Afbeelding
Foto: Visser en Bouwman Architecten

NIEUWBOUWPLAN VOOR SOCIALE HUURHUIZEN IN WIJK BREUKELEN

Meer groen in Van Hugenpothstraat

HENK VAN WEERT

Een groot aantal naoorlogse 'noodwoningen' in de wijk Breukelen wordt door woonstichting Sint-Joseph gesloopt. Aan de Van Hugenpothstraat maken de drie blokken van witte huizen met boven- en beneden)woningen plaats voor drie rijtjes eengezinswoningen. Om de hoek, aan de Hendrika van Haeftenstraat, keert op de plek van de twee huidige woonblokken één nieuw complex met vier boven- en vier benedenwoningen terug.

Het Bossche architectenbureau Visser en Bouwman presenteerde vorige week tijdens de vergadering van de welstandscommissie de ontwerpen voor de sociale huurwoningen die in opdracht van Sint-Joseph zijn gemaakt.

De tekeningen zijn onlangs ook tijdens een bewonersbijeenkomst in gemeenschapshuis De Walnoot met enthousiasme ontvangen door buurtbewoners en het wijkplatform, zo meldde de corporatie twee weken geleden in deze krant.

WELSTANDSVRIJ

De woningen worden gebouwd in een gebied dat welstandsvrij is. Dat architect Sietze Visser was gevraagd om toch een presentatie te verzorgen, had volgens de ambtenaren Wim Kanters en Ronald Poort alles te maken met de prominente plek waar gebouwd gaat worden. ,,We vinden het toch fijn om even met elkaar van gedachten te wisselen over hetgeen hier gaat verrijzen", aldus Kanters.

VOORTUINTJES

Architect Sietse Visser had er geen moeite mee om zijn plannen toe te lichten. Aan de Van Hugenpothstraat worden drie rijen huizen gebouwd. Naast een achtertuin krijgen ze allemaal ook voortuintjes om het stenige karakter van de straat te doorbreken. Ten opzichte van elkaar verspringen de rijtjes iets om zo een aansluiting te maken bij de rooilijn van de tweekappers een eindje verderop in de straat.

Elke zevende woning in de drie rijtjes krijgt een iets naar voren geplaatste puntgevel om te voorkomen dat een lange saaie huizenrij ontstaat. Deze woning is met een inhoud van 415 kubieke meter wat groter dan de overige zeven huizen in de rij; die krijgen een inhoud van 280 kuub. Achter de woningen worden autovakken aangelegd, terwijl ook aan de straatzijde parkeerhavens komen. Van de twee blokken met boven- en benedenwoningen aan de Hendrika van Haeftenstraat keert er maar één terug met in totaal acht appartementen van 180 vierkante meter. De eengezinswoningen die tot hetzelfde complex behoren en aan de Van Hornstraat staan, worden gerenoveerd.

IN 2018 SLOPEN EN BOUWEN

Sint-Joseph neemt tot eind dit jaar de tijd om alle huidige huurders elders te huisvesten. Pas daarna wordt gestart met slopen en volgt het bouwrijp maken van het terrein. De corporatie verwacht in de tweede helft van 2018 te kunnen starten met bouwen. 'Als alles volgens planning loopt, dan zijn de nieuwe huizen eind 2018 of begin 2019 klaar', stelt de woonstichting op haar website. Iedereen die heeft aangegeven dat hij naar de nieuwbouw wil terugkeren, krijgt daarvoor van Sint-Joseph een aanbieding in het kader van een sociaal plan dat eind 2015 samen met de gevormde bewonerscommissie werd vastgesteld.

BOVENSTE FOTO: Impressie van de sociale nieuwbouwwoningen die woonstichting Sint-Joseph gaat realiseren aan de Van Hugenpothstraat. (Impressie: Visser en Bouw Architecten, 's-Hertogenbosch).

De zogeheten 'noodwoningen' aan de Hendrika van Haeftenstraat en Van Hugenpothstraat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden gebouwd, worden gesloopt. (Foto: Albert Stolwijk).