Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Meiden Angelaschool dit jaar opnieuw kampioen van Boxtel

Kaapstad pakt titel op Cruyff Court

PÅL JANSEN

Opnieuw wonnen de meiden van de Angelaschool dit jaar het Boxtelse kampioenschap op het Cruyff Court achter de Michaëlschool. Donderdag werd in een spannende finale De Maremak verslagen. Bij de jongens won het team van de 'Legends Soccer School' uit Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse voetbalschool bezoekt Nederland om internationaal onder de aandacht te komen. ,, Ik wil dat mijn leerlingen een kans krijgen in Europa", vertelt coach Anees Abbas.

Met handjes schudden na de wedstrijden werd een van de veertien lessen van voetballegende Johan Cruijf deze middag symbolisch onderwezen aan de voetballende kinderen: respect voor de ander. Ook voor de andere dertien lessen was ruimschoots aandacht op het Cruyff Court.

Hoewel respect hoog in het vaandel stond, waren het de jongens van de 'Legends Soccer School' de overige regels op het Cruyff Court het beste uitvoerden. De gasten uit Zuid-Afrika pakten namelijk de Boxtelse titel door de Sint Petrusschool met 2-0 te verslaan dankzij goed samenspel, sterke tactiek en subtiele technische balbehandelingen.

'Meer kans in Europa'

De Legends Soccer School ligt in Kaapstad, een basisschool voor kinderen uit verschillende landen en lagen van de samenleving waar onderwijs en voetbal gecombineerd wordt. Coach en directeur Abbas: ,,Sommige kinderen halen we van de straat en proberen we een beter leven te geven. Via voetbal brengen we ze discipline bij en ze krijgen onderwijs. Zo is voeding een erg belangrijk thema. We geven daar ook workshops over bij verschillende scholen in Zuid-Afrika. Goede voeding is echt een probleem in Zuid-Afrika. Je ziet tijdens de voetbalwedstrijden ook dat Europese kinderen fysiek veel sterker zijn. Onze leerlingen zijn de hele dag bezig met goede voeding."

Het Boxtelse kampioenschap op het Cruyff Court was slechts een van de toernooien die de Legends Soccer School aandeed. Komende weken bezoeken de leerlingen verschillende clubs in Nederland; om een lekker potje te voetballen én om de school internationaal onder de aandacht te brengen. Het ultieme doel voor coach Abbas is dat zijn leerlingen naar Europa gaan. Er wordt daarom samenwerking gezocht met professionele voetbalclubs. Zo werkt de Zuid-Afrikaanse voetbalschool al samen met Blackburn Rovers uit Engeland. ,,Veel kinderen die wij krijgen, hebben geen sterke basis waar ze op terug kunnen vallen. In Europa krijgen ze meer kansen dan bij ons", verklaarde coach Abbas.

Keepers

De van oorsprong Italiaanse doelman Ettore Vanti van de Legends stond de pers als een volwassen prof te woord stond en gaf aan het erg naar zijn zin te hebben op de voetbalschool. ,,De leiding is erg aardig. Ze staan altijd klaar voor mij."

Een paar minuten later stond Ettore zijn doel met verve te verdedigen. Met verschillende knappe reddingen wist hij voor zijn team in de finale de 'nul' te houden.

Bij de meiden stond opnieuw de Angelaschool in de finale; vorig jaar werd de school zelfs kampioen van Nederland. Echter, De Maremak bood goed weerstand en na het eindsignaal moesten er penalty's genomen worden. Doelvrouw Fenne (12) van de Angelaschool werd uiteindelijk juichend door haar teamgenoten in de armen gesloten. ,,Eigenlijk ben ik hockeyster", reageerde Fenne na afloop. ,,Daar sta ik in het veld, maar bij voetbal deed ik het goed op doel, dus werd ik daar neergezet. Ik was natuurlijk heel erg blij. 'Yes', schoot er door mij heen toen de beslissende penalty werd gemist."

Meester Abel Adams was erg trots op zijn klas. ,,Voor het toernooi is er ook hard getraind door iedereen. Ze hebben het samen gedaan én laten zien wat respect is."

De Boxtelse kampioenen gaan door naar de volgende ronde in Waalwijk. Op 10 mei strijden verschillende groepen 7 en 8 op het Cruyff Court aan de Van Merwedelaan om een plek in de landelijke finale.

FOTO GROOT: Groepen 7 en 8 streden donderdag op het Cruyff Court om het kampioenschap van Boxtel'

FOTO KLEIN: De Nederlandse Mees Veldhuis speelt voor de Zuid-Afrikaanse Legends Soccer School en veroverde met zijn team de Boxtelse titel. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding