Boxtelse deelnemers aan de eerste Obstacle Run die sportschool 040FIT1 hield rondom zwemplas De Langspier. (Foto: Hans Verberk).
Boxtelse deelnemers aan de eerste Obstacle Run die sportschool 040FIT1 hield rondom zwemplas De Langspier. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

OBSTACLE RUN TREKT RUIM VIERHONDERD DEELNEMERS

Paasontbijt? Tijgeren door de modder!

LONNEKE HOONDERT

De regen was tegelijkertijd een vloek en een zegen. Enerzijds zorgden de buien van zondag op maandagnacht voor lekker veel modder, anderzijds dreigde door té veel neerslag de Obstacle Run in het water te vallen. Daar was echter geen sprake van. Rond negen uur 's ochtends brak op Tweede Paasdag de zon door en bedwongen liefst vierhonderd deelnemers het modderige parcours van recreatiepark De Langspier.

,,Toen we om zes uur 's ochtends richting De Langspier reden was het ontzettend slecht weer. Uiteindelijk hield het op met regenen en dát heeft de dag gered", vertelt Joris Kooter van sportschool 040FIT!. Samen met John Brusselers van recreatiepark De Langspier vatte hij eerder dit jaar het idee op om een zogeheten mud run te organiseren. Dat is een hardloopevenement waar deelnemers - uiteraard op een modderige baan - allerlei hindernissen moeten overwinnen. ,,De samenwerking met John verliep geweldig", vindt Kooter. Zelfs zo goed dat de Obstacle Run van maandag een opmaat moet vormen voor nóg meer edities. ,,Na maandag kunnen we concluderen dat we hier in de toekomst weer een mooi evenement willen neerzetten. Dan pakken we overigens groter uit. Niet zozeer met extra hindernissen, maar wel qua beleving. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld springkussens en muziek, dat gaan we uitbreiden."

Van heinde en verre kwamen sportliefhebbers op het evenement af. Maar óók veel Boxtelaren deden mee. Jos van Weert besloot zich samen met een aantal vrienden in te schrijven. Vorig jaar liepen ze een Obstacle Run in Schijndel en dat beviel goed. ,,Toen we lazen dat er óók eentje in Boxtel zou komen, hebben we ons meteen aangemeld. Pas later realiseerde ik me dat ik de dagen ervoor naar Paaspop zou gaan", lacht hij. ,,Na drie dagen Paaspop waren de eerste paar honderd meter een aardige afstraffing. Ondanks dat was het superleuk."

OVERLEVEN

Deelnemers konden kiezen voor drie rondjes van in totaal 10,5 kilometer, twee rondes van 7 en een ronde van 3,5 kilometer. De verschillende groepen startten met een interval van anderhalve minuut. 's Ochtends tijgerden, klauterden en klommen 150 sporters onder, door en over de modderige hindernissen. 's Middags verschenen er 250 mensen aan de start. Ondanks dat Van Weert regelmatig hardloopt, bleek het parcours een uitdaging. Hij liep de afstand van 7 kilometer. ,,De kick is dat je alle obstakels 'overleeft'. Het is afzien en dat is meteen de uitdaging." Hij is te spreken over het parcours. ,,Vooral het begin van de baan was pittig, maar dat was meteen het mooiste stuk. Het was een échte survivalrun", grapt hij.

Ook Kooter waagde zichzelf op de obstakelbaan. ,,Sommige onderdelen waren heftig, maar verder was het parcours voor de meeste deelnemers goed te doen." De organisatoren richtten zich op een breed publiek. ,,We wilden niet alleen een baan voor geroutineerde deelnemers wegzetten, maar juist iedereen de kans geven een keer een Obstacle Run mee te maken." Met name de zogenoemde Monkey Bars en de muur van drie meter hoog bleken voor sommige deelnemers een brug te ver. ,,Dan is het prachtig om te zien dat de sporters elkaar helpen om de hindernis te nemen."

DRAAGVLAK

Het succes van het evenement en de enthousiaste reacties van de waaghalzen die hun geluk beproefden op de baan, smaken naar meer. Kooter: ,,Het slagen van de Obstacle Run hangt niet alleen af van het aantal mensen dat meedoet. Het gaat er om dat de deelnemers een geweldige dag hebben gehad en dit vaker willen doen. Dán pas is er draagvlak."

Dat draagvlak is er zéker. Ook onder sporters die heftiger hindernisbanen gewend zijn. Niels Keukens uit Boxtel liep onder meer 21 kilometer tijdens de bekende Strongmanrun. Daar waren de obstakels íets hoger: zo moest hij een muur van 15 meter beklimmen. Keukens voltooide maandag - samen met een club vrienden - eveneens de Obstacle Run in Boxtel. Hij maakte de ronde van 10,5 kilometer. ,,Ik zat flink onder de modder en dat moet ook tijdens zo'n evenement. Ik vind het leuk dat er in Boxtel iets als dit georganiseerd wordt. Het parcours is goed in elkaar gezet en ik hoop dat het volgend jaar terugkomt. Dan doe ik zeker wéér mee."

FOTO BOVEN: Vierhonderd deelnemers aan de Obstacle Run van 040FIT! in recreatiepark De Langspier bedwongen Tweede Paasdag een modderige hindernisbaan. (Foto: Hans Verberk).

BBO volley

Uitslagen dinsdag 18 april

EERSTE KLASSE

Discovloerboxtel/Fustje - Oude Ballen        1-2

NulVier - Veldsink De Lind        0-3

2e Glas: DaNie - Xieoe Meubel Idee        1-2

FAC Hypotheken - VanderlandeNetnie        2-1

TWEEDE KLASSE

Hoppenbrouwers - Arie's        2-1

The Brain quizzen - Hart van Boxtel        2-1

Erfgoed Brabant - Burned Volleybal        0-3

Fassbender Auto's - Fireballs        3-0

DERDE KLASSE

Smit & Dorlas - VOF        1-2

Becoloth - Unlimited        0-3

Brabant Sports - Als Voorheen 2a        1-2

Van Oirschot RVS - Jesse v.d. Sande        1-2

VIERDE KLASSE

De Braken - VHC Schijndel        2-1

Bonyxblok - Baldadig        0-3

Jan van Erp - Zonder Naam        0-3

Arteway - Magic X        1-2