Theo en Nelie van der Heijden bij het feest voor het jublieum van de Jan Vink Stichting in Indonesië.Links Raja Syaharudin.
Theo en Nelie van der Heijden bij het feest voor het jublieum van de Jan Vink Stichting in Indonesië.Links Raja Syaharudin. Foto:

JAN VINK STICHTING VIERT FEEST: 10 JAAR PROJECTEN ROND YOGYAKARTA

'We blijven doorgaan. Er is nog genoeg te doen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tien jaar geleden startte de Jan Vink Stichting met projecten in de omgeving van de Indonesische stad Yogyakarta. Met Boxtelaar Theo van der Heijden als voorzitter, zijn het afgelopen decennium scholen, tehuizen en sportvoorzieningen gebouwd. Speciaal voor deze mijlpaal reisde Van der Heijden met echtgenote Nelie naar Indonesië om alle projecten te bekijken. Eén ding is duidelijk: stoppen is geen optie, want er is nog genoeg werk te verzetten.

De Jan Vink Stichting werd opgericht door Jan Vink uit Sint-Michielsgestel. In die jaren richtte de stichting zich vooral op projecten in de omgeving van Bogor. De inkomsten waren vooral afkomstig uit de kringloopwinkel van de stichting in Sint-Michielsgestel. ,,Deze kringloopwinkel is er nog steeds, alleen nu op een andere locatie", vertelt Van der Heijden. ,,Maar ook donaties zijn een belangrijke inkomstenbron. Dankzij de donateurs én bezoekers van de kringloopwinkel hebben we veel projecten kunnen realiseren."

ONTWIKKELEN

De lijst met door de Jan Vink Stichting ontwikkelde gebouwen is indrukwekkend. In 2007 werd het eerste project opgeleverd: een school in Saptosari. Daarna volgden diverse scholen voor gehandicapte kinderen in Patuk en Tepus en weeshuizen in Pangandaran en Cankringan. Op deze plekken zijn door de jaren heen steeds meer gebouwen bijgeplaatst.

Omdat de dochter van Van der Heijden lange tijd in Indonesië woonde, heeft de stichting er veel contacten opgebouwd. Raja Syaharudin zoekt geschikte locaties en bezoekt plekken waar hulp nodig is. Van der Heijden: ,,Gehandicapte kinderen worden in Indonesië vaak aan hun lot overgelaten. Omdat ze ver van de stad wonen, gaan ze niet naar school. Door voorzieningen voor hen te realiseren, zorgen we ervoor dat ook deze doelgroep zich kan ontwikkelen."

KONING EN KONINGIN

Inmiddels realiseert de Jan Vink Stichting al tien jaar projecten in de regio van Yogyakarta op Java. Reden voor de Boxtelse voorzitter en zijn echtgenote om de projecten te bezoeken. Ook was dit meteen een mooie gelegenheid om het nieuwe multifunctionele gebouw in Tepus te openen. Het centrum is er voor de hele bevolking en sluit aan bij de school voor gehandicapte kinderen (2015) en het slaaphuis (2016). ,,Het gebouw kan gebruikt worden voor allerlei activiteiten", vertelt Van der Heijden enthousiast. ,,Het is geschikt als ruimte voor feesten, sportwedstrijden en bijeenkomsten van verenigingen. Ook willen we graag dat er een medisch steunpunt komt."

De ontvangst in Tepus was groot. Niet alleen de kinderen van deze school, maar ook leerlingen en bewoners van andere gebouwen van de stichting waren aanwezig evenals de hoogste bestuurder van het gewest Gunung Kidul ,,Het was een groot feest", blikt de voorzitter terug. ,,We werden onthaald met bloemen, er waren allerlei muziek- en dansoptredens en natuurlijk overheerlijk eten." Lachend: ,,We voelden ons net de koning en koningin."

NOG NIET GENOEG

Hoewel de Jan Vink Stichting al veel heeft opgezet en hulp heeft geboden, is na het bezoek nog duidelijker geworden dat er nog veel werk te doen is. Nog altijd krijgen duizenden kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap geen onderwijs. ,,Er zijn nu zo'n dertien scholen voor deze groep in de regio van Yogyakarta", legt Van der Heijden uit. ,,Drie ervan zijn gerealiseerd door de overheid, tien zijn opgericht door particulieren, waaronder dus onze stichting. Dat is bij lange na nog niet genoeg."

Toekomstplannen zijn er genoeg. Zo is er contact geweest met Stichting Sukacita. Deze Nederlandse stichting heeft op Bali een kenniscentrum opgericht en houdt zich bezig met het delen van kennis over kinderen met een verstandelijke beperking met de leerkrachten van de speciale scholen en de bevolking. ,,Dat doen de medewerkers onder meer met speciale lesmethoden in gebarentaal", vertelt Van der Heijden. ,,Met de methode Anak Unik (uniek kind -red.) helpen ze de communicatie op gang te brengen."

Opleidingen vormgeven is niet het doel van de Jan Vink Stichting, zij richten zich liever op financiering van gebouwen. Toch denkt Van der Heijden wel aan een samenwerking met Stichting Sukacita. ,,Het zou voor onze leerkrachten ook goed zijn. We hebben al een cursusmiddag georganiseerd, dat was een groot succes." Van der Heijden vervolgt: ,,We blijven ons zeker inzetten in Indonesië. Er is nog werk genoeg te doen."

Meer informatie over alle projecten: www.janvinkstichting.nl.

FOTO LINKSBOVEN: Theo en Nelie van der Heijden bij het feest voor het jublieum van de Jan Vink Stichting in Indonesië. Links Raja Syaharudin, naast hem een hoge bestuurder van het gewest Gunung Kidul.

FOTO RECHTSBOVEN: Beeld van het multifunctionele complex in Tepus. (Foto's: collectie Theo van der Heijden).

Beeld van het multifunctionele complex in Tepus. (Foto's: collectie Theo van der Heijden).