De meiden van kinderopvang Humanitas ontdekken bij Aventics dat de kracht van lucht enorm is. Zelfs tegen heel veel spierballen wint het pneumatische apparaat... (Foto: Peter de Koning).
De meiden van kinderopvang Humanitas ontdekken bij Aventics dat de kracht van lucht enorm is. Zelfs tegen heel veel spierballen wint het pneumatische apparaat... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PNEUMATISCHE TECHNIEKEN STAAN CENTRAAL OP GIRLSDAY IN BOXTEL

Meiden bezoeken 'mannenbedrijf' Aventics

LINDA VAN DE WIEL

De deuren van de firma Aventics Pneumatics aan de Mijlstraat in Boxtel zwaaiden vorige week ter gelegenheid van de landelijke Girlsday open voor meiden. Welgeteld veertien meiden van de buitenschoolse opvang van Humanitas in Boxtel brachten een bezoek aan het bedrijf waar alles draait om techniek. Het werd een onvergetelijke en vooral leerzame middag...

Aventics is een fabrikant van pneumatische systemen waar doorgaans niet zo veel vrouwen te vinden zijn. Ter gelegenheid van Girlsday, een themadag die vorige week donderdag werd gehouden op initiatief van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO, begroetten de medewerkers van het 'mannenbedrijf' de nieuwsgierige Boxtelse meiden om ze enthousiast te maken voor bètavakken, techniek en ICT. De eerste vraag die beantwoord moest worden, luidde natuurlijk 'Wat is pneumatiek?'

Jacqueline van Pelt werkt samen met slechts één vrouwelijke collega bij Aventics. ,,Daar mag beste verandering in komen", vertelt Jacqueline, die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor sales, marketing en communicatie. Avantics telt wereldwijd ongeveer tweeduizend medewerkers en is voortgekomen uit Bosch Rexroth

Ze vervolgt: ,,Techniek is zó leuk, maar op school wordt daar te weinig aandacht aan besteed. Meiden in de basisschoolleeftijd zijn echter beslist te interesseren voor techniek en daarom werken wij mee aan Girlsday."

PROEF OP DE SOM

Het enthousiasme van Jacqueline en haar mannelijke collega's bij Aventics werkt aanstekelijk op de meiden van de kinderopvang. Na een korte uitleg over het bedrijf wordt gestart met proefjes. Meteen wordt daar de kracht van lucht duidelijk als de vraag komt wat sterker is: de kracht van een mens of van lucht. De meiden denken dat de mens sterker is dan lucht. Meteen daarna wordt de proef op de som genomen.

Rikke, de kleinste én jongste van het stel, mag tegenover twee grotere meiden gaan staan. Haar taak is met behulp van een pomp een metalen staaf naar voren te duwen. De meiden proberen dit te voorkomen door hard terug te duwen. Al snel blijkt dat dit een verloren zaak is. De kracht van de lucht die Rikke pompt, is vele malen groter dan de kracht van de twee meiden. En zelfs wanneer er meer meiden en zelfs enkele volwassenen proberen de stang tegen te houden, lukt dit niet. ,,Zo groot is dus de kracht van lucht", vertelt Jacqueline.

BEETJE EIGENWIJS

De techniekmiddag bij Aventics is een succes. Dat vindt ook Anne (11). ,,Ik vind het heel leuk om hier te zijn", lacht ze. ,,Ik zou later best iets met techniek willen doen. Of ik word dokter." Marleen (9) geeft toe een beetje eigenwijs te zijn geweest: ,,Ik wilde eigenlijk niet gaan en mijn moeder heeft me stiekem tóch aangemeld. En nu ben ik blij dat ik er ben. Ik vind het heel leuk om met techniek bezig te zijn. Later wil ik ontwerper worden. Maar ik weet nog niet van wat..."

De firma Aventics zet zich vaker in voor projecten die vallen onder de noemer maatschappelijk verantwoord ondernemen. Niet alleen Girlsday is daarvan een voorbeeld, ook de hulp die geboden werd aan studenten van de TU in Delft die een door mensen aangedreven onderzeeër ontwierpen.

TECHNASIUM

Onlangs werd samengewerkt met technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel die voor technische vraagstukken en opdrachten vaker aankloppen bij het Boxtelse bedrijfsleven. ,,Girlsday past prima in dit rijtje", zegt Aventics-directeur Geert-Jan Stover als hij terugblikt op een geslaagde activiteit. ,,Ik heb erg genoten van deze middag", glunderde directeur Geert-Jan Stover.

En wat pneumatiek is? Die vraag van de veertien meiden werd duidelijk beantwoord. Pneumatiek is alles wat je kunt aansturen met lucht...

De Girlsday van Avantics in Boxtel was een openbaring voor veel meiden. Ze maakten kennis met heel veel technische snufjes. (Foto: Peter de Koning).