PRESENTATIE PHS-MAATREGELEN AAN RAAD

'Stoplichten verbeteren doorstroom Keulsebaan'

PÅL JANSEN

Stoplichten in plaats van rotondes op de Keulsebaan en 'verkeersontmoediging' bij Tongeren. Het zijn enkele acties die volgens de Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) genomen moeten worden vanwege het sluiten van de dubbele spoorwegovergang in Boxtel. Dinsdagavond werd de gemeenteraad bijgepraat over hoe de TALK-route eruit moet komen te zien.

Het was een grote hoeveelheid informatie die de raadsleden over zich heen kregen gestort. Zoveel dat ze komende dinsdag nogmaals bijeen komen om verder te praten en vragen te stellen. Ook verkeerswethouder Herman van Wanrooij gaf in zijn inleiding aan dat de presentatie over de voorlopige maatregelenpakket dat nodig is als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), uitgebreid zou zijn. Projectleider Ludwig van Duren praatte de gemeenteraad dinsdagavond bij. Om dit verhaal 'behapbaar' te houden, wordt de route gevolgd van de rijksweg A2 via bedrijventerrein Ladonk naar de Kapelweg. Dus pak een kaart van Boxtel en 'rijd mee' langs de belangrijkste maatregelen die aan de raad zijn voorgelegd.

Keulsebaan

Omdat de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat vervangen wordt door een fietstunnel, moet autoverkeer zoveel mogelijk over de Keulsebaan worden geleid. Vanaf de Parallelweg Zuid of Eindhovenseweg komt de automobilist straks stoplichten tegen: alle rotondes op de Keulsebaan verdwijnen. De bestaande verkeerlichten bij de op en afrit van de A2 blijven. De aansluitingen Parallelweg-Zuidafslag en Oirschotseweg worden gecombineerd tot een nieuwe kruising.

Van Duren heeft ook de optie bekeken om tweebaansweg rotondes aan te leggen, maar volgens hem komt het verkeer dan daarop vast te staan. Hij simuleerde met een video-animatie een verkeerssituatie in 2030. ,,We zien dat het verkeer bij afrit 26 (Liempdse Barrier - red.) tot op de A2 vast staat. Dus die kruising uitvoeren met rotondes kan niet. Bovendien zien fietsers bij een dubbelbaans rotonde de voertuigen op tweede rijstrook minder goed, omdat wagens op de eerste strook het zicht ontnemen. Hierdoor wordt oversteken onveiliger."

Volgens Van Duren staat de afrit straks vast doordat rotondes de toenemende drukte op de Keulsebaan niet kunnen verwerken. ,,Er rijdt hier 30 procent vrachtverkeer. Op een gemiddelde weg van dezelfde orde en functie is dat 10 procent."

Als er stoplichten staan, wordt het verkeer wél goed afgevoerd volgens Van Duren. ,,Die installaties kunnen afgestemd worden op elkaar. Er kan bijvoorbeeld een zogenaamde 'groene golf' gemaakt worden. Ook fietsers steken veiliger over omdat ze een 'groenfase' krijgen."

Ladonk

Rijdt verkeer vanaf de Keulsebaan door naar Ladonk, dan moet er geritst worden om door de spoortunnel te kunnen. Vervolgens komen voertuigen rotondes De Vorst en Boseind tegen. Ook op Boseind komt het vast te staan in Van Duren's simulatie. ,,Die rotonde valt buiten ons onderzoek, maar we kijken toch hoe we dat knelpunt oplossen."

Via de Industrieweg en Schouwrooij komt het autoverkeer bij de Colenhoef, waar de nieuwe Verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK) start. Die voert via De Donders naar de spoorwegovergang d'Ekker. Tot een nieuw aan te leggen brug over Smalwater komen rode fietsstroken. Vlak vóór de brug gaan die over in een vrijliggend fietspad.

Wie door wil richting Tilburg, moet rechtdoor de spoorwegovergang d'Ekker over, die gelijkvloers blijft. De schuine spoorwegovergang iets verderop in de Kapelweg, wordt namelijk alleen toegankelijk voor langzaam verkeer (zoals fietsers en landbouwverkeer).

Eenmaal d'Ekker over, gaan voertuigen in een ruime bocht naar links richting Haaren, Oisterwijk en Tilburg, via een nieuw aan te leggen parallelweg ten noorden van de spoorlijn. In die bocht is het straks mogelijk om rechtsaf een nieuwe fietsstraat in te slaan. Verkeer komt dan uit op de Mezenlaan. Linksaf rijdt een chauffeur naar het Essche Heike en rechtsaf via Tongeren en De Braken naar de Leenhoflaan. Van Duren: ,,Op de Mezenlaan en De Braken gaan we verkeersremmende en veiligheidsmaatregelen nemen. Daar ligt een lastige opgave: we moeten dat gebied goed bereikbaar houden voor vrachtwagenverkeer en landbouwverkeer, plus zorgen voor de veiligheid van fietsers."


Klankbordgroep KLAAGT BIJ RAAD

Werkgroepen PHS ontevreden over inbreng

Voordat de raadsvergadering dinsdag begon, stuurde de klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoorvervoer een brief met zorgen aan de raad over de sfeer in de werkgroepen. De werkgroepen moeten zich te strak aan de bestuursovereenkomst houden.

,,We hadden de keuze: rotondes of stoplichten", vertelt Stefan van den Nieuwenhof van de werkgroep Keulsebaan. ,,De projectleider legt vervolgens uit waarom rotondes niet kunnen. Dus worden het stoplichten. Dan denken we: wat moeten we hier doen? Er is geen alternatief."

De klankbordgroep constateerde de ontevredenheid bij de werkgroepen en stuurde dinsdag een brief aan de raad: ,,Deelnemers aan de werkgroepen hebben het gevoel keuzes te moeten maken op onderdelen, terwijl voor een goede afweging een samenhangende visie op verkeer en vervoer nodig is voor Boxtel als geheel. Dit leidt tot onduidelijkheid en weerstand: wat als we nu (deel)keuzes maken die later een goede integrale oplossing in de weg staan?"

Binnen de werkgroepen hebben ze de indruk dat hun oplossingen niet goed aansluiten op andere deelprojecten binnen het PHS-maatregelenpakket. De klankbordgroep stelt vast dat veel deelnemers aan de werkgroepen twijfelen over de zin van hun bijdrage en over voortzetting van (hun deelname aan) de werkgroepen vanwege het gebrek aan samenhang.

Een van de leden van werkgroep Tongeren verwoordde het gebreker aan samenhang treffend tijdens de raadsvergadering. ,,Wij wilden eigen het verkeer via Tongeren faciliteren zodat er doorstroom naar het noorden ontstaat, omdat anders elders problemen ontstaan. Maar er zijn geen middelen voor. Wilden we het veilig houden, dan moesten we wel kiezen voor ontmoedigende maatregelen."

Wethouder Herman van Wanrooij reageerde kort: ,,Komende dinsdag hebben we wéér een raadsvergadering en die gaat ook over MOVE31. Dat is eigenlijk de aansluiting op het integraal werken, wat de klankbordgroep dus aangeeft."