Afbeelding
Foto:

BIËNNALE KUNST OP STAPEL START 4 JUNI

'Laagdrempelig kunst
onder aandacht brengen'

Vanuit heel Nederland kwamen in totaal 54 inschrijvingen voor openluchttentoonstelling Kunst op Stapel; uiteindelijk worden vijftien of zestien toonaangevende kunstenaars geselecteerd. Zij mogen hun creaties vanaf 4 juni bijna vier maanden lang exposeren in kasteelpark Stapelen. De biënnale wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Kunststichting Boxtel. De gemeente subsidieert de manifestatie met 34.000 euro, zo maakte wethouder Marusjka Lestrade gisteren bekend.

Kunst op Stapel eindigt zondag 24 september; de dag dat in het centrum van Boxtel de eveneens tweejaarlijkse kunstzinnige vaartocht Dommeltheater wordt gehouden. Wethouder Lestrade is trots dat de kunstmanifestatie ook dit jaar weer bij Stapelen plaatsvindt. ,,Dit is een prachtige manier om Boxtel op de kaart te zetten en om op een heel laagdrempelige manier kunst onder de aandacht te brengen bij veel mensen. De vorige editie trok in 2015 ruim tienduizend bezoekers die genoten van de combinatie kunst en natuur. Dus dat belooft wat voor dit jaar!"

De financiële ondersteuning door het gemeentebestuur is eigenlijk een sigaar uit eigen doos voor de Kunststichting. Vorig jaar retourneerde zij immers een bedrag van 190.000 euro aan de gemeente Boxtel. Het geld was bedoeld om nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte te plaatsen, maar in het gemeentehuis was er kritiek dat het budget (opgespaard uit eerdere subsidietoekenningen) niet werd besteed.

Thema's van Kunst op Stapel 2017 zijn verbinden, religie, natuur en/of water. De kunstwerken die in het Boxtelse kasteelpark tentoongesteld worden, moeten niet alleen voldoen aan een of meer van deze thema's, ze moeten ook een bijdrage leveren aan de beleving van het landschap rondom het kasteel.

Een deskundige jury maakt op korte termijn bekend welke kunstwerken deel uit gaan maken van de tentoonstelling. Interim-voorzitter Anja Heesen van de Kunststichting: ,,Met hulp van de BKKC, het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, hebben we een selectie kunnen maken. We zullen straks weer een prachtige tentoonstelling van beeldende kunst hebben. Het werk zal worden geplaatst in het park, de gracht, de moestuin en in de ossenwei van het kasteel."


GEMEENTE BOXTEL REIKT VOUCHERS UIT

Stimulans sociaal ondernemen

Ondernemers die een opdracht uitvoeren voor de gemeente Boxtel worden verplicht om een deel van de aanneemsom te besteden aan inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Social return heet dat in vakjargon.

,,Meedoen en erbij horen is zo ontzettend belangrijk. Wanneer dit tijdelijk niet kan, of wanneer het lastig is om werk te vinden, dan schakelen we samen met de WSD om mensen een passend aanbod te doen", zegt wethouder Eric van den Broek.

Volgens hem moeten bedrijven ontdekken welke kansen en oplossingen werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bieden.

Met behulp van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (www.pso-nederland.nl) kan worden gemeten of ondernemers al een bijdrage leveren aan social return. Om hen te stimuleren reikt de gemeente Boxtel vouchers uit.


Zoek gouden paasei Oosterhof

De ondernemers in winkelcentrum Oosterhof houden momenteel een actie waarbij het publiek op zoek kan gaan naar een gouden paasei. Waar dat ei op Eerste Paasdag verstopt ligt, wordt duidelijk door een woord of zin te raden. De eerste willekeurige letter stond vorige week in deze krant, de andere vijf letters waren afgelopen dagen te vinden in de diverse winkels. Vandaag volgt letter zeven in deze krant: de 'E'.

Morgen, vrijdag 14 april hangen er letters bij schoenmakerij Bas en Jumbo Boxtel. Die dag worden bij Jumbo ook nog eens drie gouden eieren zichtbaar 'verstopt'; met één daarvan kunnen klanten een minuut gratis winkelen winnen. Zaterdag 15 april en zondag 16 april volgen de laatste instructies op de Facebookpagina van winkelcentrum Oosterhof. Het gouden paasei ligt op Eerste Paasdag vanaf 09.00 uur verstopt in de omgeving van het te raden woord of de zin en heeft een waarde van 750 euro aan cadeaubonnen. De eerste die het codewoord doorbelt, is de beste speurneus.