Afbeelding
Foto:

HISTORISCHE LEZING IN MUBO BOXTEL

Watermolens beeldbepalend in Kasteren

Het gemeentebestuur van Boxtel voelt niet voor de plannen van Henk van Giersbergen en Jos Geerts om de Kasterense watermolens te herbouwen en een nieuwe, toeristische bestemming te geven. Heemkundige Ruud van Nooijen belicht zondag 23 april in museum MuBo in Boxtel de geschiedenis van deze molens.

Na een algemene schets van de ontwikkeling van de molen komt de historie van de Kasterense watermolen uitgebreid aan bod. In Boxtel lag ooit een van de grootste watermolencomplexen van Noord-Brabant. Liempde had zijn eeuwenoude Kasterense watermolen.

De molens werden gebouwd in de twaalfde eeuw. Het waren vroeg-industriƫle houten gebouwen die werden aangevoerd door waterkracht. De Kasterense watermolen was een dubbele molen, met aan Kasterense zijde een graanmolen en aan de Liempdse zijde een oliemolen. Van de Kasterense watermolen resteert na de brand in 1960 alleen een stenen gebouwtje dat in gebruik is als stal.

De voorbije twee decennia is door meerdere initiatiefnemers gepoogd de Kasterense watermolens te herbouwen. De plannen bleken financieel niet haalbaar of stuitten op veel weerstand. De gemeente Boxtel wil niet meewerken aan de meest recente plannen van de initiatiefnemers Van Giersbergen en Geerts.

De lezing in MuBo start zondag om 11.15 uur, bezoekers zijn welkom vanaf 10.45 uur. De lezing wordt onderbroken met een pauze en eindigt omstreeks 13.00 uur.

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro. Aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch via 06-16 04 18 98.

FOTO ONDER: Historische opname van de Kasterense watermolen, vermoedelijk gemaakt in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De laatste molen werd in 1960 door brand verwoest en aan de Molendijk resteert slechts een klein schuurtje dat herinnert aan de rijke molengeschiedenis van de Liempdse buurtschap. (Archieffoto Brabants Centrum).