Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

RIEN VAN DOLEWEERD HOUDT COLLECTE

14 kilometer rennen voor Johan '14' Cruijff

MARC CLEUTJENS

Rien van Doleweerd is misschien wel de grootste fan van Johan Cruijff. De Boxtelaar die in zijn woning in de wijk Oost zelfs een museum heeft ingericht met duizenden memorabilia van de legendarische nummer 14, loopt dinsdag 25 april met ruim zesduizend andere atleten mee in de eerste Cruyff Foundation 14K Run.

Alle deelnemers van de 14K Run hebben in de aanloop naar het evenement een geldbedrag ingezameld voor de Cruyff Foundation. Dat geld gebruikt de stichting voor voetbalprojecten, zoals de aanleg van Cruyff Courts. ,,Mijn streefbedrag was 1.947 euro, een knipoog naar het geboortejaar van Cruijff", vertelt Van Doleweerd. Zijn idool overleed enkele maanden geleden aan de gevolgen van kanker en zou op de dag van de 14K Run 70 jaar geworden zijn.

WETHOUDER DONEERT

Vrijdagochtend collecteerde Van Doleweerd ten bate van de Cruyff Foundation op de Boxtelse weekmarkt. Wethouder Eric van den Broek, zelf Ajax-supporter én Johan Cruijff-fan, deed de eerste donatie. ,,De tussenstand was voordat ik op de weekmarkt begon 1.800 euro dus het gaat zeker goed komen", stelde de Boxtelaar vast. ,,In drie Boxtelse kroegen en twee restaurants in de regio heb ik enkele collectebussen staan die ik komende week ga ophalen."

BETONDORP

Van Doleweerd heeft de voorbije maanden flink getraind om de 14 kilometer tussen het Olympisch Stadion en de Amsterdam Arena af te leggen. ,,Het belooft een mooi evenement te worden, vooral omdat alle hardlopers ook door Betondorp rennen, de wijk waar Johan Cruijff is opgegroeid." Naast het volbrengen van 14 kilometer hoopt Van Doleweerd één ding: ,,De Amsterdam Arena moet naar Johan Cruijff genoemd worden. En als dat niet lukt, moet Schiphol naar hem genoemd worden. Jammer dat het zolang duurt om knopen door te hakken. In Spanje weten ze beter hoe zoiets werkt. Daar noemt Barcelona een nieuw stadion gewoon naar Johan Cruijff. Punt uit."

FOTO ONDER: Wethouder Eric van den Broek doneerde vrijdag op de weekmarkt het eerste geldbedrag aan Johan Cruijff-fan Rien van Doleweerd. (Foto: Gerard Schalkx).