanen kijken ogen uit in Liempde

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse in Nederland is. ,,Ik ben hier nu voor de vierde keer, maar de Boeremèrt zie ik voor het eerst. Een prachtig evenement, we kijken onze ogen uit!", glundert Sandy. Ze logeert met haar familieden in bed & breakfast In Den Boogerd, tussen Boxtel en Gemonde. ,,Het toeval wil dat dat ook het pand is waar mijn grootouders woonden voordat ze aan de overkant van de oceaan een nieuwe toekomst zochten", vertelt Sandy. Ze behoort tot de Amerikaanse loot van de in Boxtel en omgeving wijdvertakte familie Van der Sloot.

GEMONDS GRAF

Samen met haar dochters Ginny en Phaleen, schoonzoon Matt en kleinzonen Max en Simon is ze twee weken over vanuit de staat Washington. Ze verkenden Amsterdam en bezochten daar onder meer het Achterhuis van Anne Frank. Maar ook maakten ze een indrukwekkende rit met paard en wagen door de Drunense Duinen. ,,En natuurlijk bezochten we het graf van onze overgrootmoeder Petronella van der Sloot op het kerkhof in Gemonde. Zij was de schoondochter van de stamvader van onze familie: Petrus van der Sloot."

Sandy en haar familieleden werden zondag vergezeld door een Nederlands familielid: Annie van der Sloot uit Veldhoven. Haar man Ton van den Hurk deed stamboomonderzoek naar de familie van zijn vrouw en beschreef de familiegeschiedenis in het vuistdikke boek 'Een zeker geluit uit eenen sloot'. ,,Petrus van der Sloot werd in 1808 als baby te vondeling gelegd in een droge sloot in Best", vertelt Van den Hurk. Het was ergens nabij de oudste boerderij van West-Europa, de Armenhoef aan de Oirschotseweg. ,,Ook daar zijn we uiteraard gaan kijken", glundert Sandy.

Een rondgang over de Boeremèrt zorgt bij het groepje Amerikanen regelmatig tot gefronste wenkbrauwen. Zoals bij de kop-van-jut, een aloude kermisattractie waarbij het de kunst is om met een enorme hamer zó hard te slaan dat een bel afgaat. In dit geval bedient Liempdenaar Paul Saris een exemplaar dat een enorme knal geeft. Max en Simon kijken wat schuchter naar de kinderen in oude boerenkostuums die de hamer ter hand nemen. De attractie laten knallen, valt nog niet zo mee. Niet voor kinderen, maar óók niet voor volwassen, zo blijkt.

Simon (8) durft het uiteindelijk toch aan. En ja hoor, na drie keer proberen klinkt er een flinke klap. Applaus alom. En dus komt zijn drie jaar oudere broertje Max van zijn vélocipède, een antieke fiets, en probeert het ook. De twee jongens zijn apetrots dat het hen is gelukt om de kop-van-jut te laten knallen. ,,Als we volgende week terug zijn op school, raken we niet uitgepraat over wat we hier allemaal hebben beleefd", lacht het tweetal.

ERFHUIS

Het Amerikaanse gezelschap maakt nog een rondje over de Boeremèrt. Ze horen hoe het koor Gimmese Smart levensliederen vertolkt in de muziekkiosk. Zó enthousiast dat burgemeester Mark Buijs, gehuld in een stemmig jacquet mét hoge zijde, spontaan zijn handen in de lucht steekt en meedeint. Aan de overkant van de Barrierweg wordt in boerderij D'n Liempdsen Herd een boedelveiling nagespeeld, een zogeheten erfhuis. In het zelfde pand is ook een klaslokaal uit de tijd van Ot en Sien ingericht waar nonnen lesgeven. Het is er een drukte van belang en het valt niet mee om binnen een plaatsje te bemachtigen.

Elders wordt onder meer gedemonstreerd hoe vroeger de was werd gedaan en hoe kaarsen worden gemaakt. Een touwslager maakt springtouwen. Bij het gilde Sint-Antonius Abt proberen bezoekers met de kruisboog een doel te raken en in de grote feesttent op evenemententerrein D'n Tip zorgt hofkapel De Kromploegers voor muzikaal vertier. Er klinken weliswaar niet allemaal liedjes van vóór de Tweede Wereldoorlog, maar het swingt wel de pan uit.

TIMPERMINA

De meest originele Liempdse kraam was in de ogen van de jury die van Wim Jennissen, met speltbrood en andere streekproducten. Hij kreeg van de jury de wisseltrofee, een beeldje van Timpermina, de pannenkoekenbakster. De familie Evers uit Zelhem ontving een oorkonde van het Boeremèrt-comité vanwege de meest bijzondere inbreng van buiten het dorp; achter het oude raadhuis gaf zij demonstraties vlasbewerking en midwinterhoorn blazen. De aanmoedigingsprijs ging naar een jeugdige mandenvlechter.

Door de onlangs afgeronde herinrichting van het centrum, konden de marktkramen rond het Concordiapark wat ruimer opgesteld worden. ,,Nu er geen stoepranden meer zijn, is het een stuk makkelijker om alles te plaatsen", aldus secretaris Toon Voets van het Boeremèrt-comité. Halverwege de middag is hij een tevreden man. ,,Het is niet superdruk, wel heel gezellig." De Boeremèrt lokte maandag naar schatting van Voets zo'n negen- tot tienduizend mensen naar Liempde.

Maandag wasdag. Ook op Tweede Paasdag? Ja hoor, het linnengoed wordt door de wringer gehaald om het water eruit te persen.
Jos van Heerebeek vertelt als scharensliep sterke verhalen aan het publiek.
Voor het eerst op de Boeremèrt: een erfhuis. De boedelveiling in D'n Liempdsen Herd kreeg veel bekijks.
Simon uit Seattle maakt kennis met de kop-van-jut. Het lukt hem de kermisattractie te laten knallen.
Het komische duo Lelle en Belle nam belangstellenden mee op een dorpswandeling met heemkundevoorzitter Arnold van den Broek. Onderweg werden selfies gemaakt. Bestond dat een eeuw geleden ook al dan?